Photo Gallery, Τοπικά

Περισσότεροι οι ασφαλισμένοι στην «Evima»

 

Εκτός από ασφαλιστήρια συμβόλαια για οχήματα, υπήρχαν και για λοιπούς κλάδους ζημιών

Διευρύνεται ημέρα με την ημέρα ο αριθμός των ασφαλισμένων στην ασφαλιστική εταιρεία «Evima» στη Μαγνησία, που βρίσκονται πλέον ακάλυπτοι, μετά την ανάκληση της αδείας λειτουργίας της από τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπολογίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που έμειναν ακάλυπτοι, ξεπερνούν τις 15.000, καθώς εκτός από ΙΧήδες που είχαν ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα οχήματά τους, αποκαλύπτεται τώρα ότι υπήρχαν και ασφαλιστήρια συμβόλαια, μέσω μάλιστα συγκεκριμένης τράπεζας για λοιπούς κλάδους ζημιών (φωτιά, στεγαστικά κ.άλ.).

Χιλιάδες Βολιώτες έχουν μείνει ακάλυπτοι μετά την ανάκληση της αδείας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας «Evima», πρώην «Πρώτη» και αναζητούν τα χρήματά τους, όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχε δημοσιεύσει η «Θ» στις 9 Φεβρουαρίου. Καθημερινά από τα δύο γραφεία της εταιρείας, ένα στην οδό Ιάσονος στο Βόλο και ένα στη λεωφόρο Ειρήνης στη Ν. Ιωνία περνούν δεκάδες ασφαλισμένοι, που προσπαθούν να μάθουν τι έχουν απογίνει τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους, τα δύο γραφεία ωστόσο παραμένουν κλειστά.

Πέραν του κλάδου ασφαλίσεων αυτοκινήτου, όπου η εταιρεία είχε το τελευταίο διάστημα αυξήσει σημαντικά την παρουσία της, δραστηριοποιούνταν και στους λοιπούς κλάδους ζημιών, όπως ασφάλειες πυρός, στεγαστικών κ.άλ.

Όπως είναι γνωστό, η άδειά της ανακλήθηκε, επειδή η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας (εποπτικά κεφάλαια), απαίτηση, η οποία, σύμφωνα με το νόμο, είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων και κάθε άλλου δικαιούχου ασφαλίσματος. Παράλληλα, δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.

Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι στη Μαγνησία πρέπει να γνωρίζουν ότι από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας, αναστέλλεται η υποχρέωσή της για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών.

Ειδικά για τους κατέχοντες ασφαλιστήρια συμβόλαια πυρός και λοιπών κλάδων ζημιών από το νόμο προβλέπεται ότι τριάντα ημέρες μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας, θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες όλες οι ασφαλιστικές συμβάσεις της. Οι έχοντες απαιτήσεις από τους λοιπούς κλάδους ζημιών, όπως και από τα καταβληθέντα – μη δεδουλευμένα – ασφάλιστρα, θα ικανοποιηθούν κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον εκκαθαριστή.

Οι ασφαλισμένοι στην εταιρεία δύνανται να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της (http://www.evima.gr), καθώς και από υπαλλήλους της εκκαθάρισης, καθημερινά, από ώρα 10.00 έως 14.00 στα τηλέφωνα της εταιρείας και από τον επόπτη ασφαλιστικής εκκαθάρισης στο τηλέφωνο 6949 962802.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και κάθε άλλου δικαιούχου ασφαλίσματος.

Πάντως από την τράπεζα που συνεργαζόταν με την ασφαλιστική εταιρεία, έγινε γνωστό ότι ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι να αναζητήσουν άλλη εταιρεία, για τις καλύψεις τους.

Αναφορικά με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων (υλική ζημία και σωματική βλάβη τρίτου, μόνο), αυτά ισχύουν σύμφωνα με το νόμο για 30 ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας της εταιρείας (N 400/70 αρ. 3 παρ. 6 σε συνδυασμό με ΠΔ 237/86 αρ. 25 παρ. 4). Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού οι ιδιοκτήτες οχημάτων οφείλουν να ασφαλιστούν σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχημα εντός του διαστήματος των 30 ημερών, ο παθών θα αποζημιωθεί από το «Επικουρικό Κεφάλαιο Αστικής Ευθύνης εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων» (ΝΠΙΔ). Το μέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης έως την λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου (μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα), επιστρέφεται στους ασφαλισμένους (αρ. 3 παρ. 6 Ν.Δ. 400/1970) από τον εκκαθαριστή. Εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

 

Ειδοποιητήρια

για ανασφάλιστα

οχήματα

 

Ειδοποιητήρια σε όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα αυτοκίνητα αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών, με βάση διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το υπουργείο αποστέλλει ειδοποιητήρια με προθεσμία οκτώ ημερών για την ασφάλιση του οχήματος, η οποία όμως θα είναι εφικτή, μόνο αφού ο ιδιοκτήτης καταβάλει παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Αν αγνοήσει τις προθεσμίες, η ΓΓΠΣ θα στέλνει ηλεκτρονική επιστολή στην Αστυνομία για την κατ’ οίκον επίδοση βεβαίωσης προστίμου από 250 έως 1.000 ευρώ και την αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος.

Σημειώνεται ότι τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν τις 15.000 στη Μαγνησία, επί συνόλου 60.000 κυκλοφορούντων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το