Παρελθόν το δημοψήφισμα

 

 

Σε τροχιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται ήδη η χώρα – Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Ο Γ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να παραιτηθεί έως ότου, τουλάχιστον, διαπραγματευτεί με τον Α. Σαμαρά για το σχηματισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης

 

 

 

Σε τροχιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται η χώρα, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο Γ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να παραιτηθεί έως ότου, τουλάχιστον, διαπραγματευτεί με τον Α. Σαμαρά για το σχηματισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η πληροφορία ότι Ρέππας και Αθανασάκης εξουσιοδοτήθηκαν να συνομιλήσουν με τη ΝΔ πάνω στο πλαίσιο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ωστόσο στη Συγγρού δηλώνουν άγνοια. Ο Γ. Μιχελάκης έκανε λόγο για δήθεν επιτελεία που θα συζητήσουν. “Δεν υπάρχει καμία επαφή. Είναι διαρροές που βγαίνουν από την κυβέρνηση”, είπε.

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα συνεχιστεί κανονικά.

 

Στην ομιλία του στο υπουργικό, ο Γ. Παπανδρέου χαιρέτισε την κίνηση Σαμαρά να δεχθεί το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Φέρεται δε να δήλωσε: “Χρειάστηκε να απειλήσουμε με δημοψήφισμα προκειμένου να δεχθεί ο Σαμαράς να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας”.

 

Το κλίμα που μεταδόθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο ήταν ότι ο Α. Σαμαράς έκανε ένα βήμα πίσω, αλλάζοντας πλέον τα δεδομένα.

 

Το δημοψήφισμα αποτελεί παρελθόν, καθώς η απόρριψη της συμφωνίας σημαίνει έξοδο από το ευρώ. “Το δημοψήφισμα δεν ήταν αυτοσκοπός”, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η προσφυγή στο δημοψήφισμα έγινε επειδή δεν υπήρχε συναίνεση.

 

“Το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου”, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: “Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφόσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ”.

 

“Είχαμε ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. Αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα”, υποστήριξε.

 

Πρόσθεσε ότι αυτό μετέφερε στις Κάννες: “Τους είπα αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα”.

 

Το υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 17.00 και κατόπιν συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ..

 

Παρεμβάσεις υπουργών

 

Ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι “η λαϊκή κυριαρχία έχει κάπου μια μαύρη τρύπα. Αν πάτε προς τα εκεί”, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, “μην πάρετε την παράταξη μαζί σας. Εσείς έχετε την πρωτοβουλία, εμείς ακολουθούμε. Μην μας πάτε στον γκρεμό του διχασμού. Αν έχουμε πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής και παράλληλα έχει αποτύχει η διαβούλευση για συγκυβέρνηση θα έχουμε υποκλέψει την ψήφο της Βουλής”.

 

Η Αννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα καταγραφεί στην ιστορία για την προσπάθεια που καταβάλει “προσπάθεια αντίστοιχη των κυβερνήσεων Ελ. Βενιζέλου και Τρικούπη”. Χαρακτήρισε επιλογή ευθύνης τις εξελίξεις που δρομολογεί ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δοθεί κάποια απάντηση στις δηλώσεις Μέρκελ- Σαρκοζί.

 

Ο Γ. Ραγκούσης είπε: “Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε στην εξουσία για την εξουσία. Η ενότητα της παράταξης στη ψήφο εμπιστοσύνης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό που επιχειρείται συμβαίνει στην πιο δύσκολη στιγμή για τον τόπο, από ένα πολιτικό σύστημα που λειτουργεί με αντιθέσεις από το 1974. Δημιουργείται η προσδοκία ότι κάτι νέο μπορεί να υπάρξει και για αυτό  πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”.

 

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη ΝΔ επί της πρότασης Σαμαρά για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια εκλογών εξέφρασε ο Η. Μόσιαλος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Του υπουργικού Συμβουλίου προηγήθηκε μπαράζ συναντήσεων

Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ συνάντηση είχαν οι Ραγκούσης, Λοβέρδος και Διαμαντοπούλου, με τη συμμετοχή και του Ηλ. Μόσιαλου.

Αφετηρία των εξελίξεων αποτέλεσε η δήλωση Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι “η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος”.

Με το “όχι” Βενιζέλου στο δημοψήφισμα τάχθηκε ο Α. Λοβέρδος και σειρά άλλων στελεχών.

“Η συμμετοχή της Ελλάδα στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι κεκτημένο, είναι ένα δόγμα της πολιτικής μας και αυτό δεν αλλάζει”, δήλωσε ο Δ. Ρέππας. Και πρόσθεσε: “Ο Γ. Παπανδρέου είναι υπεύθυνος πρωθυπουργός και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Και θα κάνει τα πάντα ώστε η θέση της Ελλάδας να γίνει καλύτερη”.

 

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: “Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο. Επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει”.

 

Αντιδράσεις-διαφοροποιήσεις

Την πρόθεση της να καταψηφίσει την κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

 

“Δεν είμαι διατεθειμένη να ανεχθώ και να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν πρόκειται να συναινέσω στην διενέργεια δημοψηφίσματος. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας μου”, δήλωσε η Έλενα Παναρίτη.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σ. Μερεντίτη, η οποία δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 

Ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε: “Στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη”.

 

“Ο Γ. Παπανδρέου να καλέσει σε συγκυβέρνηση με δέσμευση να περάσει η σύμβαση και να δοθεί η δόση και κατόπιν να πάμε σε εκλογές”, επισήμανε ο Τ. Χυτήρης.

 

“Θα ακούσω τον πρωθυπουργό και θα τοποθετηθώ. Η δημοκρατία έχει τους κανόνες της και η ηθική τους δικούς της”, δήλωσε ο Χρ. Παπουτσής.

 

Η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε: “Τα ψέματα τελείωσαν. Είναι ώρες ευθύνης για όλους, κυρίως για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση. Η μόνη πρόταση για να μην καταρρεύσει η χώρα είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές. Όλοι θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων”.

 

Ο Δ. Λιντζέρης δήλωσε ότι “ο κ. Γ. Παπανδρέου αποτελεί πλέον παρελθόν”, ζητώντας “τη δρομολόγηση εξελίξεων για να υπάρξει ομαλότητα στη χώρα”.

 

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη φτάσει η χώρα μέχρι το δημοψήφισμα. Η ίδια τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και εν συνεχεία να προκηρυχθούν εκλογές.

 

“Αργεί ο Παπανδρέου, πάλι αρχίζουν τα ίδια με τους αυλοκόλακες. Να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει χάσει την αξιοπιστία του”, δήλωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης. “Αν ο Παπανδρέου δεν πάρει πρωτοβουλία, θα την πάρει το ΠΑΣΟΚ”, είπε και πρόσθεσε: “Ας ξαναδούμε το λάθος που έκανε ο Παπανδρέου, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες”.

 

“Η παράταξη μας βάζει πάνω απ’ όλα τον έλληνα πολίτη. Να βρούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το βηματισμό μας”, δήλωσε ο Γ. Μαγκριώτης.

 

Έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει άμεσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών “για να διακηρύξουν ότι δεν υφίσταται θέμα δημοψηφίσματος”, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο Δ. Κρεμαστινός.

 

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε Οδ. Βουδούρης, απευθύνοντας ταυτόχρονα ονομαστική έκκληση προς όλους του πολιτικούς αρχηγούς, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο.

 

Δήλωση με την οποία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με αντικείμενο την συμμετοχή ή όχι στο ευρώ εξέδωσε ο Σπύρος Κουβέλης. “Γιατί διαφωνούμε να πουν οι Έλληνες τη γνώμη τους; Γιατί φοβόμαστε ότι οι Έλληνες δεν θα θέλουν την παραμονή στο ευρώ; Γιατί φοβόμαστε μόνοι μας να εξασκήσουμε τα δικαιώματα της εθνικής μας κυριαρχίας;”.

 

Κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι βουλευτές Γ. Διαμαντίδης, Π. Βαρδίκος, Π. Κουκουλόπουλος και ο Κ. Γείτονας.

 

“Υπάρχουν δύο λέξεις που έχουν ξεχαστεί. Η πρώτη είναι καταλαγή και αφορά όλους. Η δεύτερη είναι πατρίδα. Πρέπει να σκεφτούμε και τα δύο”, τόνισε ο Απ. Κακλαμάνης.

 

“Εθνική ευθύνη η στήριξη του πρωθυπουργού της χώρας”, δήλωσε ο Χρ. Μαγκούφης, ο οποίος τόνισε “πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητα της χώρας μας”.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πόθεν έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

Παράταση στις προθεσμίες υποβολής του πόθεν έσχες, μέχρι τέλος του έτους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε…

26 Ιουνίου 2024

Σκουπιδότοπος

  Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η περιοχή του Αγ. Νεκταρίου στη Ν. Ιωνία. Όπως καταγγέλλουν…

26 Ιουνίου 2024

Παρεμβάσεις

  Την ανάγκη εξωραϊσμού του χώρου του ΟΣΕ στην Αγριά, επισημαίνουν περίοικοι. Όπως αναφέρουν ο…

26 Ιουνίου 2024

Απροσπέλαστο

  Απροσπέλαστο το πεζοδρόμιο στην Αθ. Διάκου ανάμεσα σε Αναλήψεως και Δημ. Γεωργιάδου. Ο πεζός…

26 Ιουνίου 2024

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για εισβολή σε ιδιοκτησία του Ρίσι Σούνακ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε τέσσερα άτομα που εισέβαλαν στην ιδιοκτησία του…

26 Ιουνίου 2024

Πανελλήνιες 2024: Αγωνία τέλος για τους υποψήφιους – Πότε τα αποτελέσματα και τι δεν πρέπει να ξεχάσουν όσοι κάνουν μηχανογραφικό

Λίγες ώρες απομένουν και λήγει η αγωνία των υποψηφίων, που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες, καθώς…

26 Ιουνίου 2024