Photo Gallery, Τοπικά

Περισσότεροι φοιτητές για σίτιση

Αυξήθηκε ο αριθμός των σπουδαστών στη Φοιτητική Λέσχη

 

Το ζήτημα της στέγης και της εξασφάλισης κάποιας οικονομικής βοήθειας για περιορισμό των εξόδων «καίει» τους περισσότερους γονείς φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που απευθύνονται είτε αυτοπροσώπως είτε τηλεφωνικά στο Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας για να ενημερωθούν σχετικά. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως αυξήθηκαν και φέτος σε σχέση με πέρυσι οι φοιτητές που σιτίζονται δωρεάν στη Φοιτητική Λέσχη. Σημειώνεται πως σε σχέση με πριν τέσσερα χρόνια, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι δωρεάν σιτιζόμενοι φοιτητές είναι περισσότεροι κατά 600 άτομα.

Στο Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτυπώνονται η αγωνία, ο προβληματισμός, τα αδιέξοδα φοιτητών και των οικογενειών τους να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά έξοδα της φοιτητικής ζωής, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Και οι περιπτώσεις είναι αρκετές. Για παράδειγμα φοιτητής στο τρίτο έτος σπουδών σε υψηλόβαθμο Τμήμα του Βόλου, έδωσε ξανά πανελλαδικές εξετάσεις με την κατηγορία του 10% για να εισαχθεί σε Τμήμα του τόπου διαμονής του. «Τουλάχιστον στον τόπο μου θα μπορέσω να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. Στο Βόλο όχι» είπε στους εργαζόμενους του αρμόδιου Γραφείου του Πανεπιστημίου.

Το φαγητό, η στέγη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι άμεσα ζητήματα που πρέπει να ρυθμίσει ένας φοιτητής που διαμένει μακριά από τον τόπο του.

Πώς θα ανταποκριθεί ένας φοιτητής που οι γονείς του έμειναν άνεργοι ή έχουν χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του μισθού τους;

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αυξάνονται κάθε χρόνο οι φοιτητές που σιτίζονται δωρεάν από τη Φοιτητική λέσχη, εξέλιξη που έχει άμεση σχέση με την κρίση.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάρτα δωρεάν σίτισης μπορεί να λάβει ένας φοιτητής του οποίου ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 45.000 ευρώ.

Την περίοδο 2009-2010, οπότε και ξέσπασε η κρίση και μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας το μνημόνιο, σιτίζονταν δωρεάν 2.650 φοιτητές. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011 σιτίστηκαν 2.700 φοιτητές. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι, ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012, οι δωρεάν σιτιζόμενοι φοιτητές άγγιξαν τους 3.080, δηλαδή αυξήθηκαν από την προηγούμενη χρονιά κατά 380 άτομα. Την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, 2012-2013, οι δωρεάν σιτιζόμενοι φοιτητές ανέρχονται στους 3.280 και είναι περισσότεροι κατά 200 από πέρυσι.

Οι φοιτητές αυτοί μπορούν να τρώνε στη Λέσχη το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι φοιτητές να τρώνε και μεσημέρι και βράδυ, για να καλύψουν άλλες ανάγκες με τα χρήματα που τους περισσεύουν.

Και είναι ενδεικτικό ότι καθημερινά στη Φοιτητική Λέσχη δημιουργείται το αδιαχώρητο από τους φοιτητές και τα τραπέζια γεμίζουν πολύ γρήγορα.

Όσον αφορά στους φοιτητές που δεν καλύπτουν το εισοδηματικό όριο και έτσι δεν διαθέτουν κάρτα δωρεάν σίτισης, αυτοί μπορούν να πληρώσουν 2,80 ευρώ καθημερινά και να φάνε πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Το ποσό που καταβαλλόταν ήταν μέχρι και πέρυσι 2,20 ευρώ, αλλά αυξήθηκε κατά 60 λεπτά, ώστε να υπάρχουν περισσότερα έσοδα.

Η στέγαση 

Το πιο άμεσο πρόβλημα των φοιτητών και των οικογενειών τους είναι η στέγαση. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του Γραφείου Φοιτητικής Μέριμνας κ. Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, τα περισσότερα ερωτήματα των φοιτητών και των γονέων αφορούν στη στέγη και αν υπάρχουν κάποιοι τρόποι οικονομικής βοήθειας. Γιατί με εξασφαλισμένη τη σίτιση που το κόστος μέσω της Λέσχης είναι χαμηλό, ο γονιός έχει το άγχος να καταβάλλει μηνιαίως ένα ποσό για το ενοίκιο. Και παρά τη μείωση των ενοικίων, παραμένει η πληρωμή της στέγης ένα μεγάλο ζήτημα για την οικογένεια.

Τα περιθώρια οικονομικής στήριξης των φοιτητών στο θέμα της στέγης είναι ελάχιστα. Η Φοιτητική Εστία μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο 36 πρωτοετείς φοιτητές, όσες δηλαδή είναι και οι κλίνες.

Επίσης το Πανεπιστήμιο διαθέτει το μήνα 100 ευρώ σε αλλοδαπούς φοιτητές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος οι φοιτητές αυτοί ανέρχονται στους 28.

Μια μεγάλη γκάμα φοιτητών λαμβάνει κάθε χρόνο τα χίλια ευρώ από το Κράτος.

Ωστόσο είναι σαφές πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υστερεί σε υποδομές στέγασης για την εξυπηρέτηση των φοιτητών, οι οποίοι λόγω της κρίσης ζητούν στήριξη.

Η περίθαλψη

Πέρυσι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε διαθέσει 350 περίπου βιβλιάρια υγείας σε ανασφάλιστους φοιτητές, οι οποίοι μπορούσαν να λαμβάνουν φάρμακα ή να εξετάζονται από συμβεβλημένους με το ακαδημαϊκό ίδρυμα γιατρούς πληρώνοντας τη συμμετοχή.

Για φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων φοιτητών που έλαβαν το βιβλιάριο υγείας κυμάνθηκε πάλι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Όπως τονίζεται σχετικά πέρυσι καταβλήθηκε το ποσό των 52.000 ευρώ για τη φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη των φοιτητών που δεν έχουν ασφάλιση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το