Photo Gallery, Τοπικά

Παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς

Τα άμεσα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν από την επομένη των εκλογών για να αλλάξουν σταδιακά τη δημοσιονομική πολιτική του μνημονίου παρουσίασε ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, οικονομολόγος, συνεργάτης της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Έδωσε έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφθορά των διαγωνισμών του Ελληνικού Δημοσίου, τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών, στην άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών (ειδικά στην εστίαση), στις δαπάνες υγείας, στη μείωση του κόστους λειτουργίας της Δημοκρατίας (μείωση κατά 50% της χρηματοδότησης των κομμάτων, 20%-50% της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργησης της βουλευτικής σύνταξης και των αμοιβών από τη συμμετοχή των επιτροπών και μείωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ).

Ο κ. Ζουμπουλάκης που ήταν ένας εκ των συνεργατών σύνταξης του οικονομικού προγράμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κρίση μπορεί να άρχισε το 2008, τα προβλήματα όμως της ελληνικής οικονομίας άρχισαν από το 1980. Δεν ήρθε τυχαία, ανέφερε το μνημόνιο, μόνο που το μνημόνιο αποδείχθηκε «κακή θεραπεία σε μία ασθένεια 30 ετών». Ανέφερε εν συντομία κάποιες από τις βασικές αιτίες, στις οποίες οφείλεται η έλευση του μνημονίου στην Ελλάδα και στη συνέχεια ανέλυσε τα μέτρα που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά για σταδιακή έξοδο από την κρίση. Σημείωσε πως το έλλειμμα άρχισε από 4%, το 1990 έφτασε στο 24% και το 2009 στο 15,5%. Τόνισε πως η επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι το 2017 και τα μέτρα μπορούν με άλλα ισοδύναμα να φέρουν αύξηση των εσόδων.

Ειδικότερα:

Αποδέσμευση από το μνημόνιο

Επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και το 2017. Αλλαγή της ρύθμισης του μνημονίου, σύμφωνα με την οποία δεσμεύονται όλα τα έσοδα στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές.

Έτσι η εξοικονόμηση πόρων 11,5 δισ. για τη δημοσιονομική προσαρμογή 2012-2014 (που η τρόικα ζητεί να αποφασιστούν έως τον Ιούνιο) θα επιμηκυνθεί χρονικά και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αποδοθεί βαρύτητα στην καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι προτάσεις

– Η περικοπή των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δισ. είναι να προκύψει μέσα από μειώσεις σε αμυντικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη και τη δημόσια διοίκηση, μόνο κατά το σημαντικό σκέλος της καταπολέμησης της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων.

– Η καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των μειοδοτικών διαγωνισμών είναι δυνατόν να μειώσει κατά 2 δισ. το ποσό των δημόσιων προμηθειών.

– Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ μπορεί να επιφέρει έσοδα 6 δισ. με την ένταξη μόνο του 1/3 στην επίσημη οικονομία.

– Είναι ρεαλιστική η εφαρμογή δημοσιονομικής πολιτικής που στο επίκεντρο θα έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της αντιμετώπισης της σπατάλης και η αύξηση της συμμετοχής των οικονομικά ισχυρών.

– Γενική εφαρμογή «πόθεν έσχες». Εντοπισμός και φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος.

– Ουσιαστικός έλεγχος των δραστηριοτήτων εξωχώριων εταιρειών.

– Μείωση του ΦΠΑ ιδιαίτερα στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Σταθερό τέλος ακίνητης περιουσίας συμβατό με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Μείωση στις δαπάνες με μέτρα όπως:

Διασφάλιση της δημοσιονομικής διαφάνειας. Καθιέρωση του προϋπολογισμού απόδοσης, ώστε να επανεξεταστεί μία προς μία η κάθε δαπάνη και να δοθεί τέλος στην πελατειακή σπάταλη και την αναποτελεσματική χρήση των κονδυλίων. Αναδιοργάνωση των συστημάτων προμηθειών του Δημοσίου, ώστε να επιτυγχάνονται οι καλύτερες τιμές προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών παντού.

Μείωση των δαπανών υγείας, χωρίς υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την πάταξη των κυκλωμάτων.

Μείωση κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας κατά 50% και για συμβολικούς λόγους, με μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων και μείωση της επιχορήγησης των κομμάτων. Αναδιοργάνωση και εξυγίανση όλων των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών με αναστολή κάθε τρέχουσας παραγγελίας νέων οπλικών συστημάτων και με αναδιοργάνωση ώστε να μειωθούν κόστη συντήρησης απαρχαιωμένων δομών.

Στην αντιμετώπιση των φαινομένων παράλυσης της οικονομίας, ώστε και έσοδα να εισπράττει το κράτος και οι συνθήκες ζωής να μην υποβαθμίζονται, με μέτρα όπως

αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουμπουλάκης πως ειδικά στους τομείς μείωσης των κρατικών δαπανών (υγεία, άμυνα, παιδεία, ΔΕΚΟ) υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρό».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το