Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας

Σοβαροί τραυματισμοί δύο διαδηλωτών -εκ των οποίων ο ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση- στην πορεία των συνδικάτων των εργαζομένων

 

Σφοδρές αντιδράσεις και πολιτική θύελλα στη Βουλή – Στον εισαγγελέα 12 νεαροί συλληφθέντες για τα επεισόδια

 

ΑΘΗΝΑ 13.-

Σφοδρές αντιδράσεις και πολιτική θύελλα έχουν προκαλέσει οι χθεσινοί σοβαροί τραυματισμοί δύο διαδηλωτών -εκ των οποίων ο ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση- στην πορεία των συνδικάτων των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας.

Τα κόμματα της αριστεράς μιλούν για εσκεμμένη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ, ενώ η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις και ο Χρήστος Παπουτσής διέταξε κατεπείγουσα έρευνα, απειλώντας με σοβαρές κυρώσεις αν αποδειχθεί ευθύνη των αστυνομικών.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε: “Έχω δώσει σαφείς εντολές να γίνει έρευνα και να βρεθούν οπωσδήποτε, όσοι και όποιοι ευθύνονται για τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή αλλά και στις υπόλοιπες πράξεις βίας που έγιναν χθες. Δεν θα χαριστώ σε κανένα, εάν είναι αστυνομικοί, ο πέλεκυς θα είναι αυστηρός και θα ληφθούν μέτρα. Η αντίδραση της αστυνομίας σε κάποιες περιπτώσεις ήταν απαράδεκτη, οι εντολές που έχω δώσει στο προσωπικό της αστυνομίας είναι αυστηρή πειθαρχία, αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα”.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι τρεις αστυνομικοί -και ο επικεφαλής αξιωματικός τους- που εμφανίζονται σε βίντεο να χτυπούν στο κεφάλι διαδηλωτή που είναι πεσμένος στο έδαφος, με κλωτσιές, γκλοπ και με τις ασπιδές τους. Οι αστυνομικοί που φαίνονται στο βίντεο ταυτοποιήθηκαν, για το περιστατικό διατάχθηκε ΕΔΕ, ενώ διενεργείται και προανάκριση υπό την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα.  Για απρόκλητη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις κάνουν λόγο οι διαδηλωτές. Τραυματίες που νοσηλεύονται ακόμη καταγγέλλουν ότι αν και η πορεία ήταν ειρηνική, άνδρες των ΜΑΤ εκτόξευσαν εναντίον τους χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά, ενώ προσπάθησαν να διαλύσουν τα μπλοκ τους κάνοντας εκτεταμένη χρήση βίας.” Είδα να χτυπούν ανθρώπους, ηλικιωμένους και παιδιά που σε καμία περίπτωση ούτε επεισόδια προκαλούσαν, ούτε και μπορούσαν να προκαλέσουν” δήλωσε στο MEGA ένας εκ των τραυματισμένων διαδηλωτών.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, πάντως, με δηλώσεις του στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, υποστήριξε ότι οι διμοιρίες απάντησαν στις επιθέσεις που δέχτηκαν. “Ένα μπλοκ, μια ομάδα ανθρώπων επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με ρίψη μολότοφ πετρών και άλλων αντικειμένων” δήλωσε ο Αθανάσιος Κοκαλάκης.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας τόνισε πως για την επίθεση στον νεαρό που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση “γίνονται έρευνες παρουσία εισαγγελέα και ιατροδικαστή και όχι μόνο από την πλευρά των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων και θα υπάρξουν απαντήσεις σε σύντομο χρόνο για την απόδοση ευθυνών και όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνολικά 30 διαδηλωτές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, οι δύο σοβαρά. Ο 31χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας μετά από χειρουργική επέμβαση, φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα στο κεφάλι. Σε νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι ο τραυματίας Γιάννης Καυκάς, φοιτητής, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ διασωληνωμένος, ότι η μετεγχειρητική του εικόνα είναι αμετάβλητη και ότι συνεχίζεται η συντηρητική αγωγή και θα γίνει επανέλεγχος με αξονική τομογραφία.

Ο δεύτερος τραυματίας που είναι σοβαρά είναι ένας 29χρονος ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, καθώς υπέστη ρήξη σπλήνας στην προσπάθειά του ν’ αποφύγει τους αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε τη λύπη της για το βαρύ τραυματισμό του 30χρονου και καταδίκασε την κρούσματα βίας απ’ όπου κι αν προέρχονται, και σημείωσε ότι “οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος, για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών, υπό την εποπτεία εισαγγελέα”.

Σε δήλωσή του το μεσημέρι από το press room ο Γιώργος Πεταλωτής έλαβε αποστάσεις λέγοντας πως εάν υπάρχουν επεισόδια με συμμετοχή αστυνομικών θα υπάρξει ανάλογη τιμωρία, ενώ επιτέθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ένταση που επικράτησε το βράδυ της Τετάρτης στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

“Κάποιοι τη βία τη βλέπουν μονομερώς και κάποιοι που υποτίθεται ότι την καταδικάζουν είναι αυτοί που την προκαλούν, τη δημιουργούν ή την ανέχονται. Γι’ αυτό θα περιμένα με σήμερα από Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν τι ζητούσαν χθες οι δύο βουλευτές του, κ.κ. Λαφαζάνης και Διώτη, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου πήγαν αφενός να ελέγξουν τις αστυνομικές αρχές και αφετέρου βρέθηκαν με μια ομάδα ανθρώπων που με τρόπο απαράδεκτο εισέβαλαν σε κρατικό νοσοκομείο, επιδόθηκαν σε βιαιοπραγίες και αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον ιατροδικαστή να κάνει τη δουλειά του, όλα αυτά παρουσία εισαγγελέα” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

 

 

Ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο προκάλεσε ο βαρύς τραυματισμός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά τη λήξη της κεντρικής απεργιακής πορείας στο Σύνταγμα την Τετάρτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για τον σοβαρό τραυματισμό του 30χρονου. «Η βία είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται. Οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών υπό την εποπτεία εισαγγελέα».

»Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε και την αυτοδικία ως λύση. Καταδικαστέα, λοιπόν, είναι και η συμπεριφορά όλων όσων εισέβαλλαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας και άσκησαν βία προς τις Αρχές που διενεργούσαν ανάκριση, παρουσία εισαγγελέα, ακόμη και στον ιατροδικαστή, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τη διερεύνηση της αλήθειας».

«Επιβάλλεται να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και να δείξουμε τη ψυχραιμία και τη σύνεση που χρειάζεται» τόνισε ο κ.Πεταλωτής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μανώλης Όθωνας, δήλωσε ότι έχει δοθεί άμεσα η εντολή και διεξάγεται έρευνα για τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή.

«Έρευνα και απόδοση ευθυνών για ενδεχόμενη υπέρμετρη και αλόγιστη χρήση βίας σε όποιες και όσες περιπτώσεις αυτή στοιχειοθετείται, ανεξάρτητα από τη συσχέτισή τους με το συγκεκριμένο περιστατικό.

»Υπάρχει από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστηματική παρακολούθηση και συνεχής έλεγχος για την εξέλιξη της έρευνας και θα υπάρξει απόδοση ευθυνών χωρίς δισταγμούς και εκπτώσεις.

»Εντολή του Πρωθυπουργού και επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η περιφρούρηση του δικαιώματος των πολιτών και να απεργούν, και να διαμαρτύρονται, και να διαδηλώνουν ειρηνικά, αλλά και η διασφάλιση της ομαλότητας της κοινωνικής ζωής του τόπου και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του «Ζάππειο ΙΙ» χαρακτήρισε αποτρόπαια τα φαινόμενα αυτά, όπως και τη δολοφονία του 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας. «Το παιδί του δεν θα γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ασφάλεια του πολίτη προηγείται της οικονομίας και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, καταγγέλλει την «εγκληματική επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρά τραυματισμό ενός».

»Η αστυνομική επίθεση εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των αστικών μηχανισμών να τσακίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη, που προκαλείται από την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, ΕΕ και πλουτοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή βάναυση και αναίτια δολοφονική επίθεση» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι φανερό πως όσο εντείνεται η ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τόσο πιο βάρβαρη και αυταρχική είναι η στάση της απέναντι στους εργαζόμενους και στο λαό που αντιστέκεται».

Και η Δημοκρατική Αριστερά, με τη σειρά της, καταδικάζει «την ακραία βία που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί». Και συνεχίζει: «Οι εικόνες αστυνομικών να επιτίθενται σε πολίτες με ανάποδα τα κλομπ  προκαλούν την κοινή γνώμη και εκθέτουν την ελληνική αστυνομία με ενέργειες που προδίδουν βαρβαρότητα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πολιτικά εκτεθειμένο. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να διερευνήσει την υπόθεση χωρίς συμψηφισμούς και δικαιολογίες».

 

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

στα επεισόδια

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν 12 νεαροί που συνελήφθησαν στα επεισόδια.

Δύο από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι και παραπέμφθηκαν σε εισαγγελέα ανηλίκων. Από τους άλλους 10, οι επτά παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή με ποινική δίωξη που ασκήθηκε, κατά περίπτωση, σε βάρος τους, για τα κακουργήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, από δράστη με καλυμμένο πρόσωπο και κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Οι υπόλοιποι τρεις παραπέμφθηκαν σε δίκη με τις πλημμεληματικές κατηγορίες, ανά περίπτωση, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, απείθεια και παράνομη οπλοφορία, καθώς στην κατοχή κάποιων εξ’ αυτών βρέθηκαν ρόπαλα, μαχαίρια, μεταλλική γροθιά και άλλα.

Στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων είχαν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες φίλοι των συλληφθέντων, για συμπαράσταση, οι οποίοι κατά την προσαγωγή και αποχώρησή τους από το εισαγγελικό γραφείο φώναζαν συνθήματα.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα δύο κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) με αφορμή τον σοβαρότατο τραυματισμό 31χρονου από τα ΜΑΤ κατά την διάρκεια διαδηλώσεων των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Οικονομίας Φίλιππου Σαχινίδη, τόνισε την ανάγκη σύνεσης και ψυχραιμίας, ενώ το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «επικίνδυνη κυβέρνηση» και «δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ σε άοπλους ειρηνικούς διαδηλωτές με σκοπό να τους σκοτώσουν», προκαλώντας την άμεση και έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος έκανε λόγο για ανεύθυνο λόγο που ρίχνει λάδι στη φωτιά.

«Μας προβληματίζουν και μας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ορισμένες πτυχές των διαδηλώσεων με τραυματισμούς. Αλλά, είναι επικίνδυνος και ανεύθυνος ο καταγγελτικός λόγος του κ. Λαφαζάνη. Ακούστηκε να καταγγέλλει δολοφονικές επιθέσεις με σκοπό να δολοφονηθούν άνθρωποι. Αναρωτιέμαι αν έχει συναίσθηση αυτών που λέει, αν ρίχνει λάδι στη φωτιά ή δεν εύχεται να έχουμε νεκρούς για να δικαιωθεί μια ανεύθυνη πολιτική ενός κομματιού της αριστεράς…» ανέφερε ο κ Μπεγλίτης.

«Αυτά που συνέβησαν ήταν άκρως εγκληματικά, δολοφονικά από πλευράς αστυνομίας και ΜΑΤ. Πώς είναι δυνατόν να στέκεστε στα έδρανα και να μην έχετε ταρακουνήσει το σύμπαν; Η ‘Χρυσή Αυγή’ διευθύνει τα όργανα της αστυνομίας; Αυτά είναι φαινόμενα τραγικά που θυμίζουν άλλες σκοτεινότατες εποχές. Είστε επικίνδυνη κυβέρνηση, γιατί καλύπτετε καταστάσεις σκοτεινές, απαράδεκτες. Δίπλα στο μνημόνιο που οδηγεί στην καταστροφή, λειτουργεί και μια αστυνομία άκρως επικίνδυνη. Σας καλούμε να πάρετε μέτρα γιατί τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Το ‘αυγό του φιδιού’ έχει εκκολαφθεί στα σώματα ασφαλείας και ορισμένοι το συντηρούν και το ανέχονται» υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «βαριά ευθύνη στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων που δεν αποδεχόμαστε να συνοδεύονται από ΜΑΤ, δακρυγόνα».

«Να είστε σίγουροι πως αυτή η συμπεριφορά θα συναντήσει τη μαζική αντίσταση του εργατικού κινήματος», πρόσθεσε ο κ. Χαλβατζής.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αποκάλυψη Γεωργιάδη: Έρχονται δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το φθινόπωρο

Πιθανότατα από το φθινόπωρο, μετά την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπουν σε λειτουργία…

17 Ιουνίου 2024

Επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων στη Λάρισα! Γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός τους

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει στην πόλη της Λάρισας μετά από την αυξημένη εμφάνιση ιπτάμενων κατσαρίδων.…

17 Ιουνίου 2024

Αρνήθηκε πως απείλησε να σκοτώσει τη φίλη του ο κρατούμενος Αμερικανός στρατιώτης Γκόρντον Μπλακ

Ο Αμερικανός στρατιώτης Γκόρντον Μπλακ δήλωσε σήμερα αθώος ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου για την κατηγορία ότι…

17 Ιουνίου 2024

“Βροχή” παραπόνων από παραγωγούς της Ζαγοράς – Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς αναφέρει σε ανακοίνωσή του: Βροχή παραπόνων από παραγωγούς της Ζαγοράς από…

17 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του: Ζητάω συγγνώμη – Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ

Τις πρώτες δηλώσεις του έκανε ο γνωστός δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με…

17 Ιουνίου 2024

Δωρεάν Online WooCommerce σεμινάριο για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος

Η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και η αποτελεσματική διαχείρισή του αποτελούν προτεραιότητα για πολλές επιχειρήσεις σήμερα.…

17 Ιουνίου 2024