Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Παρατείνεται η αγωνία

Πιθανή η κλιμακωτή περικοπή στα ειδικά μισθολόγια

Περί τις τρεις ώρες και από ό,τι φαίνεται σε βαρύ κλίμα διήρκεσε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία.

Κοινή προσπάθεια των υπουργών Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι συνοδεύονταν από τους αρχηγούς των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων και  τους αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. να αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν ή να περιορίσουν τις περικοπές στους ένστολους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνεται την ανάγκη, πλην όμως, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου των 3,2 δισ ευρώ, που συμφωνήθηκε με την τρόικα στη προηγούμενη αξιολόγηση, ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου και ως εκ τούτου θα τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε στο τραπέζι ως πακέτο ισοδύναμων μέτρων, την πρόταση για “πάγωμα” των προσλήψεων, “πάγωμα” των ωριμάνσεων, περικοπή των ειδικών επιδομάτων και δραστικές οικονομίες στα λειτουργικά έξοδα.

Εξάλλου, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο των κλιμακωτών μειώσεων και ειδικότερα 5% για τους ένστολους, 12% για τους πανεπιστημιακούς, 8% για τους γιατρούς του ΕΣΥ, 20% για αρχιερείς, δικαστές και διπλωμάτες που βρίσκονται στη κορυφή της μισθολογικής κλίμακας των ειδικών μισθολογίων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, «είναι μια διαδικασία συνεχιζόμενη ενόψει της άφιξης της τρόικας για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων».

Πάντως για το θέμα θα ληφθεί οριστική απόφαση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία ορίστηκε για τις 10  το πρωί της Τετάρτης (αύριο).

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, γιατί ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μάχιμων ένστολων, είναι τόσο κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν…» ανέφερε για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αλφα 9,89.

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι αναζητώνται εναλλακτικά μέτρα ώστε «να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τουλάχιστον τους χαμηλότερους βαθμούς. Καταβάλλεται προσπάθεια -και ειλικρινά, γίνεται μια εργώδης προσπάθεια- να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες σε κλάδους που είναι κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «καυτό φθινόπωρο» για την Ελλάδα και για την Ευρώπη με ραγδαίες εξελίξεις.

«Μέσα στο προσεχές διάστημα θα καθοριστεί και η μορφή της Ευρώπης, ποια Ευρώπη θέλουν οι Ευρωπαίοι. Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, η Ελλάδα πρέπει και θα μείνει μέσα στο παιχνίδι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

«Προσπαθούμε και ειλικρινά είναι βαθιά μας πίστη ότι ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει την Ελλάδα γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες που θα κατανεμηθούν με το δικαιότερο δυνατό τρόπο», προσέθεσε.

 

Κλιμακωτή μείωση: Περικοπές 5-20%

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εγκαταλείπει το σενάριο των οριζόντιων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, με το σκεπτικό ότι το μαχαίρι δεν μπορεί να είναι το ίδιο για όλους και θα πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει σε περικοπές πολλών ταχυτήτων στις αποδοχές 200.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι και αρχιερείς).

Συγκεκριμένα, το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει περικοπές που ξεκινούν από 5% για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κλιμακώνεται σε 8% για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αγγίζει το 10%-12% για τους καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και φτάνει το 20% για τις αποδοχές των διπλωματικών υπαλλήλων και των δικαστικών.

 

Με έκδοση εντόκων γραμματίων εξετάζει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την επιμήκυνση

Η Ελλάδα εκτιμά ότι η επιδιωκώμενη από την κυβέρνηση διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, είπαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το επιχείρημα αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η επιμήκυνση δεν συνεπάγεται αυτομάτως και νέο δάνειο από ΕΕ/ΔΝΤ.

«Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μην επιβαρύνει τους δανειστές το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί εάν δοθούν δυο χρόνια παράτασης για την εφαρμογή των μέτρων», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Αυτή είναι η στρατηγική μας σε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς διαμήνυσε στις πρόσφατες συναντήσεις του ότι θέλουμε χρόνο, όχι επιπλέον χρήματα», είπε.

H Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με την έκδοση εντόκων γραμματίων δημοσίου (ΕΓΔ), είπε ο αξιωματούχος.

Στα ΕΓΔ στηρίχτηκε η χώρα και στο παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας εν αναμονή δόσεων οικονομικής βοήθειας από ΕΕ/ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση έχει σειρά προτάσεων για το πως θα μπορούσε να καλυφθεί (το χρηματοδοτικό κενό)», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Μια από αυτές είναι να μας επιτραπεί να εκδώσουμε περισσότερα ΕΓΔ το 2013, όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι καλύτερες και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος», επισήμανε.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση θα τονώσει την ανάπτυξη, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επιτύχει ευκολότερα τους δημοσιονομικούς στόχους της.

«Αναμένουμε (σε περίπτωση επιμήκυνσης) η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 αντί το 2015 και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της δημοσιονομικής μας θέσης μακροπρόθεσμα», είπε στο Reuters δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το