Κατηγορίες: Πολιτική

Περισσότερες περικοπές ζητάει η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάνει λόγο για χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα

Για χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα έκανε λόγο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε περισσότερες περικοπές και δήλωσε: “Δεν απαιτούνται μόνο 11,5 δισ. ευρώ περικοπές απαιτείται σειρά περικοπών και πρόσθετων εσόδων προκειμένου να συμπληρωθεί το δημοσιονομικό κενό και να διορθώσει η χώρα τα δημόσια οικονομικά της. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές που είναι προς όφελος της Ελλάδας και του λαού ώστε όσοι εργάζονται κι έχουν πρόσβαση στις αγορές να το κάνουν. Πολλά επαγγέλματα στην Ελλάδα είναι ακόμα κλειστά. Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος: Οι οδηγοί φορτηγών, π.χ. Εκεί έχει σημειωθεί πρόοδος. Πολλά, όμως άλλα επαγγέλματα ακόμη προστατεύονται από όσους έχουν ακόμη τα προνόμια της άδειας”.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αν και αποκάλυψε πως το κενό αυτό αποτελεί ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την τρόικα, εντούτοις δεν διευκρίνισε τον τρόπο ή τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει κάτι τέτοιο, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δημοσιονομικό κενό, διαρθρωτικές αλλαγές και χρηματοδότηση διότι σαφώς λόγω της μακροοικονομικής κατάστασης η μεγάλη καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων και κατά συνέπεια η έλλειψη εσόδων από αυτές για να αναφέρω μόνο μερικά καθώς και η υστέρηση στην είσπραξη φόρων δημιουργούν κενό ειδικώς εάν προστεθεί περισσότερος χρόνος. Σε αυτά τα τρία σημεία πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά και το χρέος θα έχει αντιμετωπιστεί”.

Στις δηλώσεις της στο ινστιτούτο Πέτερσον η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως θέση του Ταμείου είναι ένα “κούρεμα” με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα και της ΕΚΤ πρόταση που ωστόσο έχει απορρίψει ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρέν. Η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε με νόημα θέλοντας να δείξει και τη διάσταση απόψεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της τρόικας, πως το Ταμείο έχει τη δική του άποψη για τα προγράμματα και τόνισε ότι οι χώρες που κάνουν μεγάλες προσπάθειες πρέπει να πάρουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν.

Ωστόσο στην πρόταση του ΔΝΤ για νέο “κούρεμα” αντιδρά το Βερολίνο που όμως βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα μιας και όπως όλα δείχνουν το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο μιας και η ύφεση ακυρώνει κάθε περικοπή και έτσι ή θα πρέπει η Άγκελα Μέρκελ να αποφασίσει είτε το “κούρεμα” με κόστος άνω των 8 δισ. ευρώ για τη χώρα της, ή να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ με τεράστιο ρίσκο για όλες τις χώρες της ευρωζώνης που μπορεί να παρασυρθούν.

Το θέμα της Ελλάδας θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί στην αυριανή (σημερινή) συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και της επικεφαλής του ΔΝΤ. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των συναντήσεων είναι το γεγονός ότι το Βερολίνο τις έχει χαρακτηρίσει ως “εμπιστευτικές”.

Αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο νέου “κουρέματος” εμφανίστηκε και ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Welt”, που δημοσιεύεται αύριο (σήμερα) αναφέρει μεταξύ άλλων: “Μια αναδιάρθρωση σε βάρος της ΕΚΤ δεν είναι δυνατή. Η ενδεχόμενη ανάγκη για συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τα μέλη της ζώνης του ευρώ. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια αναδιάρθρωση, διότι θα ήταν μια νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους, κάτι το οποίο απαγορεύεται”.

Των δηλώσεων Λαγκάρντ είχε προηγηθεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel” σύμφωνα με το οποίο το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ, ενώ η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung ανεβάζει το ποσό στα 30 δισ. ευρώ.

Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ, απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε από το γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε: “Aκόμη και αν αυτό ήταν αληθές, είναι ζήτημα των Ελλήνων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Εφόσον δεν αυξηθεί το ποσό της βοήθειας για την Ελλάδα, υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες, περιλαμβανομένης της εμπροσθοβαρούς χορήγησης οικονομικής βοήθειας από το δεύτερο πακέτο”.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, που ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει ένταση στις σχέσεις του επικεφαλής της αποστολής με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι όλοι εργάζονται για να επαναφέρουν το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά και πρόσθεσε: “Δεν ήμουν στην αίθουσα, αλλά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα στελέχη μας συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής κάνουν κάθε τι δυνατό για να βοηθήσουν για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά”.

Η τακτική της Αθήνας

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι δεν υπάρχει θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων πέραν του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών πάντως, Γ. Στουρνάρας εκτίμησε πως η διετής επιμήκυνση θα κόστιζε 13 δισ. με 15 δισ. ευρώ και δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: “Υπολογίζουμε ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί αν πάρουμε τη διετή παράταση θα διαμορφωθεί στα 13 με 15 δισ. ευρώ. Είναι δυνατό να καλυφθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος”.

Στους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης αναφέρεται με έγγραφό του προς τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό σε περίπτωση επιμήκυνσης, προτείνει την παράταση της αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, για μετά το 2020 και τονίζει: “Με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους”.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ένας δεύτερος τρόπος μπορεί να είναι η μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια της χώρας μας ή συνδυασμός των δύο λύσεων.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για τις περικοπές των αμυντικών δαπανών στις οποίες προχωρεί το υπουργείο του, ενώ στη συνέχεια δήλωσε: “Οι  δραστικές περικοπές έχουν γίνει στους συγκεκριμένους προϋπολογισμούς προκειμένου να μπορέσουν να εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι που χρειάζονται για να πετύχει η μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να βγει από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης και να σταθεί και πάλι γρήγορα και αποτελεσματικά στα πόδια της”.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά είναι η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, που θα ολοκληρωθεί με το πέρας των συνομιλιών με την τρόικα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζαννιάς, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο είπε: “Το κλειδί για τη ρευστότητα είναι η ανακεφαλαιοποίηση και να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, για να εμπιστευτούν πάλι τις τράπεζες οι καταθέτες και θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι εργασίες που γίνονται τώρα με του δανειστές μας στην τρόικα”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Περισσότερα από 34.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν για έναν «τίμιο» άστεγο

Μια εκστρατεία στο Ίντερνετ επέτρεψε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 34.000 ευρώ για έναν άστεγο, ο…

26 Ιουνίου 2024

Ζ. Μακρή: «Ιδρύονται ημερήσιο ΕΠΑΛ στην Ζαγορά, εσπερινό ΕΠΑΛ στην Αλόννησο και τρία εσπερινά γυμνάσια στην Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο»

Με συναπόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτή του Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας…

26 Ιουνίου 2024

Τραυμάτισαν τον σκύλο του κοινοτάρχη και άδειασαν το σπίτι του

Αντιμέτωποι με το τσοπανόσκυλο του προέδρου της κοινότητας Άκολη του δήμου Αιγίου βρέθηκαν οι αδίστακτοι…

26 Ιουνίου 2024

Δεξίωση καλωσορίσματος για τους Αμερικανούς φοιτητές του Θερινού Σχολείου του Π.Θ.

Στο πλαίσιο των δράσεων διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ), την Πέμπτη 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε δεξίωση…

26 Ιουνίου 2024

Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: Άνοιξε η πλατφόρμα του Thessaly Pass- Ελάτε για διακοπές στο Βόλο & στο Πήλιο!

Άνοιξε χθες Τρίτη 25 Ιουνίου η πλατφόρμα του Thessaly Pass και οι αιτήσεις συμμετοχής θα…

26 Ιουνίου 2024

Σελίν Ντιόν: Το συγκλονιστικό βίντεο από το ντοκιμαντέρ της την ώρα που παθαίνει κρίση

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «I Am: Celine Dion» για τη ζωή και την πορεία της ασθένειας…

26 Ιουνίου 2024