Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 6-12-2013

10 καθημερινά στο Δήμο για ρεύμα και νερό

Είναι συγκλονιστικό αυτό που – μεταξύ άλλων – ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Βόλου κ. Απόστολος Παντσάς. Δείχνει τη δυστυχία που συνεχώς αυξάνεται και στην πόλη, αλλά και την αναλγησία του Νόμου.

Ενώ λοιπόν υπάρχει βούληση για βοήθεια σε ανθρώπους που δεν έχουν τα βασικά στη ζωή τους, έρχεται ο Νόμος και βάζει «φρένο» στη βοήθεια.

Ο κ. Παντσάς μίλησε για το φλέγον κοινωνικό ζήτημα της αδυναμίας πληρωμής λογαριασμών ΔΕΗ και νερού. Είπε ότι καθημερινά στην Κοινωνική Πρόνοια και στις δομές της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ προσέρχονται από ένα μέχρι και 10 καινούργια νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και το νερό.

Ο αριθμός πραγματικά συγκλονίζει…

Τόνισε επίσης ότι ο Δήμος έλαβε αποφάσεις για να βοηθήσει με διακανονισμούς στη ΔΕΗ ή το νερό ώστε να ανακουφιστούν κάπως αρκετοί συμπολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, όμως ο Δήμος δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα επειδή δεν έχει τον ανάλογο κωδικό. «Αν δεν έχει κωδικό στον προϋπολογισμό πρέπει να τον δημιουργήσει στην πορεία, ώστε στη συνέχεια ο Δήμος να εκταμιεύσει χρήματα απ’ αυτό το λογαριασμό. Αλλά αυτό δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη από τον επίτροπο» σημείωσε.

Και το επίσης απίστευτο, όπως ανέφερε είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να μειώσει τα δημοτικά τέλη σε κάποιες ομάδες – πέρα των ομάδων που προβλέπει ο Νόμος (πολύτεκνους, ΑμεΑ κ.λπ.), αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτίμησε ότι πρόκειται για λανθασμένη επιλογή και την απέρριψε.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…

Τ. Κ.

 

 

Ευγένεια και εξυπηρέτηση

Επειδή πρέπει να λέγονται και τα καλά, μεταφέρω αναφορά συμπολίτισσας, η οποία σχολίασε, ιδιαίτερα θετικά, τη συμπεριφορά αστυνομικού. Όπως ανέφερε, βαδίζοντας προχθές το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα επί της οδού Κ. Καρτάλη και Ερμού διαπίστωσε μεγάλη διαρροή νερού. Το τηλέφωνο που της ήρθε αμέσως στο μυαλό ήταν αυτό της Άμεσης Δράσης. Τηλεφώνησε στο «100» και το ανέφερε. Αν και η διαρροή νερού – ενδεχομένως από κάποια βλάβη – δεν είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ο αστυνομικός της είπε ευγενικά ότι θα τηλεφωνήσει στη ΔΕΥΑΜΒ και θα ασχοληθεί με το θέμα.

Αστυνομία λοιπόν παντός καιρού…

Αυτή όμως πρέπει να είναι η συμπεριφορά σε ένα πολιτισμένο κράτος.

Τ. Κ.

 

 

«Φέσια»

Στα 6 δισ. ευρώ περίπου υποχώρησαν τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αν προστεθούν και οι επιστροφές φόρων που εκκρεμεί η καταβολή τους, τότε τα «φέσια» του Δημοσίου ανέρχονται σε 6,574 δισ. ευρώ. Άραγε αφού η διαδικασία προχωρεί με ρυθμούς χελώνας και ζεστό χρήμα δεν κινείται στην αγορά, γιατί οι αρμόδιοι εκεί στο υπουργείο Οικονομικών δεν προωθούν τη λύση του συμψηφισμού, που και ακούγεται αλλά και δίκαιη είναι για όλους;

Γ.Ξ.

 

 

«Λεφτά υπάρχουν»

Όσοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην πολιτική ζωή αλλά με άλλο όνομα, μάλλον δικαιώνονται σιγά-σιγά. Ο λόγος για τη στήριξη που έδωσε ο Γιάννης Δραγασάκης στο Γιώργο Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν»…

Ο αρμόδιος για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολόγησε τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού δίνοντας μια διαφορετική ερμηνεία στην εξαγγελία του κ. Παπανδρέου το 2009. «Αδικούμε λίγο το Γιώργο Παπανδρέου. Είχε πει το «υπάρχουν λεφτά» με την έννοια πού πάνε τα λεφτά. Το 2008 η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί περίπου 60 δισ. ευρώ! 15 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΑΕΠ, 3-4 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και άλλα 39 από δανεισμό. Άρα το ερώτημα ήταν πού πάνε τα λεφτά».

Φυσικά τα λεφτά μας έδειξε η τρόικα πού πήγαν και πού πάνε, αλλά εμείς συνεχίζουμε να δικαιώνουμε αυτούς που έριχναν τα λεφτά στη χοάνη…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

«Λεφτά υπάρχουν» ΙΙ

Δεν είναι ένας, δεν είναι δύο, αλλά 143… Στοιχεία για 143 προϊσταμένους και υπαλλήλους εφοριών, οι οποίοι την περίοδο 2009-2011 εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας, αποστέλλονται στους οικονομικούς εισαγγελείς από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, έρευνες για τα οικονομικά στοιχεία δημοσίων υπαλλήλων διενεργούνται και από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα, μετά τις αποκαλύψεις για τους επίορκους εφοριακούς, με επιστολή που απέστειλε στον ειδικό γραμματέα του σώματος, Παρασκευά Νομικό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι από το 2009 και εντεύθεν εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα που αθροιστικά ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Τι γίνεται με το Γηροκομείο;

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Βόλου, παρ’ ότι το ίδρυμα έλαβε χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον σε οικτρή κατάσταση, καθώς οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες και τα έξοδα «τρέχουν». Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εργαζόμενης μητέρας δυο παιδιών, της οποίας τα έξοδα καλύπτει ο πατέρας της, που δηλώνει πλέον ότι δεν αντέχει άλλο. Το ίδρυμα δεν έχει διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς υπήρξαν παραιτήσεις και οι εργαζόμενοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

«Σκατολογούντες»

Οι γενικεύσεις είναι ίδιον της πολιτικής ζωής του τόπου. Όταν λέμε δηλαδή «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», εννοούμε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι είναι «αλήτες και ρουφιάνοι». Ουδείς μη ρουφιάνος ή μη αλήτης… Όταν λέμε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι που «σκατολόγησαν» για τη ΔΕΥΑΜΒ, το έπραξαν, γιατί δεν πληρώθηκαν, σημαίνει ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι, που δεν ασχολήθηκαν με τα λύματα, κοινώς «σκατά», επειδή τα «παίρνουν»… Γι’ αυτό και σήμερα κιόλας πρέπει η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, να ζητήσει από τη ΔΕΥΑΜΒ, τα ονόματα όσων δημοσιογράφων δεν «σκατολογούν», για να δούμε κι εμείς ποιοι τα «παίρνουν» και δεν ανακατεύονται με τα περιττώματα…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Βελτίωση…

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, για το 2012 προκύπτει ότι το 23,5% του πληθυσμού της χώρας βρισκόταν σε συνθήκες φτώχειας, το 19,5% σε αντίστοιχες ένδειας, ενώ το 14,1% ζούσε σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.
Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα είτε θεωρούταν, για το 2012 πάντα, φτωχός με εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού, είτε ζούσε σε κατάσταση ένδειας και στερούταν βασικά καταναλωτικά αγαθά, είτε σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε συνθήκες φτώχειας το 2008 ήταν στο 28,1%. Κοντολογίς, η Eurostat προσπαθεί τουλάχιστον να αποδείξει και να πείσει ότι πριν προκύψει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν χειρότερη και οι φτωχοί και κοινωνικά αποκλεισμένοι περισσότεροι. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους ότι βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, ωστόσο η Eurostat δεν βλέπει καν το τούνελ, υποστηρίζοντας και με στοιχεία πλέον ότι στα χρόνια του μνημονίου μειώθηκαν οι φτωχοί και σημειώθηκε βελτίωση. Επομένως, τα στοιχεία της Eurostat για την τρέχουσα χρονιά δεν έχουν παρά να δείξουν τον αξιοσημείωτο περιορισμό της φτώχειας και τα αντίστοιχα για την ερχόμενη την οικονομική «απογείωση» που με αγωνία όλοι αναμένουμε…

Β.Κ.
 

 

Εκ των υστέρων…

Στην άμεση λήψη μέτρων για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και την εξασφάλιση θέρμανσης στα οικονομικώς ασθενέστερα νοικοκυριά προχωρεί η κυβέρνηση. Εμφανώς θορυβημένη από τις έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις που δέχεται με αφορμή την απώλεια ανθρώπων που προσπαθούσαν να ζεσταθούν, αντιλαμβάνεται επιτέλους την υποχρέωσή της να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με απάθεια και υπό τις εντολές των δανειστών της την απώλεια ανθρώπινης ζωής για λόγους, που πριν από μερικά μόλις χρόνια όχι απλά θα φάνταζαν, αλλά θα ήταν απίστευτοι και αφάνταστοι. Φτάσαμε στο 2013 να μετράμε θύματα από μαγκάλια και από κρύο, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις και τις επικρίσεις. Δυστυχώς για τους κυβερνώντες, τα όποια μέτρα έρχονται εκ των υστέρων. Στο τραπέζι των συζητήσεων και του προβληματισμού οι κυβερνώντες ήταν υποχρεωμένοι να καθίσουν νωρίτερα, όταν έπρεπε και όχι μετρώντας θύματα από τις αναθυμιάσεις και το κρύο.

Β.Κ.   

 


Λιγότερες καταλήψεις

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, φέτος οι καταλήψεις στα σχολεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου είναι αφενός λιγότερες από πέρυσι αφετέρου διήρκεσαν μόνο μια μέρα, ενώ άλλες χρονιές ξεκινούσαν μια εβδομάδα πριν.

Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι πέντε χρόνια μετά την τραγική δολοφονία του 15χρονου έφηβου, η μνήμη εξασθενεί για τις νεότερες γενιές των μαθητών. Αλλά εκτός από το να κάνουν κατάληψη ή κάποια πορεία, θα μπορούσαν να διοργανώσουν μια πιο ουσιαστική εκδήλωση για να τιμήσουν τον αδικοχαμένο έφηβο.

Εξάλλου με τις καταλήψεις δεν στέλνουν και κάποιο μήνυμα. Απλώς οι περισσότεροι φεύγουν από το σχολείο και πηγαίνουν στις καφετέριες της πόλης για να ψυχαγωγηθούν. Έτσι τιμάται ένα γεγονός που συντάραξε την Ελλάδα το 2008;

Φ.Σ.

 

 

Ζυμώσεις

Ζυμώσεις ενόψει εκλογών μαθαίνουμε ότι γίνονται στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και οι οποίες προέρχονται από το χώρο της πλειοψηφίας, αλλά με τη συμμετοχή και άλλων ατόμων που αυτή τη στιγμή δεν έχουν εμπλακεί με τα κοινά.

Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για αυτοδιοικητική κίνηση που θα κάνει πιο επίσημα την εμφάνισή της μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα ηγηθεί.

Φ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το