Photo Gallery, Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Συζήτηση για την επόμενη μέρα

 

Συνεχίζεται με τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος

Συνεχίζεται η συζήτηση που έχει ανοίξει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του Κινήματος, με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι αν αποφασίσει ο κ. Παπανδρέου να γίνει εκλογή νέου προέδρου, αυτή πρέπει να γίνει από τη βάση και πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος στο ΠΑΣΟΚ. «Θα μιλήσουμε πρώτα για την πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Εννέα» ο βουλευτής του Κινήματος Μίμης Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ ενός «ριζικού μετασχηματισμού» του ΠΑΣΟΚ, ώστε να απαλλαγεί από τις «κακές συνήθειες βαρόνων, κηπουρών, πριγκίπων». Σε ερώτηση αν αυτό θα πρέπει να γίνει με ή χωρίς τον κ. Παπανδρέου, απάντησε: «Δεν ξέρω. Ας τα βρουν αυτοί μεταξύ τους. Να βγαίνει ο Γ. Παπανδρέου με το δημοψήφισμα να κάνει προεκλογική διαδικασία; Μου φαίνεται λίγο δύσκολο αυτό».

Σχετικά με τις υποψηφιότητες που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, ο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ.Καρχιμάκης δηλώνει ότι το κόμμα θα κατέβει στις εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ όσον αφορά τον χρόνο τέλεσής τους, τον συναρτά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη νέα δανειακή σύμβαση και την ανταλλαγή ομολόγων.
Ήδη, μετά το κείμενο-παρέμβαση των έξι «βενιζελικών» βουλευτών υπέρ της άμεσης έναρξης διαλόγου με στόχο τις αλλαγές σε ιδέες και πρόσωπα, τη δική τους παρέμβαση ετοιμάζουν οι λεγόμενοι «παπανδρεϊκοί». Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr,  η παρέμβαση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού -που αποτελεί προτεραιότητα στην παρούσα φάση για τους ίδιους.

Ειδικότερα, με ένα κείμενο που θα έχει τη μορφή ανοιχτής επιστολής πιθανότατα, οι βουλευτές Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης, Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης κ.ά. θα «βάζουν το δικό τους λιθαράκι», στον διάλογο σχετικά με τα προαπαιτούμενα για ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας, όπως λένε στο Real.gr, εκτιμώντας πως αυτός έχει ήδη ανοίξει και τονίζοντας ότι η παρέμβασή τους θα είναι συμπληρωματική μόνο σε αυτήν των συναδέλφων τους. Ήδη άλλωστε, βουλευτής που συνυπέγραφε το κείμενο των έξι, υποστήριζε για τον Θανάση Οικονόμου ότι «θα το συνυπέγραφε άνετα», πλην όμως δεν το έκανε, καθώς ετοίμαζε τη νέα παρέμβαση. Όσο για τον επίσης «παπανδρεϊκό» Φραγκίσκο Παρασύρη, φαίνεται ότι πείθεται σιγά σιγά πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεχίσει με νέα ηγεσία, κάτι που ασπάζεται άλλωστε ο κουμπάρος και στενός του φίλος Ηλίας Μόσιαλος που έχει πλέον ενταχθεί και επισήμως στην «κίνηση των τριών».

Τις επόμενες μέρες πάντως, πιθανώς και εντός εβδομάδας, αναμένονται και νέες, «σκληρότερες» και μαζικότερες, όπως λένε οι ίδιοι, κινήσεις των βουλευτών που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς φέρονται αποφασισμένοι να αναγκάσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να μιλήσει.

Χθες πάντως, ο κ. Παπανδρέου, που διαμηνύει αρμοδίως ότι είναι και θα παραμείνει «παρών» στις εξελίξεις, αφού συνάντησε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή για να συζητήσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συγκάλεσε νέα σύσκεψη με πρώην υπουργούς του και στενούς συνεργάτες του. Ειδικότερα, δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη και την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, με τους οποίους και συζήτησαν τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη ενόψει της Συνόδου Κορυφής και των αλλαγών που επίκεινται στις ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και της νέας δανειακής σύμβασης για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ραντεβού που θα έχει σύντομα με τον Γιώργο Παπανδρέου θα του επισημάνει την ανάγκη να ανοίξει τα χαρτιά του. Γιατί η σύγχυση δεν κάνει καλό σε κανέναν. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν χθες και οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν. «Ο Γιώργος θα πρέπει να μας πει τι θέλει, για να καθορίσουμε και εμείς τη στάση μας» λένε στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Πολλά θα φανούν από την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου. Το κενό διαπιστώθηκε από τα στελέχη που είδαν τη ΝΔ να συνεχίζει την αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ να μην έχει πλέον τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, (σ.σ. ορίστηκε χωρίς να ερωτηθούν ο Παντελής Καψής) και την Ιπποκράτους να σιωπά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ρίξει αρκετά ονόματα στο τραπέζι, σε συνδυασμό με το πρόσωπο που θα αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής του συνεδρίου.

Ακούγεται έντονα το όνομα του Κώστα Λαλιώτη, αλλά μέχρι στιγμής ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πει κάτι σχετικό στους  συνεργάτες του. Άλλωστε, θα πρόκειται  για μία μεταβατικά εκ των πραγμάτων λύση, οπότε μπορεί οι κορυφαίοι να μη δείξουν ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, τις ερχόμενες ημέρες θα συνεδριάσει  το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επίσης ο πρόεδρος του  κόμματος θα βρεθεί αντιμέτωπος με αίτημα των στελεχών να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Θα του ζητήσουν επίσης να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο, ώστε οι όποιες αποφάσεις να επικυρωθούν από το ανώτατο κομματικό όργανο στην περίοδο μεταξύ δύο συνεδρίων.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το