Κόσμος

Πεκίνο: Δύο θάνατοι από τη γρίπη των πτηνών

Γρίπη

Δύο άτομα στην περιοχή της Σαγκάης πέθαναν από ένα στέλεχος γρίπης των πτηνών για το οποίο δεν είχαν αναφερθεί μέχρι σήμερα κρούσματα σε ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», εκτιμά πάντως ότι ο κίνδυνος είναι μικρός.

Δεδομένου ότι κανείς από τους συγγενείς των θυμάτων δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, ο ιός H7N9 δεν δείχνει να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ο κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία φαίνεται επομένως να είναι μικρός» δήλωσε ο Τίμοθι Ο’Λίρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.

Δύο άνθρωποι, ηλικίας 27 και 87 ετών, κόλλησαν τον ιό στα τέλη Φεβρουαρίου και υπέκυψαν στις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Σχεδιασμού. Μία ακόμα γυναίκα στο Ανούι, κοντά στη Σαγκάη, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Και οι τρεις ασθενείς εμφάνισαν πρώτα βήχα και αργότερα πνευμονία.

Οι κινεζικές αρχές δεν διευκρίνισαν πώς τα θύματα ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Ο H7N9 ήταν γνωστός στα πτηνά, θεωρούνταν όμως υπότυπος χαμηλής παθογένειας. Η συντριπτική πλειονότητα ανθρώπινων θυμάτων από γρίπη των πτηνών αντιστοιχεί στον υπότυπο H5N1, ο οποίος σάρωσε τα πτηνοτροφεία της Ασίας το 2003.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το