Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 30-8-2013

Δεν έχει σχέση

«Η Δωροθέα Κολυνδρίνη κινείται παντού σε όλο το Νομό και στο Νότιο Πήλιο και αυτή της η κινητικότητα δεν έχει σχέση με υποψηφιότητα στο Δήμο Ν. Πηλίου» δήλωσε χθες άνθρωπος από το περιβάλλον της περιφερειακής συμβούλου.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Πρέπει να πληρώνει ενοίκιο;

Την ώρα που το Δημόσιο περιστέλλει τα έξοδά του, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ψάχνει ακίνητο στο Βόλο για να μεταστεγαστεί και προσφέρει ενοίκιο σε όποιον ιδιοκτήτη ακινήτου συμμετάσχει στο σχετικό διαγωνισμό και αναδειχθεί μειοδότης. Μα καλά, το ΤΑΙΠΕΔ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν τόσα ακίνητα στην κατοχή τους (Διοικητήριο, Κτίριο Καπνού, Πανθεσσαλικό κ.λπ.). Σε κάποιο από αυτά δεν μπορεί  να στεγαστεί το ΣΕΠΕ; Πρέπει να πληρώνει ενοίκιο το Υπουργείο Εργασίας;

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

 

Μια πρόταση για τις διαθεσιμότητες

Μια πρόταση συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ προς την Κυβέρνηση, θα πρέπει να εξεταστεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και την τρόικα με μεγαλύτερη προσοχή. Η πρόταση αναφέρεται στη θέση σε διαθεσιμότητα όλων εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται ένα έτος πριν την συνταξιοδότηση. Πρόκειται, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, για πάνω από 30.000 υπαλλήλους, οι οποίοι μέχρι τέλος του 2013 και το 2014 θα βγουν στη σύνταξη. Όλοι αυτοί λαμβάνουν σχετικά υψηλούς μισθούς, σε σύγκριση με τους νεοπροσληφθέντες και θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα 8μηνο και μετά να συνταξιοδοτηθούν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, λένε συνδικαλιστικοί κύκλοι, το Δημόσιο από τη μια πλευρά θα απαλλασσόταν από υψηλούς μισθούς και από την άλλη θα ανανεωνόταν το προσωπικό του, αφού στις θέσεις των διαθεσίμων θα προωθούνταν νεότεροι υπάλληλοι. Παράλληλα δεν θα δημιουργούταν κοινωνικό πρόβλημα με απολύσεις νέων υπαλλήλων, που δημιούργησαν οικογένειες πρόσφατα, πολλοί από τους οποίους είναι και κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξετάσει την πρόταση αυτή με μεγαλύτερη προσοχή;

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

«Ασφυξία»

Με λουκέτο απειλούνται 40.000 και πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι πολλά. Ένα από αυτά αφορά στην οικονομική ενίσχυση από τις Τράπεζες. Γιατί είναι και αυτό ένα ζήτημα. Μετά την ανακεφαλοποίησή τους, για ποιο λόγο δεν έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας και η «ασφυξία» τους έχει δυστυχώς ανυπολόγιστες συνέπειες.

Φ.Σ.

 

 

Από το διαδίκτυο

Μπορεί οι πίνακες με τους επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να αναρτήθηκαν στα σχολεία, ωστόσο οι περισσότεροι υποψήφιοι μπήκαν στο διαδίκτυο για να ενημερωθούν σε ποια Σχολή τελικά εισάγονται. Εξάλλου με τον κωδικό τους μπορούσαν να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Φ.Σ.

 

 

«Βουτιά»

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για «βουτιά» των βάσεων εισαγωγής στις Σχολές. Ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό μετά τα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι, ιδίως στα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης.

Φ.Σ.

 

 

Δύσκολη θέση

Ως συνήθως στην πιο δύσκολη θέση για ακόμη μια χρονιά βρίσκονται, όσοι πέτυχαν σε ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ που το είχαν στις πιο χαμηλές επιλογές τους. Να πάνε να φοιτήσουν ή να ξαναδώσουν εξετάσεις; Ή να σπουδάσουν στο εξωτερικό;

Πάντως η κρίση και η αδυναμία πολλών οικογενειών να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους, δεν επιτρέπουν πλέον επιπόλαιες κινήσεις. Θα είναι κρίμα να διαθέσει ο γονιός ένα πακτωλό χρημάτων και στην πορεία των σπουδών ο υποψήφιος να νιώσει ότι δεν του αρέσει αυτό που σπούδασε και δεν θέλει να το εξασκήσει επαγγελματικά.

Φ.Σ.

 

 

Πολλοί στο Βόλο

Όλο και αυξάνονται οι Βολιώτες υποψήφιοι που επιλέγουν να φοιτήσουν στις Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύουν στην πόλη. Και ο λόγος είναι κυρίως οικονομικός, αφού γλιτώνουν πολλά έξοδα. Παράλληλα έχει γίνει συνείδηση σε αρκετούς νέους ότι στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα παράγεται σημαντικό επιστημονικό έργο.

Φ.Σ.

 

 

Επιτυχία σε δύσκολους καιρούς

Με την ανακοίνωση χθες  των βάσεων εισαγωγής στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δόθηκε τέλος στην αγωνία υποψηφίων, αλλά και των οικογενειών τους. Χιλιάδες παιδιά είδαν τους κόπους ετών να δικαιώνονται, πετυχαίνοντας στη Σχολή που επιθυμούσαν, ελπίζοντας ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για τα μελλοντικά τους σχέδια και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Στο παρελθόν, η κατάλληλη εκπαίδευση συχνά οδηγούσε σε μία ασφαλή θέση εργασίας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα, καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο στη χώρα μας, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Βέβαια οι επιτυχόντες μπορούν να κάνουν βάσιμα όνειρα για μελλοντικές ευκαιρίες, αλλά θα υπάρχει πάντοτε αβεβαιότητα, λόγω των συνθηκών που έχουν πλέον διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας.

Όλα αυτά βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν τη σημασία της επιτυχίας των παιδιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αντίθετα μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αξίζουν συγχαρητήρια που μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία και που ασφαλώς επηρεάζουν και τους ίδιους, κατάφεραν να δώσουν ένα δύσκολο αγώνα με επιτυχία. Μακάρι όλοι οι αγώνες που θα δώσουν από εδώ και πέρα να έχουν ανάλογα αποτελέσματα, για το καλό το δικό τους, αλλά και της χώρας, που έχει ανάγκη τους νέους ανθρώπους της.

Γ. Τσ.

 

 

Επάξια τον τίτλο

του κακοπληρωτή

Επάξια τον τίτλο του κακοπληρωτή διεκδικεί το Δημόσιο, το οποίο την ίδια στιγμή ζητεί από τους πολίτες να είναι συνεπείς και τους απειλεί με βαριές ποινές αν δεν ανταποκρίνονται έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, επιστροφές ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ εκκρεμούν την τελευταία εβδομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που αναμένουν έως και περίπου 2,5 χρόνια (για την ακρίβεια 887 ημέρες) για να εισπράξουν από το Δημόσιο το συγκεκριμένο φόρο.  Με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους δικαιούχους επιτηδευματίες. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι 4.816 επιχειρήσεις απ’ όλες όσες βρίσκονται στη «λίστα αναμονής» (ποσοστό 78,13%) περιμένουν την επιστροφή του ΦΠΑ για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών.

Βέβαια, το Υπουργείο προσπαθώντας να αποποιηθεί το ίδιο τις ευθύνες του, τις επιρρίπτει στις Εφορίες. Έτσι έδωσε κατάλογο με τις Εφορίες που καθυστερούν την επιστροφή του φόρου, λες και οι έφοροι είναι ανεξέλεγκτοι και κάνουν ό,τι θέλουν.

Γ. Τσ.

 

 

Αξιολόγηση

στο Δήμο Αλμυρού

Εντός των ημερών πρόκειται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού προκειμένου να συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού. Η ιδέα της αξιολόγησης δεν φαίνεται, πάντως, να πολυαρέσει στη Δημοτική Αρχή, μια και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει κάποια στιγμή σε ρήξη με τους υπαλλήλους λόγω των αποφάσεων που θα πάρει, καθώς αυτές θα αφορούν σε μετατάξεις. Έστω και αν είναι σε Υπηρεσίες του ίδιου Δήμου…

Γ.Ξ.

 

 

 

Pax Americana

Ηλίου φαεινότερο είναι ότι η υπόθεση με τα χημικά στη Συρία είναι προβοκάτσια. Οι Αμερικανοί πάντα, όπως και όσοι ασκούν κατά καιρούς ιμπεριαλιστική πολιτική, βασίζουν τις επεμβάσεις τους σε προβοκατόρικες ενέργειες. Το έπραξαν στο Ιράκ, όπου βιολογικά όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ στα χέρια του Σαντάμ, το πράττουν τώρα με τα χημικά στη Συρία. Ο Άσαντ δεν είναι τόσο βλάκας, τώρα που έχει το πάνω χέρι στις συγκρούσεις και εκτοπίζει τους επαναστάτες, να ρίξει χημικά. Άλλωστε η βιντεοταινία που έκανε τον γύρο του κόσμου, ακόμη και από ειδικούς δυτικών χωρών χαρακτηρίστηκε πολύ ευαίσθητη, για να είναι αληθινή… Για τον Ομπάμα όμως είναι η αφορμή για την επέμβαση. Οι ΗΠΑ, όσο ακόμη έχουν την πολεμική μηχανή, γιατί την οικονομική δύναμη μάλλον την έχουν χάσει, θα επιβάλλουν την «ειρήνη» τους παγκόσμια. Μέχρι να ξεπηδήσει η επόμενη παγκόσμια δύναμη…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Με το Βερολίνο, όχι με την Ουάσιγκτον

Μπορεί να λέμε οτιδήποτε κατά των Γερμανών και της κ. Μέρκελ, αλλά ακόμη μια φορά δείχνουν τη διαφορετικότητά τους. Δεν θα εμπλακούν στη Συρία, δήλωσε χθες η κ. Μέρκελ, την ώρα που οι Άγγλοι και ο κ. Κάμερον έστελναν καταδιωκτικά στην Κύπρο. Η πάλαι ποτέ Βρετανική Αυτοκρατορία έχει γίνει το δεξί χέρι των ΗΠΑ, ενώ η Γερμανία ακολουθεί δικό της δρόμο. Η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει μάλλον να ακολουθήσει το Βερολίνο…

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το