Πολιτική

Πεδίο μάχης οι Σκουριές

Οκτώ αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια τραυματίστηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις Σκουριές Χαλκιδικής
Οκτώ αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια τραυματίστηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις Σκουριές Χαλκιδικής

 

Οκτώ αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια τραυματίστηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι τέσσερις αστυνομικοί φέρουν ελαφρά τραύματα από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται ότι υπήρχε διαδηλωτής με καραμπίνα.
Παράλληλα, οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών στη θέση Καρατζάς, ενώ νωρίτερα επιτέθηκαν σε ομάδα γυναικών που διαδήλωναν στις Σκουριές Χαλκιδικής κατά των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός. Τρεις από τις διαδηλώτριες προσήχθησαν.
Μετά τα επεισόδια, οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή και ειδικά στην Ιερισσό έχουν αυξηθεί, ενώ στην περιοχή πετούσε και το ελικόπτερο της αστυνομίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ένας εκ των αστυνομικών που φέρει ελαφρά τραύματα από κυνηγετική καραμπίνα μεταφέρθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι υπόλοιποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Πολυγύρου.
Νωρίτερα, ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Γιώργος Ρέμελης είχε δηλώσει ότι οι τραυματίες, τρεις αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια, έφεραν εκδορές και αποχώρησαν από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, το βράδυ του Σαββάτου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης, μεταξύ των Επιτροπών Αγώνα, του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής και του Αστυνομικού Διευθυντή Κ. Μακεδονίας, ενώ κλήθηκαν να συμμετέχουν ο δασάρχης Αρναίας και ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, προκειμένου να εξακριβωθεί η νομιμότητα των εργασιών της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή των Σκουριών, δεδομένου ότι ο δασάρχης δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη νομιμότητα των εργασιών στο ρέμα του Καρατζά.
Το πρωί της Κυριακής, κι ενώ οι εργασίες στο ρέμα Καρατζά συνεχίζονται, κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο σημείο. Επί τόπου βρίσκονταν δυνάμεις της αστυνομίας που περιφρουρούν τις εργασίες της εταιρίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι των κατοίκων ζήτησαν από τον αστυνομικό διευθυντή Χαλκδικής κ. Ριζάκη να σταματήσουν οι εργασίες της εταιρείας μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης για την εξεύρεση λύσης.  Ο κ. Ριζάκης έφυγε για να συνεννοηθεί με τον αστυνομικό διευθυντή Κ. Μακεδονίας κ. Χονδρό, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι.
Περίπου μία ώρα αργότερα, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι κάποιες διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποσπαστεί από τους υπόλοιπους και κινούνταν προς το ύψωμα πίσω από εκείνους.
Ακολούθησαν τα επεισόδια, με χρήση χημικών, καθώς και οι τραυματισμοί των αστυνομικών.
Νωρίτερα, μια ομάδα 60 γυναικών που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του ορύγματος των Σκουριών δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, οι αστυνομικοί δεν χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, αλλά σωματική βία.
Μία διαδηλώτρια τραυματίστηκε και άλλες τρεις προσήχθησαν στον Πολύγυρο.
Μετά τα επεισόδια, η αστυνομία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνάντησης στην Εισαγγελία Εφετών καθίσταται αμφίβολη.

Δένδιας:  Μέγιστη πρόκληση τα πυρά

κατά αστυνομικών στη Χαλκιδική

«Οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στη Χαλκιδική συνιστούν μέγιστη πρόκληση εναντίον του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και κάλεσε «όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ενέργεια εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στη Χαλκιδική συνιστούν μέγιστη πρόκληση εναντίον του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Είναι ευνόητο ότι σε μία δημοκρατική χώρα οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αλλά είναι ευνόητο επίσης ότι οποιοδήποτε αίτημα εκδικάζεται από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες εντεταλμένες αρχές και δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους «δίκαιο» κουκουλοφόροι με κυνηγετικά όπλα και μολότοφ. Καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ενέργεια εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Μισόλογα συνδυαζόμενα με συμμετοχή σε εκδηλώσεις στήριξης δεν χωράνε. Επιτέλους, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την έννομη τάξη και το Σύνταγμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το