Photo Gallery, Οικονομία

Παρεμβάσεις απελευθέρωσης των αγορών

Και τόνωσης του ανταγωνισμού, εξήγγειλε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης


Προς επιβολή πλαφόν στις τιμές καυσίμων στα πρατήρια των εθνικών οδών


Σειρά παρεμβάσεων με στόχο την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ενώ προανήγγειλε το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων στα πρατήρια των εθνικών οδών και στο νομό Λασιθίου όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που σχεδιάζει το υπουργείο είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθεί προτάσεις για την «αξιοποίηση» των δύο αγορών.

Ακόμη το υπουργείο θα προχωρήσει σε απελευθέρωση τιμών στα οπωροκηπευτικά προϊόντα με την κατάργηση των περιθωρίων κέρδους, και την αντικατάστασή του με σύστημα ιχνηλασιμότητας από το χωράφι στο ράφι. Ακόμη θα υπάρξουν και άλλες σημειακές παρεμβάσεις όπως η απελευθέρωση της πώλησης του βρεφικού γάλακτος που σήμερα διατίθεται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές μόνο από τα φαρμακεία ενώ θα μπορούσε να διατίθεται στο μισό της τιμής και από τα σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα να προχωρούν σε έγκαιρη αποπληρωμή των προμηθευτών τους σημειώνοντας ότι πρόκειται για ενέργεια κοινωνικά δίκαιη και επιβεβλημένη και άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα παρέμβει το υπουργείο.

Παράλληλα το υπουργείο εξετάζει την αναθεώρηση του αγορανομικού κώδικα προκειμένου να καταργηθούν διατάξεις που έχουν περιέλθει σε αχρηστία ή να τροποποιήσει άλλες που δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά, όπως η υποβολή κοστολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις.

‘Όπως είπε ο υπουργός βασικές αρχές της πολιτικής που ακολουθείται από το υπουργείο είναι να υπάρχουν λιγότερες ρυθμίσεις που πνίγουν την επιχειρηματικότητα και οδηγούν σε πλασματικό επίπεδο τιμών προς όφελος λίγων να ανασχεδιαστούν όλες οι κρατικές ενισχύσεις να γίνουν διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στην αγορά και να επιτευχθεί η λειτουργία του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές.

«Η κρίση είναι δημοσιονομική αλλά και κρίση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είχαμε μετατραπεί σε λωτοφάγους και νομίζαμε ότι η πίτα θα αυξάνεται εσαεί, ενώ το κράτος έδενε επάνω του με κάθε πιθανή και απίθανη ρύθμιση την επιχειρηματικότητα που οδήγησε σε ένα κρατικοδίαιτο σύστημα χωρίς να μας ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός» τόνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των υγρών καυσίμων ο υπουργός υπογράμμισε ότι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών και των πρατηρίων παραμένει αμετάβλητο στο 7% από τον Οκτώβριο του 2009 και το μεγαλύτερο ποσοστό της τελικής τιμής είναι φόροι. Ωστόσο σημείωσε ότι σε κάποια τμήματα της αγοράς παρατηρούνται στρεβλώσεις και για το λόγο αυτό κάλεσε τους πρατηριούχους των εθνικών οδών να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμβει το υπουργείο με την επιβολή ανωτάτων τιμών. Αντίστοιχα στο νομό Λασιθίου Κρήτης όπως είπε παρατηρούνται αδικαιολόγητα υψηλές τιμές και έχει ήδη παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της εντός των επόμενων ημερών.

Στη μείωση των τιμών θα συμβάλει η προώθηση της εγκατάστασης του συστήματος εισροών – εκροών στο σύνολο της αγοράς υγρών καυσίμων ενώ πέρα από το παρατηρητήριο τιμών υλοποιείται τεχνική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ενημερώνεται με SMS με τις χαμηλότερες τιμές των πρατηρίων στην περιοχή που κινείται και με πλοήγηση στο παρατηρητήριο τιμών με κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς.

Στο ίδιο πλαίσιο προωθείται η ανάρτηση τιμών για τα τρία επόμενα πρατήρια στην Αττική Οδό ώστε κάθε οδηγός να γνωρίζει τις επιλογές του εκ των προτέρων.

Σε ό,τι αφορά στην καρτελοποίηση αγορών η αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέσα από το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες θα της δώσει το δικαίωμα να παρεμβαίνει δραστικότερα στην αγορά, σημείωσε ο υπουργός.

Τέλος θα συσταθεί Διεύθυνση Ανάλυσης Συνθηκών Αγοράς στο υπουργείο και ο ρόλος της θα είναι επικουρικός και συμπληρωματικός της επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα είναι αρμόδια για τη μελέτη και εποπτεία της αγοράς προς συνδρομή της επιτροπής όταν της ζητηθεί.

Ακόμη ανέφερε ότι θα προωθηθεί η ιδέα των εμπόρων για «ανοικτά» εμπορικά κέντρα σε συνεργασία με τους δήμους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το