Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Περισσότεροι αγρότες στα μπλόκα

Παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα σημεία της χώρας οι αγρότες, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς

Παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα σημεία της χώρας οι αγρότες, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Στα δύο μπλόκα της Μαγνησίας η εικόνα δεν έχει αλλάξει. Στον Αλμυρό τα αγροτικά οχήματα βρίσκονται στην παλαιά εθνική οδό, στον κόμβο και οι αγρότες έχουν δημιουργήσει ομάδες περιφρούρησης. Όπως τονίζει ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Δημ. Νανάς, τα βασικά προβλήματα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής από την τιμή του πετρελαίου, των αναγκαίων για τις καλλιέργειες και το ΦΠΑ, ενώ οι τιμές πώλησης των προϊόντων παραμένουν σχετικά χαμηλές. Πρόσθεσε ότι και η διακοπή χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες έχει προκαλέσει οικονομική «ασφυξία».

Το μπλόκο στον κόμβο του Αερινού, στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενισχύθηκε χθες, με λίγα ακόμη τρακτέρ, όπως δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Ν. Αγγελής, ενώ σήμερα ή αύριο αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση από αγρότες του Πηλίου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μπλόκο είναι αυτό της Νίκαιας Λάρισας. Το Σάββατο οι αγρότες διεμήνυσαν ότι το μπλόκο της Νίκαιας είναι ενιαίο, πανθεσσαλικό και το πιο δυναμικό. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, υπογράμμισαν ότι ο αγώνας δυναμώνει και ότι δεν θα περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης.

Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο αγώνας είναι κοινός και η συμπαράσταση της κοινωνίας φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των διαφόρων κοινωνικών φορέων. Αργά το μεσημέρι, μερικές δεκάδες αγρότες βρέθηκαν στα διόδια Μοσχοχωρίου, όπου ανέβασαν τις μπάρες για περίπου ένα δεκάλεπτο, αφήνοντας τα αυτοκίνητα να διέρχονται ελεύθερα. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία έκανε την εμφάνισή της στα διόδια και οι αγρότες αποχώρησαν.

Καμμένος: Απολύτως δικαιολογημένες οι κινητοποιήσεις

Τα μπλόκα των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας επισκέφθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, όπου συναντήθηκε με τους αγρότες και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα τους και τις κινητοποιήσεις.

Νωρίτερα, στις κινητοποιήσεις των αγροτών αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος από τη Λάρισα όπου βρέθηκε προκειμένου να προεδρεύσει των εργασιών του 2ου προσυνέδριου του κόμματος με θέμα την αγροτική ανάπτυξη και την ΚΑΠ.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς μεθοδεύεται συστηματικά η κατάργηση του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου η καλλιεργήσιμη γη, κατ’ απαίτηση της τρόικα, να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

«Εάν, πράγματι, η εσωτερική τρόικα επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης στην ελληνική περιφέρεια, πρέπει τάχιστα να ικανοποιήσει τη χειμαζόμενη αγροτιά με αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φορολογική δικαιοσύνη, μηδενικό ΦΠΑ στις εισροές αγροεφοδίων, ανθρώπινο ασφαλιστικό καθεστώς, γρήγορες πληρωμές από τους εμπόρους των αγροτικών αγαθών, και προπάντων, με μια γενικευμένη σεισάχθεια (διαγραφή δηλαδή των αγροτικών χρεών)», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο κ. Ροντούλης Αστέριος, γραμματέας Κ.Ε. ΛΑΟΣ, Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΛΑ.Ο.Σ. Θεσσαλίας. «Σε διαφορετική περίπτωση τα αγροτικά μπλόκα υπάρχει κίνδυνος να μετασχηματισθούν σε πυροκροτητές μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης», καταλήγει.

Στη Λαμία

Σε κατάληψη των διοδίων της Αγίας Τριάδας Λαμίας, στο 198ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής. Μετακινήθηκαν μέχρι εκεί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, άνοιξαν τις μπάρες και επέβαλαν επιβράδυνση της κυκλοφορίας μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για την απεργία τους όπως επίσης και τόνους ρυζιού στους διερχόμενους.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή του Δομοκού, όπου επίσης υπάρχουν συγκεντρωμένα τρακτέρ, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου από Λαμία προς Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη δεν τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν τα τρακτέρ. Ακόμη ένα νέο μπλόκο στήθηκε στην περιοχή της Τιθορέας και οι αγρότες έκλεισαν για μία ώρα περίπου την παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Λιβαδειά. Στην περιοχή του Ορχομενού της Βοιωτίας τα τρακτέρ βρίσκονται εγκλωβισμένα από τους αστυνομικούς, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να βρεθούν στο Κάστρο, όπως είχαν προαναγγείλει.

Στην υπόλοιπη χώρα

Την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων, έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, συμβολικά για μια ώρα, αγρότες των Σερρών. Οι αγρότες κατέλαβαν πεζή το οδόστρωμα, ενώ τα τρακτέρ τους ήταν στις άκρες του δρόμου. Η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν από παρακαμπτήριο δρόμο, μέσω Ασπροβάλτας.

Στο σημείο της κατάληψης της Εγνατίας Οδού, υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ συμβολική παναγροτική κατάληψη, με κλείσιμο των εθνικών οδών, έγινε την ίδια ώρα, σε 11 σημεία των εθνικών οδών από τον Έβρο μέχρι και τη Βοιωτία.

Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

Στην Αργολίδα παραμένει για πέμπτη ημέρα το μπλόκο στον κόμβο Μάνεση (στην εθνική Μυκηνών – Ναυπλίου), με τον αριθμό των μηχανημάτων και των αγροτών να αυξομειώνεται. Στη Μεσσηνία την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε παμμεσσηνιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στο Σουλινάρι και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής Καλαμάτας – Πύλου.

Συγκεντρωμένα σε τρία σημεία στην Αχαΐα είναι συγκεντρωμένα δεκάδες τρακτέρ, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ειδικότερα, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, καθώς και σε δυο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, στον κόμβο του Κουρλαμπά και στον κόμβο του Διάσελου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το