Photo Gallery, Αθλητισμός, Πρώτο Θέμα (old)

Πεδίο μάχης έγινε το κέντρο του Βόλου

Εκτεταμένα επεισόδια, φωτιές και φθορές, δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές

 


 

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες βράδυ στο κέντρο του Βόλου που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγανακτισμένων οπαδών του Ολυμπιακού μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της ομάδας σε επαγγελματικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, την οποία και υποβιβάζει στη Δ΄ Εθνική.

 

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

[email protected]

Την οργή των διαδηλωτών γνώρισαν τραπεζικά υποκαταστήματα, κάδοι και καλαθάκια σκουπιδιών, ρυθμιστικές πινακίδες και μάρμαρα πεζοδρομίων, ενώ πρωταρχικός στόχος των επιθέσεων ήταν τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, στην οδό Δημητριάδος.

Για τέσσερις περίπου ώρες, από τις 7.30 μ.μ. μέχρι τις 11.30 μ.μ., ο κεντρικός τομέας του Βόλου, θύμιζε εμπόλεμη ζώνη.

Δεκάδες κάδοι απορριμμάτων, ξύλινες παλέτες, καλαθάκια σκουπιδιών, κορύνες, σταντς, ζαρντινιέρες, πινακίδες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ιάσονος και Δημητριάδος από Ιωλκού μέχρι τη Φιλελλήνων και οι ενδιάμεσες κάθετες οδοί, κυρίως Ιωλκού και Καρτάλη μέχρι την Ερμού, ήταν το θέατρο των επιχειρήσεων το οποίο καλυπτόταν από ένα τεράστιο μανιτάρι που προκαλούσε ο καπνός από τους καιγόμενους κάδους, τα χημικά και τα καπνογόνα.

 

Περιπατητές στην παραλία αλλά και στην εμπορική αγορά, βρέθηκαν κάποιες στιγμές εγκλωβισμένοι καθώς για να διασχίσουν κάθετα την πόλη χωρίς να εκτεθούν στη ζώνη του πετροπόλεμου και των καπνογόνων, έπρεπε να κάνουν παρακάμψεις και να περπατήσουν είτε προς Δημαρχείο είτε προς τα «κύματα» προκειμένου να βρεθούν στην επιθυμητή πορεία.

Ιδαίτερες ήταν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στις 9.45 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Νικολάου και τους πέριξ δρόμους όταν αστυνομικοί των ΜΑΤ έκαναν επιχείρηση από τη Δημητριάδος στην Αγ. Νικολάου προς την πλατεία, προκαλώντας άτακτη υποχώρηση των διαδηλωτών. Ήταν όμως οργανωμένη προσπάθεια της Αστυνομίας καθώς στη συμβολή των οδών Ερμού – Αγ. Νικολάου, τους κυνηγημένους περίμεναν είκοσι περίπου αστυνομικοί της Ασφάλειας με πολιτικά οι οποίοι και συνέλαβαν 2-3 νεαρά άτομα που είχαν στοχοποιηθεί νωρίτερα.

Στη θέα των αστυνομικών να μεταφέρουν στον πεζόδρομο τους νεαρούς, υπήρξε αντίδραση διαδηλωτών και σε κάποιο σημείο, κοντά στην κλινική Κωνσταντινόπουλου, ένας ψηλός νεαρός που είχε συλληφθεί, διέφυγε και άρχισε να τρέχει στον πεζόδρομο προς Κουμουνδούρου με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας να τον κυνηγούν ανάμεσα στον κόσμο που έκανε τη βόλτα του στην Ερμού. Η εικόνα που σοκάρισε ήταν αστυνομικού της Ασφάλειας με μηχανή μεγάλου κυβισμού να τρέχει στον πεζόδρομο ανάμεσα σε διερχόμενους και γυναίκες με καροτσάκια και παιδιά, συμμετέχοντας στο κυνηγητό του νεαρού τον οποίο συνέλαβαν στην Ερμού πριν την Ογλ οι αστυνομικοί.

Σε εκείνο το σημείο λίγοι αγανακτισμένοι συγκεντρωθέντες και καταστηματάρχες όπως και οι πελάτες τους, γιουχάισαν τους αστυνομικούς με τα πολιτικά και σημειώθηκε ένταση που θα μπορούσε να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις αν δεν αποχωρούσαν οι αστυνομικοί προς την Αλεξάνδρας, όπου υπήρχε αστυνομική δύναμη έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

Ο κλεφτοπόλεμος της ομάδας των είκοσι περίπου αστυνομικών της Ασφάλειας στον κεντρικό τομέα με πανομοιότυπες επιχειρήσεις, συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο με συνέπεια μέχρι τα μεσάνυχτα να έχουν γίνει 17 προσαγωγές και δέκα συλλήψεις.

 

Προετοιμασία

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύονταν από το πρωί χθες στο Βόλο καθώς το απόγευμα άρχισαν να φτάνουν και αστυνομικοί από άλλες υπηρεσίες της Θεσσαλίας ενώ ισχυρή και εμφανής ήταν η παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας.

Βασικές εστίες της έντασης μέχρι και τα μεσάνυχτα υπήρχαν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με φωτιές στη Δημητριάδος με Ιωλκού και Δημητριάδος με Αγ. Νικολάου καθώς στην περιοχή βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Καρτάλη, τα ΕΛΤΑ τα οποία δέχτηκαν επίσης επίθεση, ΑΤΜ της τράπεζας Κύπρου στην Ιάσονος ενώ μεγαλύτερες ζημιές υπέστη η Εθνική τράπεζα στην Τοπάλη με Ιάσονος καθώς η φωτιά επεκτάθηκε και στο εσωτερικό του καταστήματος.

Η Πυροσβεστική είχε στο κέντρο 8 οχήματα και 24 άνδρες καθώς και πεζοπόρο τμήμα με πυροσβεστήρες για να δρουν σε σημεία που δεν μπορούσαν να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα όπως στην τράπεζα Μαρφίν όπου αντιμετωπίστηκε άμεσα μικρή εστία.

Τα πολλά μέτωπα επεισοδίων άρχισαν να περιορίζονται γύρω στις 11 μ.μ. καθώς αρκετοί διαδηλωτές αποχωρούσαν ενώ μετά τον καθαρισμό δρόμων από τα αποκαΐδια, η Αστυνομία έδινε τμήματα οδών σε κυκλοφορία ώστε με την διέλευση των οχημάτων, να διαλυθούν συντομότερα οι συγκεντρωθέντες.

Την ίδια συνταγή επιχείρησαν και στην Ιωλκού που ήταν κλεισμένη από την 28ης Οκτωβρίου καθώς στη συμβολή της με τη Δημητριάδος υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα κατά του ΠΑΣΟΚ, του κ. Γερουλάνο κ.λπ.

Σε εκείνο το σημείο, δηλαδή στη συμβολή Δημητριάδος με Ιωλκού, καιγόμενοι κάδοι κύλησαν προς σταθμευμένο όχημα και προκειμένου να αποφευχθεί φθορά στο ΙΧ, συγκεντρωθέντες το σήκωσαν στα χέρια και το απομάκρυναν από την εστία φωτιάς.

 

Διαμαρτυρίες

Ανθρώπινες ασπίδες, αν και όπως αποδείχτηκε δεν χρειάστηκε να λειτουργήσουν έτσι, έγιναν χθες το βράδυ στα καταστήματά τους πολλοί ιδιοκτήτες που φοβήθηκαν μήπως και τα επεισόδια πάρουν άλλη τροπή και γίνουν ζημιές ή πλιάτσικο στις επιχειρήσεις τους.

Πολλοί καταστηματάρχες της «εμπόλεμης ζώνης» βρίσκονταν μπροστά από τις βιτρίνες των καταστημάτων τους, άλλοι έκλεισαν νωρίτερα τα καταστήματα και άλλοι, όπως ένα φαρμακείο στην Ιάσονος, δίπλα στην Εθνική, ήταν οι παράπλευρες απώλειες των μαχών που εκτυλίχτηκαν για τέσσερις περίπου ώρες στο κέντρο.

Άλλοι διαμαρτύρονταν για την τακτική της αστυνομίας που δεν απέτρεψε την επέκταση των επεισοδίων, άλλοι ήταν συμπαραστάτες των διαδηλωτών, άλλοι πάλι, όπως σε μια κρεπερί στην Ιάσονος, προσέφεραν σε κόσμο που περνούσε και δέχτηκε επίθεση χημικών και καπνογόνων της αστυνομίας, προστασία και νερό για να αντιμετωπίσουν άμεσα το κάψιμο που ένιωθαν στα μάτια και το στόμα από την επιβαρημένη ατμόσφαιρα.

 

Στη «μάχη» και οι αντιεξουσιαστές;

Πετροπόλεμος μεταξύ μερικών δεκάδων ατόμων και δύο – τριών διμοιριών των ΜΑΤ, συνεχιζόταν μετά τα μεσάνυχτα με τους αστυνομικούς να ανταπαντούν σποραδικά στις επιθέσεις, περιμένοντας την άλλη πλευρά να κουραστεί και να αποδυναμωθεί καθώς όσο περνούσε η ώρα, ο κόσμος στα μπλόκα γινόταν όλο και λιγότερος.

Με συντονισμένες επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» από τη Φιλελλήνων προς το Δημαρχείο Βόλου, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να δημιουργούν «δίχτυα» ανάμεσα στα οικοδομικά τετράγωνα ώστε να εγκλωβίζουν όσους προκαλούσαν επεισόδια και στη συνέχεια να εκδιώχνουν προς το Δημαρχείο τους υπόλοιπους, διασκορπίζοντάς τους τελικά ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονταν και από τις αντίθετες κατευθύνσεις.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι στη «μάχη» ρίχτηκαν το βράδυ και αντιεξουσιαστές, συμπαραστεκόμενοι σε όσους αντιμετώπιζαν τις δυνάμεις κρατικής καταστολής.

Η προσπάθεια ώστε να συρρικνωθούν οι πυρήνες αντίστασης συνεχιζόταν με μεθοδικότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου το πρωί η πόλη, έστω με «πληγωμένο» ένα τμήμα του κέντρου, να λειτουργήσει με κανονικούς ρυθμούς.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Διευκρίνιση προς αποφυγή παρεξηγήσεων στη συνέχεια.
    Παρ’ ότι κατάγομαι από το Βόλο, από παιδί υποστήριζα τη Νίκη Βόλου (Βόλου, ε, να μη το ξεχνάνε μερικοί μερικοί)! Προ-χθες έγιναν τρία απίστευτα γεγονότα, από διαφορετικούς φορείς (παρ’ ότι όλα σχετικά μεταξύ τους), που δεν τιμούν κανέναν και, σίγουρα, δεν θα πετύχουν τίποτε.
    Πρώτο, που υπήρξε και η κύρια αιτία όλων όσων επακολούθησαν, βγήκε αυτή η κατάπτυστη απόφαση εναντίον του Ολυμπιακού, και κατ’ επέκταση εναντίον όλης της πόλης και της περιοχής. Κατάπτυστη, όχι εξετάζοντας το αν είναι ή όχι σωστή (σε αντιδιαστολή με το δίκαια!), αλλά γιατί βγήκε από άτολμους (ή μήπως δειλούς;) «οσφυοκάμπτες» (όπως αποδείχθηκε) Δικαστές, κατ’ εντολή (ρητή και μη επιδεχόμενη παρερμηνεία) του κωμικοτραγικού αυτού «κυρίου» που το «παίζει» Υπουργός, αρμόδιος για τα αθλητικά πράγματα της χώρας. Βέβαια, ο «κύριος Υπουργός», δεν βρέθηκε από μόνος του σ’ αυτή τη θέση. Κάποιος (αν μπορείτε, βρείτε το) είχε τη φαεινή ιδέα να τον ανασύρει από το «τίποτα» και να τον κάνει Υπουργό. Και, ας μη κρυβόμαστε, αποτελεί τυπικό δείγμα, όλων (ή σχεδόν όλων, για να είμαστε δίκαιοι) των στελεχών αυτής της Κυβέρνησης! Ας ελπίσουμε ότι οι Δικαστές του συμβουλίου επικρατείας θα έχουν το σθένος (διάβαζε «ούμπαλα») να πάρουν τη σωστή απόφαση (όποια κι αν είναι αυτή) βασισμένοι μόνο στα στοιχεία που έχουν μπροστά τους και όχι επειδή έτσι θέλει ο «κύριος» Υπουργός.
    Στη συνέχεια, η απόφαση αυτή, έφερε (όπως ήταν αναμενόμενο) στους δρόμους, τους «οπαδούς» του Ολυμπιακού. Ανάθεμα κι αν ανάμεσα σ’ αυτούς τους «οπαδούς» ήταν έστω και ένας πραγματικός φίλαθλος. Ναι, η διαμαρτυρία, ακόμα και η πλέον έντονη, ήταν και είναι επιβεβλημένη. Σιγά μη καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, αποδεχόμενοι μοιρολατρικά την καταδίκη της ομάδας. Ναι, στις δυναμικές αλλά ειρηνικές καταλήψεις, σχετικών με την υπόθεση κτιρίων, ναι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ναι σε πορείες, ναι σε κάθε είδους ειρηνική διαμαρτυρία. Απεργίες, κλείσιμο μαγαζιών, πανό, αφίσες, φάλαγγα αυτοκινήτων μέχρι την Αθήνα και τα γραφεία της ΕΠΟ και το υπουργείο. Όλα αυτά, όταν γίνονται κόσμια, είναι αποδεκτές και μέχρις ενός σημείου επιβεβλημένες μορφές αντίδρασης. Από αυτό όμως, ως τα απαράδεκτα γεγονότα που έγιναν στο κέντρο του Βόλου προ-χτες, υπάρχει τεράστια διαφορά. Φωτιές σε εκατοντάδες κάδους απορριμμάτων, σπάσιμο βιτρινών και μαγαζιών του κοσμάκη (Βολιώτες και κατά πάσα πιθανότητα Ολυμπιακοί οπαδοί κι αυτοί!), καμένα αυτοκίνητα και κατάληψη και κατατρομοκράτηση του κέντρου της πόλης, είναι πράγματα απαράδεκτα και ασυμβίβαστα με τη φίλαθλη ιδιότητα που επικαλούνται αυτοί οι χούλιγκαν οπαδοί. Τι κατάφεραν; Τρομοκράτησαν τον Γερουλάνο; Με συγχωρείτε, αλλά … χέστηκε ο Γερουλάνος. Θα τους υπερασπιστεί μήπως με περισσότερο σθένος ο Καρτάλης που του κατέστρεψαν το γραφείο; Θα φοβηθούν ίσως οι Δικαστές του συμβουλίου της Επικρατείας και θα εκδώσουν ευνοϊκή απόφαση γι’ αυτό; Και σε τελική ανάλυση, ποιος θα πληρώσει για τις ζημιές που προξένησαν; Όλοι εμείς βέβαια (συμπεριλαμβανομένων και των γονιών τους). Γιατί αυτοί, όντας άεργοι τεμπέληδες οι περισσότεροι, όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά ποτέ αλλά και ζουν με τα διάφορα επιδόματα που απλόχερα τους προσφέρει η κοινωνία που τόσο μισούν! Το ερώτημα που προκύπτει είναι. Γιατί κάνουν αυτά που κάνουν; Αν και η σωστότερη ερώτηση θα ήταν ίσως, γιατί να μη τα κάνουν; Και «πλάκα έχει»(!) και εκδηλώνουν έτσι την αντίδρασή τους ενάντια στο κατεστημένο(!) και, γιατί σε τελική ανάλυση, ξέρουν πολύ καλά ότι … θα τη βγάλουν καθαρή. Δεν το διάβασα πουθενά, αλλά ακούσατε να συλλήφθηκε κανένας από αυτούς; Σιγά μη συλλήφθηκε, κι ακόμα παραπάνω, να μη πήγε κανείς τους φυλακή (ήταν αυτόφωρο το αδίκημα, ή όχι;). Διαβάσατε τι έγινε στην Αγγλία τη πρώτη μέρα των πρόσφατων ταραχών; Έγιναν 1140(!) συλλήψεις (όχι προσαγωγές) και σε μια μέρα καταδικάστηκαν με μεγάλα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, πάνω από 600(!) (πιο γρήγορα δεν μπορούσε να πάει η διαδικασία) άτομα. 1140 και 600! Τέτοια νούμερα δεν έχουν υπάρξει συνολικά στην Ελλάδα από τη πρώτη μέρα που άρχισαν (πριν από χρόνια) τα επεισόδια με τους «Γνωστούς αγνώστους»! Πολύ μαλάκες τελικά αυτοί οι Εγγλέζοι! Ερώτηση, αφελής ίσως. Ακούσατε για συνέχιση των επεισοδίων μετά τη δεύτερη μέρα εκεί; Όχι βέβαια. Τυχαίο; Δε νομίζω!
    Τρίτο και τελευταίο. Δήλωσα ότι είμαι Νικιώτης. Με τον Ολυμπιακό δεν υπήρξα ποτέ … ερωτευμένος. Ζούσα όμως στο Βόλο, οι περισσότεροι φίλοι μου ήταν Ολυμπιακοί και συνεχώς στο σχολείο κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλο για τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες των ομάδων μας! Ναι, στο γήπεδο βριζόμασταν, και δεν στεναχωριόμασταν και πολύ (σιγά μη στενοχωριόμασταν!) με τις αποτυχίες (αγωνιστικές πάντα) των αντιπάλων. Από αυτό όμως, μέχρι στο να βγουν στους δρόμους εκατοντάδες (ή μήπως χιλιάδες;) Νικιώτες και να πανηγυρίζουν(!) για τον άδικο υποβιβασμό του Ολυμπιακού, υπάρχει τεράστια διαφορά. Γιατί ρε παλικάρια; Εμείς τον νικήσαμε σε αγώνα μπαράζ και στείλαμε στην 4η εθνική; Μήπως γίναμε ξαφνικά καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό; Ή μήπως θα πάρουμε εμείς αυτομάτως τη θέση του στην Α’ εθνική; Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει. Η Νικάρα θα συνεχίσει να βολοδέρνει στη Γ’ εθνική και ο Ολυμπιακός πλέον σε έναν από τους δέκα ομίλους της ερασιτεχνικής Δ’ κατηγορίας! Τεράστια επιτυχία για το ποδόσφαιρο μιας πόλης που είδε πολύ καλύτερες μέρες και από τις δύο ομάδες της! Απλά με την αψυχολόγητη αυτή απόφαση του Γερουλάνου (γιατί, ας μη κοροϊδευόμαστε, δική του απόφαση ήταν, απλά εκτελεσμένη από «υποτακτικούς» του), μπήκε η ταφόπετρα στο ποδόσφαιρο του Βόλου. Αυτό είναι λόγος για να χαιρόμαστε και να πανηγυρίζουμε; Για πολλά χρόνια οι ομάδες μας θα ταλαιπωρούνται στις «μικρές» κατηγορίες και αντί να βλέπουμε Παναθηναϊκούς, Ολυμπιακούς, ΑΕΚ ή και, γιατί όχι, Μίλαν, Άρσεναλ και Λίβερπουλ, θα βλέπουμε τον άνω-κάτω Πανκλωτσοσκουφικό και την ένωση Υπερποντίων Κολοπετινίτσας. Ή ακόμα «δόξες» του παρελθόντος (κάτι σαν τη Νίκη ας πούμε) όπως Φωστήρας, Αιγάλεω, Απόλλωνας Καλαμαριάς και τέτοιες. Τραγική κατάντια κι εμείς χαιρόμαστε κι από πάνω! Ντρέπομαι να λέω ότι είμαι Νικιώτης!
    Ας ελπίσουμε ότι με τη προσφυγή της ομάδας, θα αποκατασταθεί η έννομη τάξη.
    Πάνος Χατζηκωνσταντίνου

Μοιραστείτε το