Τοπικά

Περιέλουσε με καύσιμο επιθεωρητή Εργασίας

Εκπρόσωπος εταιρείας στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου, κατά τη διάρκεια ελέγχου


Επίθεση, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας «Ανακύκλωση Βόλου ΑΕ» δέχτηκαν προχθές στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή δύο επιθεωρητές Εργασίας στη διάρκεια νομότυπου ελέγχου. Όπως υποστηρίζουν οι δύο επιθεωρητές, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας απείλησε να τους κάψει περιλούζοντας τον ένα υπάλληλο με πετρέλαιο.

Ωστόσο, η πλευρά της εταιρείας διαψεύδει τους ισχυρισμούς των δύο ελεγκτών, υποστηρίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας τούς ζητήθηκε να μην κινούνται σε όλους τους χώρους της μονάδας, ενώ τονίζεται ότι πάνω στον πανικό λίγες σταγόνες πετρελαίου έβρεξαν όλους όσοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή δίπλα στο νόμιμο εκπρόσωπο που κρατούσε τη μάνικα για να γεμίσει το ντεπόζιτο φορτηγού.

Το επεισόδιο έληξε με την επέμβαση της Αστυνομίας, ενώ υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Όταν οι δυο επιθεωρητές της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Μαγνησίας, ένας άντρας και μία γυναίκα, περνούσαν προχθές Τετάρτη την πύλη της επιχείρησης «Ανακύκλωση Βόλου Α.Ε.» δεν μπορούσαν ασφαλώς να φανταστούν τη συνέχεια.
Στην επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στην πρώτη βιομηχανική περιοχή του Βόλου και έχει αντικείμενο την περισυλλογή, επεξεργασία σιδήρων μετάλλων (σκραπ) και αυτοκινήτων, είχε σημειωθεί πριν λίγες μέρες εργατικό ατύχημα. Ένας 38χρονος αλλοδαπός είχε τραυματιστεί σοβαρά εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής αυτοκινήτου.
Το ατύχημα είχε αναγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας από τους υπευθύνους της εταιρείας και η επίσκεψη των επιθεωρητών ήταν αναμενόμενη.
Όταν όμως η παρουσία των επιθεωρητών έγινε αντιληπτή από τους εργαζόμενους, δύο από αυτούς που εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης, εγκατέλειψαν την εργασία και έσπευσαν, τρέχοντας, να εξαφανιστούν. Οι επιθεωρητές τούς αναζήτησαν και προσπάθησαν να πάρουν τα στοιχεία τους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για περιστατικό αδήλωτης εργασίας.
Τότε δέχθηκαν επίθεση από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και άλλα άτομα που τους απώθησαν με βιαιότητα προς την έξοδο. Στο φυλάκιο της εισόδου τούς επιτέθηκε και πάλι ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος κραδαίνοντας τη μάνικα πετρελαίου της δεξαμενής ανεφοδιασμού που βρίσκεται στην είσοδο, περιέλουσε με πετρέλαιο τον έναν από τους δύο επιθεωρητές και απειλούσε να τον κάψει φωνάζοντας «αν δε φύγεις θα γίνει και άλλο «ατύχημα».
Το επεισόδιο έληξε με την επέμβαση της Αστυνομίας. Υποβλήθηκαν μηνύσεις και κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης και οι επιθεωρητές προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ.

Από την Επιθεώρηση Εργασίας υποβλήθηκε μήνυση για απειλή και επίθεση, καθώς και για παρακώλυση έργου.

Στο μεταξύ, εκπροσωπώντας την επιχείρηση ο κ. Αντ. Παϊτέρης διαψεύδει τους ισχυρισμούς των επιθεωρητών Εργασίας.

«Οι επιθεωρητές ήρθαν στην επιχείρηση» υποστηρίζει ο κ. Αντ. Παϊτέρης «για να διενεργήσουν έλεγχο για το εργατικό ατύχημα που είχε σημειωθεί πριν μέρες και δηλώθηκε από την εταιρεία μας στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ξαφνικά άρχισαν να κινούνται σε όλους τους χώρους της επιχείρησης. Δεν τους το επιτρέψαμε για λόγους ασφαλείας. Τότε αντέδρασαν και προκλήθηκε το επεισόδιο. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας περιέλουσε με πετρέλαιο τον έναν επιθεωρητή. Εκείνη την ώρα γέμιζε με τη μάνικα το ντεπόζιτο φορτηγού και όπως γύρισε να ζητήσει από τους επιθεωρητές να απομακρυνθούν έβρεξε με λίγο πετρέλαιο όλους όσοι ήμασταν εκείνη τη στιγμή κοντά του. Στη συνέχεια ήρθε ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας από τη Λάρισα και μας απειλούσε ότι θα μας επιβάλλει πρόστιμα και θα κλείσει την επιχείρηση. Μας απειλούσαν όλοι. Επενέβη η Αστυνομία και η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης» τονίζει ο κ. Αντ. Παϊτέρης.
Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με ανακοίνωσή της καταδίκασε την επίθεση εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στους επιθεωρητές που δέχθηκαν την επίθεση και διαμηνύει προς κάθε πλευρά ότι το ελεγκτικό έργο της Επιθεώρησης Εργασίας δεν κάμπτεται από τέτοιου είδους έκνομες συμπεριφορές.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» αναφέρεται στην ανακοίνωση «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκαν από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης «Ανακύκλωση Βόλου Α.Ε.» επιθεωρητές της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Μαγνησίας την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010, κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου. Οι επιθεωρητές, διενεργώντας με ευσυνειδησία, το προβλεπόμενο από το νόμο, ελεγκτικό τους έργο, έπεσαν θύματα βίαιης επιθέσεως, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Το γεγονός καταγγέλθηκε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα και έχει λάβει την οδό της Δικαιοσύνης. Επιθυμούμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους επιθεωρητές που δέχθηκαν την επίθεση και, επ’ αφορμή του γεγονότος, να διαμηνύσουμε προς κάθε πλευρά ότι το ελεγκτικό έργο της Επιθεώρησης Εργασίας δεν κάμπτεται από τέτοιου είδους έκνομες συμπεριφορές».

Τέλος, το περιστατικό καταδικάζει και το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος κ. Δημ. Κουτσούκος σημειώνει ότι «στηρίζουμε τους συναδέλφους της Επιθεώρησης Εργασίας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για την προστασία των εργαζομένων. Τέτοιες πρακτικές ανήκουν στο απώτερο παρελθόν. Ας το συνειδητοποιήσουν ορισμένοι εργοδότες ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να συνεργάζονται με τα αρμόδια όργανα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το