Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το βιβλίου του Π. Κουτσιαμπασάκου “Πόλη παιδιών”

 

Το βιβλίο του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου θα παρουσιαστεί σήμερα στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας
Το βιβλίο του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου θα παρουσιαστεί σήμερα στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων, σε συνεργασία με τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου και τις Εκδόσεις «Πατάκη», οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου, του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου, απόφοιτου της Παιδόπολης «Άγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Πόλη παιδιών», σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η συγγραφέας Γιώτα Κούγιαλη και η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μαρία Τεχνοπούλου, από τη Θεατρική Ομάδα Μαγνησίας «Επί σκηνής».

Ο Κωστής Παπαγιώργης έγραψε για το βιβλίο: «Η επιτυχία του Κουτσιαμπασάκου βασίζεται κυρίως στις μοναξιές του ήρωά του, στις κάθε λογής εξόδους προς την εξοχή, στη συμμετοχή στα παιχνίδια και, κυρίως, στο ποδόσφαιρο, στην ανακάλυψη ενός εαυτού του, με άλλα λόγια, που δεν ξέρει τι είναι, αλλά με το μέσα μυαλό υποψιάζεται ότι είναι κάτι σπουδαίο – περίπου σαν ιδιωτικό φυλαχτό. Όσο για τις Παιδοπόλεις, ήταν πολλές, ο κόσμος τις έλεγε ιδρύματα ή ορφανοτροφεία που δεν σημειώνονταν σε κανένα χάρτη. «Ξεκινούσαν από την Αθήνα με τα κεντρικά γραφεία και απλώνονταν σε όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά των παιδοπόλεων ζούσαν εκεί την παιδική τους ζωή. Σε κάθε παιδόπολη, ανάμεσα σε άλλα παιδιά, το καθένα μεγάλωνε ξεχωριστά».

* Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων παρουσιάζει πλέον μια αξιοσημείωτη παρέμβαση και στα πολιτιστικά δρώμενα της Μαγνησίας. Έχει οργανώσει εκθέσεις Ζωγραφικής (Γιώργος Πολυχρονιάδης), παρουσιάσεις βιβλίων («Θολός Βυθός» του Γιάννη Ατζακά). Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, συζήτηση με τον Ψυχαναλυτή Τρύφωνα Ζαχαριάδη και τον Καθηγητή Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάριο Μπέγζο, πάνω στο θέμα: «Συναισθηματική Αγωγή: Ενοχή-Σύμπτωμα». Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται χωρίς να παρεκκλίνει από τον κύριο σκοπό του, που είναι να συγκεντρώνει, να ξαναζωντανεύει μνήμες και να δημιουργεί προοπτικές αλληλεγγύης μεταξύ των Αποφοίτων Παιδοπόλεων. Με τη διοργάνωση αξιόλογων ανάλογων εκδηλώσεων, όπως η αναφερόμενη παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου, ο Σύλλογος φροντίζει να προβάλει εξαιρετικές δεξιότητες που διαθέτουν πολλά από τα μέλη του στον καλλιτεχνικό, τον πνευματικό αλλά και σε άλλους τομείς της τέχνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το