Photo Gallery, Τοπικά

Περικοπές αποδοχών στην ΑΓΕΤ

Με απόφαση της εταιρείας αναστέλλεται η χορήγηση επιδομάτων
Με απόφαση της εταιρείας αναστέλλεται η χορήγηση επιδομάτων

 

Μείωση τακτικών αποδοχών μέσα από την κατάργηση επιδομάτων ανακοίνωσε χθες η διεύθυνση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στους εκπροσώπους των Σωματείων που συμμετείχαν στην πρώτη διαβούλευση για το νέο μισθολόγιο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στη μονάδα του Βόλου κ. Βάιος Κουκλουμπέρης δήλωσε χθες αιφνιδιασμένος από την κίνηση της εταιρείας, αλλά και προβληματισμένος από τη συμπεριφορά του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ. Πιέρ Ντελαπλάνκ, προαναγγέλλοντας αντίδραση των εργαζομένων με τρεις 48ωρες και τρεις 24ωρες απεργίες στη σειρά, στην περίπτωση που η στάση της εταιρείας παραμείνει αμετάβλητη.

Η πρόταση για μείωση αποδοχών δεν αποτελεί φυσικά κεραυνό εν αιθρία, καθώς στις 23 Ιανουαρίου σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η «Θ» είχαν επισημανθεί οι εταιρικές προθέσεις για περικοπές έως 30%.

Την επομένη (24 Ιανουαρίου), ο κ. Β. Κουκλουμπέρης, δίχως να γνωρίζει τις τελικές προτάσεις της εταιρείας για το νέο μισθολόγιο, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα και σχόλια περί μειώσεων αποδοχών μέχρι 30%, δηλαδή τη «Θ», υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία βάση και ότι όσοι τα διοχετεύουν σε μερίδα του Τύπου, εξυπηρετούν σκοπιμότητες με στόχο να «παρουσιάσουν τετελεσμένα εκεί που δεν υπάρχουν».

Δυστυχώς η ιστορία δεν τον επιβεβαίωσε, καθώς η μονομερής απόφαση του κ. Pierre Deleplanque, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, με αναστολή καταβολής όλων των επιδομάτων που δίνει η ΑΓΕΤ στους εργαζόμενους και μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο μισθολογικό καθεστώς.

Ειδικότερα, η αναστολή καταβολής των επιδομάτων, αρχίζει από τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας εργαζόμενος που έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.000 – 2.500 ευρώ, θα έχει απώλειες περίπου 300 ευρώ από την αναστολή χορήγησης του επιδόματος βάρδιας, περίπου 100 ευρώ από το επίδομα τακτικότητας, περίπου 150 ευρώ από το επίδομα άδειας (10% επιπλέον του επιδόματος άδειας που χορηγείται και σε άλλους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα), περίπου 30 ευρώ από το επίδομα οθόνης που λαμβάνουν οι χειριστές πάνελ και οι υπάλληλοι γραφείου, διατακτική 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα, διατακτική 400 ευρώ για το Πάσχα κ.ά.

Επίσης όσοι έχουν παιδιά, θα χάσουν 250 ευρώ ετήσιο επίδομα για μαθητές Γυμνασίου και 120 ευρώ περίπου για παιδιά που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αθροιστικά, η μείωση των αποδοχών, θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 30%, δίχως να έχει συζητηθεί ακόμη το θέμα των βασικών μισθών.

Στους συνδικαλιστές που συναντήθηκαν χθες στην Παιανία με τον κ. Πιέρ Ντελαπλάνκ, έγινε παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών και υποστηρίχτηκε ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν την εντεινόμενη ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας. «Ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 173,41 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2012, μειωμένες κατά 19,3%, σε σύγκριση με 215 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 151,93 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 18,4%, σε σύγκριση με 186,22 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2012 ανήλθαν σε ζημιές 51,31 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με κέρδη 2,90 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας το εννεάμηνο του 2012 ανήλθαν σε ζημιές 58,35 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με κέρδη 9,72 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Ο Όμιλος παρουσίασε το εννεάμηνο του 2012 ζημιές μετά από φόρους 70,12 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημιές μετά από φόρους 32,22 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Το εννεάμηνο του έτους η εταιρεία παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους 72,27 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημιές 20,06 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το εννεάμηνο του 2011.

Η κάμψη του κύκλου εργασιών του Ομίλου και της Εταιρείας το εννεάμηνο του 2012 αντανακλά την εντεινόμενη ύφεση στην εσωτερική αγορά της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθώς και την ουσιαστική αναστολή της κατασκευαστικής δραστηριότητας στα δημόσια και συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής. Τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας επηρεάστηκαν επίσης από πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις, ενώ τα αποτελέσματα της Εταιρείας επηρεάστηκαν ακόμη από την απομείωση επένδυσης σε ενοποιούμενη θυγατρική εταιρεία. Με στόχο να αντισταθμίσουν εν μέρει τις συνέπειες της πτώσης της εγχώριας αγοράς το εννεάμηνο του 2012, ο Όμιλος και η Εταιρεία ενέτειναν, όπως αναφέρεται σχετικά, την εξαγωγική τους δραστηριότητα και συνέχισαν τις συντονισμένες προσπάθειες και τα μέτρα για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών, εφοδιαστικών και διοικητικών λειτουργιών».

Αντιδράσεις

Για τορπιλισμό των καλών σχέσεων έκανε λόγο μετά τη συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο ο κ. Κουκλουμπέρης. «Δεν περιμέναμε τέτοια απόφαση, ούτε και τέτοιο ύφος και αυταρχική συμπεριφορά. Πρόκεται για πρωτοφανής κατάσταση, για μια ακραία κατάσταση. Τα Σωματεία που συνεδριάσαμε αμέσως μετά τη συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά, αποφασίσαμε να καταγγείλουμε τη στάση της που τορπιλίζει τη διαδικασία διαλόγου για την υπογραφή της νέας σύμβασης. Θεωρούμε παράνομη την απόφαση για αναστολή χορήγησης των επιδομάτων και ζητάμε από την εταιρεία να αναθεωρήσει τη στάση της. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν στη μονομερή απόφαση. Η πρόταση των Σωματείων είναι για τρεις 48ωρες απεργίες και ακολούθως άλλες τρεις 24ωρες με αξιολόγηση της στάσης της εταιρείας. Σήμερα έδειξαν πως δεν σέβονται το διάλογο…».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το