Photo Gallery, Τοπικά

Περισσότερες 50% οι κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο

Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις ποινικής δίωξης οφειλετών άνω των 10.000 ευρώ

Ραγδαία είναι η αύξηση των κατασχέσεων που διενεργούν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) του Βόλου για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Οι Εφορίες έχουν τη δυνατότητα να κατάσχουν από το μισθό του οφειλέτη, τη σύνταξή του, εφόσον υπερβαίνει αυτή τα 1000 ευρώ, κινητή και ακίνητη περιουσία του. Σύμφωνα με στοιχεία Εφορίας του Βόλου, οι κατασχέσεις αυξήθηκαν 50% το 2010 και φέτος το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εδώ και χρόνια οι Εφορίες εφαρμόζουν αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων (άνω των 1.000 ευρώ) σε βάρος των οφειλετών, για να εισπράξουν τα ποσά που χρωστούν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με εφοριακό της Β’ Δ.Ο.Υ. Βόλου κατά τη διάρκεια του 2010 οι κατασχέσεις ακινήτων και κινητών για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ, αυξήθηκαν σε ποσοστά μέχρι και 50%, ενώ 100% αυξήθηκαν οι αιτήσεις ποινικής δίωξης (180 συνολικά) για οφειλές.

«Κυρίως πρόκειται για επιτηδευματίες, που τηρούν βιβλία του ΚΒΣ και όχι για συνταξιούχους, καθώς στις συντάξεις δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, εφόσον είναι κάτω από 1.000 ευρώ», τονίζει ο εφοριακός.

«Όσο προχωρούν οι έλεγχοι, βεβαιώνονται ποσά. Είναι θέμα ελέγχων. Όταν το χρέος γίνει ληξιπρόθεσμο, γίνεται παραγγελία κατάσχεσης, ελέγχει ο δικαστικός επιμελητής στα υποθηκοφυλάκεια για ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, αν περάσει το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος, τέσσερις-πέντε μήνες, αν δεν καταβάλει ένα ποσό, δεν έρθει να ρυθμίσει, μετά την κατάσχεση ξεκινάει το πρόγραμμα πλειστηριασμού. Στον πλειστηριασμό υπάρχει πίνακας κατάταξης».

«Τα μέτρα που προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ, εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις. Δηλαδή σε πάνω από 300 ευρώ οφειλή, αν καταστεί ληξιπρόθεσμη και δεν πληρωθεί, από τον επόμενο μήνα έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε μέτρα», προσθέτει ο εφοριακός.

Για το 2011 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση κατασχέσεων και πλειστηριασμών, καθώς αυξάνουν λόγω της κρίσης, οι φορολογούμενοι που δεν καταβάλουν τις οφειλές τους. Οι οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ είναι εκατοντάδες στις Εφορίες του Βόλου.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι φορολογούμενοι-οφειλέτες, που εντοπίζονται μέσα από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων να χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και εξειδικευμένες υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου, εκτός από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, απειλούνται με Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης.

Αυτό το διάστημα πάντως το μεγάλο πρόβλημα είναι στις Εφορίες του Βόλου η μη καταβολή του ΦΠΑ. «Έρχονται για καταλογισμό. Δεν μπορούν να πληρώσουν ΦΠΑ. Όταν έχει τιμολόγια επί πιστώσει, τι ΦΠΑ να αποδώσει; Έρχεται, κάνει καταλογισμό, κερδίζει το χρόνο των 60 ημερών, για να μπορέσει να εισπράξει κάποια χρήματα και να πληρώσει», επισημαίνει στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας.

Το «μπαλάκι» στους λογιστές

Εξάλλου, υποχρεωτικά από λογιστές θα πρέπει να υπογράφονται από φέτος οι φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που περαιώνουν τις υποθέσεις τους με τη νέα διαδικασία του «αυτοελέγχου», καθώς και όλων των εταιρειών.

Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες που εντάσσονται κάθε χρόνο στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, θα πρέπει να αναζητήσουν λογιστές.

Απόφαση που εκδόθηκε από τον υφυπουργό Οικονοµικών Δ. Κουσελά αναφέρει συγκεκριµένα ότι για όσους περαιώνουν τις φορολογικές τους χρήσεις, µε βάση τις διαδικασίες του αυτοελέγχου, υποχρεούνται για τα εισοδήµατα του 2010 που θα δηλώσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος, να απευθυνθούν σε λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους. Ακόµη δηλαδή και ένα ευρώ ακαθάριστα έσοδα να έχει µια ατοµική εµπορική επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελµατίας και επιλέξει την αυτοπεραίωση, θα πρέπει να απευθυνθεί υποχρεωτικά σε λογιστή.

Σημειώνεται ότι η αυτοπεραίωση συμβαδίζει µε την τήρηση των βιβλίων ενός επαγγελµατία ή µιας επιχείρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που µπορεί να συνεπάγεται γι’ αυτούς και ένα µηνιαίο κόστος γύρω στα 100 ευρώ.

Με την ίδια απόφαση του υφυπουργού Οικονοµικών µειώνονται τα ποσά των ακαθάριστων εσόδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελµατιών που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, πάνω από τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή της δήλωσης από φοροτεχνικό. Συγκεκριµένα τα ποσά για τις επιχειρήσεις µειώνονται σε 100.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ σήµερα) και για τους ελεύθερους επαγγελµατίες στα 50.000 ευρώ (από 150.000 ευρώ σήµερα). Τα νέα όρια θεωρούνται ιδιαίτερα χαµηλά και οδηγούν στο λογιστή όλους τους µικροµεσαίους.

Επισηµαίνεται ότι οι λογιστές, βάσει του νόµου, είναι πλέον υπεύθυνοι για την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν και αν διαπιστώνονται ανακριβή στοιχεία, εφόσον εµφανίζουν µεγάλη συχνότητα, κινδυνεύουν ακόµη και µε την αφαίρεση της άδειας άσκησης του επαγγέλµατός τους. Η πρόταση της τήρησης των βιβλίων – στοιχείων και της υπογραφής της δήλωσης είχε γίνει από τους ίδιους τους λογιστές στο πλαίσιο του διαλόγου το 2010, πριν από την κατάρτιση του πρώτου φορολογικού νόµου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το