Το λόγο έχει η εκπαίδευση

 

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλυκών δεν θέλει να μεταφερθεί το 35ο νηπιαγωγείο στο κτίριο του Πολυδύναμου Κοινωνικού Κέντρου, που βρίσκεται επί της Λ. Αθηνών. Στη διαθήκη Αϊβαλιώτη, το οικόπεδο που κατασκευάστηκε το Κοινωνικό Κέντρο, προοριζόταν για παιδικό σταθμό και ο Σύλλογος υποστηρίζει, αφενός ότι προσβάλλεται η διαθήκη, αφετέρου το πολυδύναμο κέντρο δεν πληροί τους όρους ασφαλείας γιατί είναι… διώροφο.

Η αλήθεια μάλλον κρύβεται στο γεγονός ότι ο Σύλλογος είχε σχεδιάσει να στεγάσει στο πολυδύναμο ΚΑΠΗ.

Η διαφορά είναι ότι τις ανάγκες δεν τις προσδιορίζει και δεν τις σχεδιάζει ο κάθε Σύλλογος.

Μάλλον η εκπαίδευση γνωρίζει καλύτερα από όλους τις ανάγκες της, ενώ ήταν καιρός να ανοίξουν τα δημοτικά κτίρια και να στεγάσουν τα νηπιαγωγεία, που αντιμετώπιζαν μεγάλο κτιριακό πρόβλημα. Παρεμπιπτόντως, πολύ καλή, αναγκαία και αποτελεσματική η δουλειά της προέδρου της Επιτροπής παιδείας Σούλας Μπαρτζιώκα, στο συγκεκριμένο τομέα.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Αρνείται να τους συναντήσει

 

 

Μέχρι και την «κουτσή Μαρία» συναντά ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός, ενώ επίμονα αρνείται να συναντήσει τα στελέχη της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου. Του έχουν ζητήσει συνάντηση πολλές φορές ώς τώρα προκειμένου να του θέσουν το θέμα δημιουργίας Γραφείου Καταναλωτή στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Γιατί, είναι σωστό αυτό που κάνει ο κ. Αγοραστός; Προκύπτει εύλογα ως ερώτημα.

Τ. Κ.

 

 

Τους ταλαιπωρεί

πολύ περισσότερο

 

Τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για την ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου, είναι ο σημαντικός στόχος που θέτει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Μάλιστα ο υπουργός εξέφρασε και παράπονα για τον όγκο χαρτιών μόνο για μετατάξεις και αποσπάσεις που υπογράφει κάθε ημέρα.

Δεν είναι ο πρώτος υπουργός που θέτει αυτό το στόχο, αλλά μακάρι να είναι ο τελευταίος. Η γραφειοκρατία καλά κρατεί και ταλαιπωρεί πολύ περισσότερο από τον υπουργό τους πολίτες.

Γ. Τσ.

 

Κάτι καλύτερο

 

Τουλάχιστον κάποια πράγματα αρχίζουν να φαίνονται προς το καλύτερο για την ελληνική οικονομία. Μετά από αρκετό καιρό δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας, απ’ όσες χάνονται, οι αφίξεις τουριστών αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, ενώ και τα κρατικά έσοδα είναι καλύτερα από πέρυσι. Μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης η Ελλάδα δείχνει ότι σιγά-σιγά αρχίζει να παίρνει «ανάσες». Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η οικονομία σημαίνει και ψυχολογία.

Φ.Σ.

 

 

Αγκυλώσεις…

 

Χρόνια προσπαθούσε η Δημοτική Αρχή Αλοννήσου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για την εκτέλεση των έργων διαπλάτυνσης δασικών οδών για την κάλυψη των αναγκών πυροπροστασίας σε σημεία χαρακτηριζόμενα ως επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Το ζήτημα «κολλούσε» στη γραφειοκρατία και στις πολλές αγκυλώσεις του συστήματος. Χρειάστηκε η παρέμβαση της γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Καλλιόπης Γερακούδη, η οποία σε δύο μόλις ημέρες έδωσε λύση. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από το δήμαρχο Αλοννήσου κ. Π. Βαφίνη το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Προχθές άρχισε η εκπόνηση της μελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το ποσό των 40.000 ευρώ. Χθες έφτασε στην Αλόννησο κλιμάκιο του Δασαρχείου Σκοπέλου με επικεφαλής το δασάρχη για τη συγκέντρωση των στοιχείων και τα έργα δρομολογούνται. Προκύπτουν δύο ερωτήματα: Ποια είναι τελικά τα περίφημα μέτρα αντιπυρικής θωράκισης που λαμβάνονται κάθε χρόνο, όταν στην Αλόννησο, με 80% πευκόφυτη δασική έκταση, «φρέναρε» για χρόνια η διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς σημεία; Γιατί χρειάστηκε η παρέμβαση της γενικής γραμματέως που έδωσε λύση σε δύο μόλις ημέρες, ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες καθυστερούσαν τη διευθέτηση του ζητήματος για χρόνια;

Β.Κ.

 

 

Εθελοντισμός

 

Κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο και ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμμετάσχει στην υπό συγκρότηση εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου απευθύνει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου. Το τέλος της συνεργασίας με το ΕΣΕΠΑ, λόγω οικονομικών διαφωνιών όπως από το Δήμο προκύπτει, σήμανε αυτόματα την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών από πλευράς Δημοτικής Αρχής σχετικά με την αντιπυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής και ειδικά της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου που δεν διαθέτει ομάδα εθελοντών πυροπροστασίας, σε αντίθεση με την αντίστοιχη της Ζαγοράς. Ο Δήμος θα συνεργαστεί με το Σώμα Εθελοντών Πυροσβεστών Ελλάδος. Ωστόσο, μέχρι να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, να υπογραφεί η σύμβαση και να οργανωθεί ο σταθμός β’ τάξης που θα καλύπτει, εθελοντικά πάντα, ολόκληρο το Ανατολικό Πήλιο απαιτείται χρόνος και η πυροπροστασία δεν μπορεί να περιμένει. Η νέα αρχή γίνεται με την άμεση συγκρότηση ομάδας εθελοντών, καθώς στο Δήμο δηλώνουν αποφασισμένοι να μη χάσουν άλλο πολύτιμο χρόνο…

Β.Κ.

 

Αντιδρούν

 

Είναι φυσικό να αντιδρούν αρκετοί καθηγητές από διάφορες ειδικότητες που βλέπουν να χάνονται διδακτικές ώρες των μαθημάτων τους από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Ο λόγος είναι ότι φοβούνται, μήπως μελλοντικά βγουν ως υπεράριθμοι και έτσι κινδυνεύσουν με διαθεσιμότητα, κινητικότητα ή και απόλυση.

Άλλωστε στην Παιδεία όλα είναι ανοικτά πλέον…

Φ.Σ.

 

Εξώδικα

 

Το Πανεπιστήμιο ήλπιζε πως μέσω της μίσθωσης των ακινήτων που διαθέτει, θα λάμβανε γύρω στα 120.000 το χρόνο. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα εισπράξει πάνω από 50.000 ευρώ.

Έτσι έρχονται τα εξώδικα και οι προειδοποιήσεις στους ασυνεπείς.

Άλλωστε, πλέον, το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να μη χάσει ούτε ένα ευρώ.

Φ.Σ.

 

Ανακοινώσεις

Σημαντική η σημερινή εκδήλωση στο δημαρχείο, που διοργανώνουν το Κοινό των Μαγνήτων και ο δήμος Βόλου με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο, να παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα των ερευνών για την ανακάλυψη των γονιδίων που προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί Βολιώτισσα μαθήτρια που πέρασε πρώτη στην Ιατρική Σχολή και θα της δοθεί και υποτροφία, ενώ εκπρόσωποι από ογκολογικά ινστιτούτα θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Προεκτάσεις

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στη μια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου.

Η ανάκληση της άδειας ενός σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας, είναι σχεδόν βέβαιη, αν δεν υπάρξουν ανατροπές. Η παράβαση; Για να λάβει άδεια, παρουσίασε κάτοψη μιας άλλης επιχείρησης. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να «ξεδιπλωθούν» και οι πολιτικές προεκτάσεις του θέματος.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

 

Συνταξιούχος ένας

στους τέσσερις Έλληνες

 

Συνταξιούχος είναι ένας στους τέσσερις Έλληνες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των συνταξιούχων είναι 2.707.727, ενώ το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011) είναι 10.815.197. Η πλειοψηφία των κυρίων συντάξεων μετά τη μνημονιακή «λαίλαπα» βρίσκεται στο εύρος 500-1.000 ευρώ. Ειδικότερα, μόνο το 29% των κύριων συντάξεων ξεπερνά τα 1.000 ευρώ με το μέσο μηνιαίο εισόδημα να βρίσκεται στα 921,19 ευρώ.
Ακόμη, φέτος ανεστάλησαν 8.793 συντάξεις, έπειτα από την αναγγελία 6.122 θανάτων. Από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται παράλληλα πως 1.410.901 συνταξιούχοι λαμβάνουν μία μόνο σύνταξη, 928.226 λαμβάνουν δύο συντάξεις και 303.369 συνταξιούχοι λαμβάνουν τρεις συντάξεις, ενώ υπάρχει και ένας περιορισμένος αριθμός που λαμβάνει πάνω από επτά συντάξεις.
Καλά όλα αυτά τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Όμως προκύπτει και ένα ερώτημα: Πόσοι εργαζόμενοι (από τους οποίους εισπράττουν εισφορές τα Ταμεία) αντιστοιχούν σε κάθε συνταξιούχο;

Γ. Τσ.

 

 

 

 

Σήμα κινδύνου

Μπορεί η κυβέρνηση επίσημα να μην κάνει καμία δήλωση, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι προωθείται σχέδιο για την άρση των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία, με κάποιες εξαιρέσεις γι’ αυτούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της κρίσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει στην κυβέρνηση έσπευσε χθες να δηλώσει αντίθετο στην άρση των πλειστηριασμών, ενώ την ίδια ώρα οι δύο μεγάλες καταναλωτικές οργανώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ με ανακοινώσεις τους εφιστούν την προσοχή της κυβέρνησης στις κοινωνικές και τις οικονομικές επιπτώσεις από την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Παρά τις αντιδράσεις, η εμμονή της τρόικας για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, φαίνεται να υπερισχύει.

Γ. Τσ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βόλος: Της τράβηξε την κουβέρτα που τίναζε στο μπαλκόνι με κίνδυνο να πέσει στο κενό

  Λίγο έλειψε να βρεθεί στο κενό μία 69χρονη, από το μπαλκόνι της στον 4ο…

22 Δεκεμβρίου 2023

Αράχωβα: Δεν «βλέπει» ανθρώπινο παράγοντα η νέα πραγματογνωμοσύνη για το χάσκι

Αύριο το πρωί αναμένεται να υποβληθεί στον εισαγγελέα η δικογραφία για τον θάνατο του χάσκι…

21 Δεκεμβρίου 2023

Χρεοκόπησε ο Ρούντι Τζουλιάνι – Καλείται να πληρώσει 150 εκατ. δολάρια σε αποζημίωση

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές του κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και στενός φίλος…

21 Δεκεμβρίου 2023

Λύγισε από τις ελλείψεις ο Βόλος 2004 χάνοντας 2-3 από τον ΟΦΗ

Ο ελλιπής Α.Σ. Βόλος 2004 πάλεψε με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι στον δυνατό ΟΦΗ…

21 Δεκεμβρίου 2023

Στις 18 Ιανουαρίου η ρεβάνς της Νίκης με τον Λεβαδειακό στο Κύπελλο

Ορίστηκε από την ΕΠΟ η ημερομηνία του επαναληπτικού αγώνα Νίκη-Λεβαδειακός για το Κύπελλο Ελλάδος. Το…

21 Δεκεμβρίου 2023

Πυροβολισμοί στην Πράγα – Ανατριχιαστικό βίντεο: Φοιτητές πηδούν από μπαλκόνια για να σωθούν

Ένα συνταρακτικό βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή που φοιτητές πηδούν από μπαλκόνια για να…

21 Δεκεμβρίου 2023