Photo Gallery, Τοπικά

Περιβαλλοντική αναβάθμιση σε μία υποβαθμισμένη περιοχή του Δήμου Βόλου

Αρχίζουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση πλατείας στο Νέο Δέλτα
Αρχίζουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση πλατείας στο Νέο Δέλτα

Ένα σημαντικό για τη Νέα Ιωνία έργο πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της πολιτικής που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Βόλου για την περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές του ενιαίου Δήμου. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το έργο δημιουργίας πλατείας σε κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται στην περιοχή Νέο Δέλτα, στη Νέα Ιωνία, για την υλοποίηση του οποίου υπογράφηκε η σχετική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Κ.Τσολής Α.Ε.».

Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 328.651,45€ (προϋπολογισμός μελέτης 700.000€) και θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το περιφερειακό ΕΣΠΑ – άξονας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία». Προβλέπεται δε να παραδοθεί σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Να σημειωθεί ότι αποτελεί ένα από τα οκτώ συνολικά έργα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας, με χρήσεις οικολογικών στοιχείων, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έπειτα από τεκμηριωμένες προτάσεις του Δήμου Βόλου.

Με αφορμή την έναρξη εργασιών για τη διαμόρφωση της πλατείας, ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι «σε μια εποχή όπου η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση πιστώσεων του ΕΣΠΑ, ο Δήμος Βόλου αξιοποιεί κονδύλια του προγράμματος για έργα που στοχεύουν στη βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Αγοραστό και τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδης επισήμανε ότι «οι παρεμβάσεις αναπλάσεων ή και η δημιουργία νέων πλατειών στον αστικό ιστό του Δήμου Βόλου, δείχνει την αντίληψη της Δημοτικής Αρχής για την προστασία και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου σε όλες τις γειτονιές της πόλης». Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεπερνώντας τις διαδικαστικές εμπλοκές που μας πήγαν πίσω ένα χρόνο περίπου, υπογράφηκε πλέον η σύμβαση και ο ανάδοχος είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα πολύ σημαντικό έργο για το πολεοδομικό συγκρότημα, ιδιαίτερα δε για το πυκνοδομημένο δυτικό τμήμα της Νέας Ιωνίας».

Το οικόπεδο στο οποίο θα δημιουργηθεί η πλατεία, εκτάσεως περίπου 6.200,00 τ.μ., είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου και βρίσκεται στα ανατολικά του τόξου της Σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Μελισσατίκων-Λάρισας, στην περιοχή Νέο Δέλτα η οποία, πέρα από τις επιβαρύνσεις που δέχεται (βιομηχανία, σιδηρ. γραμμές κ.λ.π), είναι αρκετά πυκνοδομημένη, με περιορισμένες δυνατότητας δημιουργίας και αξιοποίησης κοινοχρήστων χώρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλατεία θα περιλαμβάνει χώρο πρασίνου, παιδική χαρά, μικρό μπάσκετ (μία μπασκέτα), μικρό χώρο συνάντησης των περιοίκων και θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα των περιοίκων, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες δρόμοι είναι στενοί και δεν επαρκούν για τη στάθμευση των αυτοκινήτων, ενώ και οι ιδιοκτησίες δεν επαρκούν για την στάθμευση οχημάτων. Στο χώρο της παιδικής χαράς θα κατασκευαστεί κιόσκι (ξύλινη κατασκευή) με δίριχτη στέγη στην νότια πλευρά της οποίας θα τοποθετηθούν πλάκες φωτοβολταϊκών πάνελς 15.00 τ.μ., περίπου, καθώς και πάνω στο μεταλλικό χωροδικτύωμα επιφάνειας 35.00 τ.μ.(υπό μορφή σωλήνων), η ηλεκτρική ενέργεια των οποίων θα διασφαλίζει το κόστος λειτουργίας (μέσω ΔΕΗ) του παραπάνω έργου. Η διαμόρφωση του έργου θα συμβάλλει, επίσης, στην μείωση της θερμοκρασίας του αέρα του αστικού περιβάλλοντος, καθώς προβλέπεται η χρήση ψυχρών υλικών.  

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το