Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Περιφέρεια: Διάθεση οφειλών 11 εκ. ευρώ προς επενδυτές

 

14 εκ. ευρώ για τα επείγοντα μέτρα υποστήριξης της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου

 

 

 

Συνολικά 11 εκατομμύρια ευρώ πιστοποιημένες οφειλές προς τους επενδυτές από τον Αναπτυξιακό Νόμο θα λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και χθες ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια λαμβάνει το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα διοχετευθεί για την οικονομία που κλονίζεται.

Με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη διάθεση των πιστώσεων για να αρχίσει η ροή εκταμίευσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τους επενδυτές.

«Εγκαίρως και από την αρχή που αναλάβαμε το ΕΣΠΑ κάναμε επανειλημμένα παρεμβάσεις στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να υπάρξει κανονική ροή των εκταμιεύσεων ζητώντας τα ποσά τα οποία οφείλονται. Προσδιορίσαμε επακριβώς τα χρήματα τα οποία οφείλονται, βάσει των ολοκληρωμένων ελέγχων που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες μας. Το ύψος των οφειλών ανέρχονται στα 11 εκατ. ευρώ και βάλαμε ως στόχο να πετύχουμε την εκταμίευση ολόκληρου του ποσού αυτού. Για να το πετύχουμε αυτό θέσαμε στο υπουργείο τους προβληματισμούς μας και συγκεκριμένα το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, το ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δίνουν δάνεια, ότι εδώ και δυο χρόνια υπάρχει καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, ότι η ροή δεν είναι κανονική στις χρηματοδοτήσεις απ’ τον Αναπτυξιακό Νόμο, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, γιατί ενώ εκείνες έχουν προεισπράξει αυτά τα χρήματα από τις τράπεζες και τώρα καταβάλουν τους τόκους, εάν δεν υπάρξει η σωστή ροή χρηματοδότησης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να ολοκληρώσουν το οικονομικό έργο της επένδυσης ή ακόμη και να κλείσουν.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση με συνεργασία και συνέργεια με το αρμόδιο υπουργείο να πιστώνονται για πρώτη φορά 11 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αυτό δημιουργεί μια θετική εξέλιξη, η οποία στηρίζει την «πραγματική οικονομία». Και «πραγματική οικονομία» σημαίνει παραγωγή, γιατί σε μια περίοδο συνεχούς ύφεσης, η παραγωγή είναι ικανή να βοηθήσει να πετύχουμε θετικούς στόχους», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

 

Θετικές εξελίξεις για τα έργα του Αχελώου

Με προϋπολογισμό 14 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογούνται τα επείγοντα μέτρα υποστήριξης της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου προς Θεσσαλία. Η κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο αναδείχθηκε χθες και πρόκειται για την IMPREGILO SPA που προσέφερε έκπτωση 35,47%. Το τελικό κόστος του έργου θα διαμορφωθεί, εφόσον δεν υπάρξουν υπερβάσεις στα 9.400.000 ευρώ, ενώ 2ος μειοδότης ήταν η ΠΡΙΣΜΑ-ΔΟΜΗ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 27,37% και τρίτος μειοδότης η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 21,06%.

«Εφ’ όσον ως χώρα συμφωνούμε στην αναγκαιότητα να αναπτύξουμε τη γεωργία και την κτηνοτροφία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, τότε χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη πολιτική με θαρραλέα χρηματοδότηση για το νερό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, καθώς η σήραγγα Δρακότρυπας πρέπει να προστατευθεί από τη διάβρωση και τελικά την κατάρρευση.

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι τα έργα στον Αχελώο πρέπει να ολοκληρωθούν καθώς η Θεσσαλία έχει απόλυτη ανάγκη ένα μικρό μόνο μέρος από τα ύδατα του ποταμού που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) για τον Αχελώο κ. Κώστας Αγοραστός σε δήλωσή του μετά τη χθεσινή κατακύρωση της Δημοπρασίας «Επείγοντα μέτρα υποστήριξης της σήραγγας μεταφοράς νερού από τον Αχελώου προς Θεσσαλία» προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κ. Αγοραστός διαβεβαιώνει ότι «ως αιρετή Περιφέρεια και ως Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας καθώς το μέλλον της Θεσσαλίας εξαρτάται απόλυτα από το νερό.

Χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα ημιτελή αρδευτικά έργα και να προχωρήσουν καινούργια στη Θεσσαλία κι αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές με συγκεκριμένα στοιχεία στους αρμόδιους υπουργούς.

Ιδίως τώρα που παρατηρείται στροφή στη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς οι καλλιέργειες στις οποίες στρέφουν το ενδιαφέρον τους νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι, όπως είναι οι δενδρώδεις και τα κηπευτικά, έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό», τόνισε.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο αντλιοστάσιο Καναλίων η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Β.Σποράδων

Σήμερα 1η Ιουλίου 2024 η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας - Β. Σποράδων επισκέφθηκε το αντλιοστάσιο Καναλίων στη…

1 Ιουλίου 2024

Γενική συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταγιατών “Η Κρύα Βρύση”

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου και ώρα 19.30, στο δημοτικό σχολείο Σταγιατών, καλούνται τα μέλη του…

1 Ιουλίου 2024

Ηράκλειο: Γάμος με 50 κουμπάρους

Η Κρήτη έχει παράδοση στους... πολλούς κουμπάρους σε γάμους και οι συντεκνιές θεωρούνται θεσμός. Ομως…

1 Ιουλίου 2024

Αυστραλία: Από σήμερα μόνο από τα φαρμακεία η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων

Νέοι κανονισμοί για το άτμισμα και τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τέθηκαν σήμερα σε ισχύ στην…

1 Ιουλίου 2024

Παρατείνονται έως τον Δεκέμβρη τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Επεκτείνονται έως το τέλος του χρόνου (31/12/2024) τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο…

1 Ιουλίου 2024

Συλλυπητήρια Μαγνησίας για τον θάνατο του Βασίλη Κοντορίζου – Αύριο η κηδεία του

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Αυτοδιοίκηση και η Μαγνησία ολόκληρη θρηνεί για την απώλεια του Βασίλη…

1 Ιουλίου 2024