Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 27 Οκτωβρίου 2012

Πέντε μήνες και μετά …πείνα

 

Οι άνεργοι που προσλαμβάνονται στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα δουλέψουν για πέντε μήνες (135 μεροκάματα) και με αυτά τα 625 ευρώ μεικτά το μήνα, θα είναι αναγκασμένοι να ζήσουν οι ίδιοι και η οικογένειά τους για ένα χρόνο. Και αυτό γιατί τους επόμενους επτά μήνες αποκλείονται από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα για την ανεργία. Μάλιστα αν κολλήσουν έστω και ένα ένσημο αυτούς τους επτά μήνες, τότε αποκλείονται από όλα τα προγράμματα για την ανεργία και της επόμενης χρονιάς. Επίσης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που τους προσλαμβάνουν και η ΓΣΕΕ, παίρνουν από το μισθό τους το 5%, επειδή τους βρίσκουν δουλειά!

Είναι καταγγελία που κάνει το ΠΑΜΕ, ωστόσο επιβεβαιώνεται και επίσημα. Μιλάμε για διάφορα κόλπα, προκειμένου να περιορίσουν την ανεργία, αντί να υπάρξει ανάπτυξη με περιορισμό του κράτους και ιδιωτικοποιήσεις με επενδύσεις.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

 

«Στο βυθό» η μαρίνα

 

Η τροποποίηση του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου του λιμανιού του Βόλου για τη χωροθέτηση της μαρίνας τουριστικών σκαφών, την οποία κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευσε χθες η «Θ», ανέδειξε το ζήτημα του μεγάλου κόστους των έργων που απαιτούνται, έτσι ώστε να μεταφερθούν οι δραστηριότητες της προβλήτας Νο 1 στη Νο 3 και να δημιουργηθεί η μαρίνα μεταξύ της κεντρικής και της προβλήτας Νο 1. Μάλιστα το κόστος είναι πολλαπλάσιο, αν περιληφθεί και η μετεγκατάσταση των γερανών, που είναι παμπάλαιοι και χρήζουν αντικατάστασης. Επειδή το κόστος είναι απαγορευτικό με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα για τον ΟΛΒ, μάλλον η μαρίνα παραπέμπεται για τις καλένδες…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Κενά…

Χθες είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 11 το πρωί πρόχειρος δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου μεταφοράς υπολειμμάτων ανακυκλώσιμων υλικών. Ο διαγωνισμός θα γινόταν από το τμήμα Προμηθειών του Αήμου Βόλου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, από την τριμελή επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού εμφανίστηκε μόνο ένα μέλος, τα άλλα δύο απουσίαζαν και δεν υπήρξε κανένας να ενημερώσει υπεύθυνα όσους ενδιαφέρονταν για το διαγωνισμό τι συνέβη και για ποιο λόγο δεν συνήλθε η επιτροπή. Ανεπίσημα «κυκλοφόρησε» η πληροφορία ότι συγκεκριμένη ενδιαφερόμενη για το διαγωνισμό, έκανε ένσταση κατά των όρων της διακήρυξης, η οποία όμως δεν απαντήθηκε εγκαίρως, ώστε να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση αν έγινε δεκτή αυτή και κατά συνέπεια ο διαγωνισμός ματαιώνεται ή ότι απορρίφθηκε και ο διαγωνισμός θα διεξαγόταν κανονικά.

Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι είναι η δεύτερη φορά, που η συγκεκριμένη επιχειρηματίας κάνει ένσταση κατά των όρων της διακήρυξης και ματαιώνεται ο διαγωνισμός, χωρίς μάλιστα να υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση στους ενδιαφερόμενους, που είχαν καταθέσει αίτηση-υπόμνημα στο δήμο για την πορεία του διαγωνισμού, από τον Ιούλιο του 2012.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Πλιάτσικο

Κάτω από συνθήκες ενός μόνιμου πλιάτσικου βρίσκεται ο δήμος Βόλου. Γειτονιές και δρόμοι βυθίζονται στο σκοτάδι, από τις συμμορίες του χαλκού που κλέβουν καλώδια, κάθε λογής ανεγκέφαλοι «διαμαρτυρόμενοι» καίνε κάδους και σπάνε πεζοδρόμια, ενώ τώρα προέκυψε νέα μόδα. Κλέβουν από τις στάσεις τα ανοξείδωτα καλαθάκια για τα απορρίμματα. Έχουν αφαιρεθεί δεκάδες από πάρκα και πλατείες και το κακό είναι ότι κοστίζουν περίπου 150 ευρώ το ένα.

«Δεν ξέρω για ποιο λόγο τα αφαιρούν και αν τα πάνε για λιώσιμο. Το θέμα είναι ότι στοιχίζουν ακριβά και είναι δύσκολο ν’ αντικατασταθούν» δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Τσαμπάζης. Η υπηρεσία Καθαριότητας πάντως έχει ενημερώσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες, οι οποίες ετοιμάζουν την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια περίπου 100 ανοξείδωτων καλαθιών με το λογότυπο του δήμου, έναντι 150 ευρώ το κομμάτι. Η νέα προμήθεια ανοξείδωτων καλαθιών δεν είναι λύση, καθώς σε λίγο καιρό θα έχουν κλαπεί. Δεν μπορεί στην αγορά να κυκλοφορούν μόνο ανοξείδωτα καλάθια… Κάποια λύση θα υπάρχει, η οποία θα είναι καλαίσθητη, φτηνή και μη ελκυστική στους κλέφτες.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Τα προβλήματα

του Βιολογικού Πτελεού

 

Χρόνια τώρα κρατά αυτή η ιστορία με τα προβλήματα στο Βιολογικό Καθαρισμό του Πτελεού. Καταγγελίες, υπομνήματα, παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, διαμαρτυρίες κατοίκων και παραθεριστών για τον τρόπο κατάληξης των λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή του Λουτρού και γενικότερα του κλειστού όρμου του Πτελεού, συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν περνά απαρατήρητο, ωστόσο λύση και οριστική απάντηση στα ζητήματα που προκύπτουν δεν έχουν δοθεί. Με τις νέες καταγγελίες δυο Εκπολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής και το έγγραφο που απέστειλαν στο Δήμο Αλμυρού, η Δημοτική Αρχή πρέπει να θέσει τέλος σε αυτήν την ιστορία, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο. Και η αρχή πρέπει να γίνει με τη σύγκληση μιας συνεδρίασης του Δ.Σ. Αλμυρού, αίτημα που θα καταθέσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρ. Βούλγαρης μεθαύριο Δευτέρα, στην οποία θα συζητηθούν εκτενώς όλα τα προβλήματα του Βιολογικού Καθαρισμού Πτελεού.

Γ.Ξ.

 

Η κοινοτικότητα

 

Ογδόντα και πλέον σύνεδροι από 17 χώρες της Μεσογείου ήρθαν στο Βόλο για να συμμετάσχουν στη συνάντηση πολιτών της Μεσογείου, η οποία εδώ και τρία χρόνια «φλέγεται» για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς.

Στο πρόταγμα για την ανάπτυξη δυτικού τύπου, οι κοινωνίες της Μεσογείου μπορούν να ισορροπήσουν με τον πολιτισμό και τις αξίες που είναι βαθιά ριζωμένα εδώ και αιώνες. Η δύναμη της κοινοτικότητας, των σταθερών δεσμών δηλαδή των πολιτών με τον τόπο τους και της ανάληψης συλλογικών προσπαθειών, αναδεικνύεται στην εποχή της κρίσης και σε αυτόν τον τομέα το Τμήμα Χωροταξίας πρωτοπορεί στήνοντας δίκτυα αποδήμων, παραγωγών, συλλόγων στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση που αποδίδει, όπως η δημιουργία Κοινωνικού Ταμείου που ίδρυσαν οι απόδημοι στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας.

Φ.Σ.

 

Δωρεές

 

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι δωρεές. Συμπολίτες με πνεύμα αλληλεγγύης συνέβαλαν, προκειμένου να ανακαινιστεί η Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου, ενώ ο σύλλογος καρκινοπαθών ανέλαβε δράση για το συντονισμό των ενεργειών. Την ερχόμενη Παρασκευή τελούνται τα εγκαίνια σε ένα χώρο όπου καταθέτουν δύναμη ψυχής εκατοντάδες συμπολίτες.

Φ.Σ.

 

Οδηγίες

 

Εστάλησαν χθες από το υπουργείο Παιδείας οι οδηγίες στο Πανεπιστήμιο για τη διεξαγωγή των εκλογών με την ηλεκτρονική-επιστολική ψήφο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη. Πάντως ήδη σε άλλα Πανεπιστήμια έγιναν οι εκλογές με αυτή τη διαδικασία και αναδείχτηκαν τα εσωτερικά μέλη.

Φ.Σ.

 

 

Οφειλές

 

Στα 22,6 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμών οφειλών Δήμων της περιφέρειας του Νομού Μαγνησίας προς προμηθευτές και δάνεια. Πρόκειται ως επί το πλείστον για οφειλές που «κληρονομήθηκαν» από τους Καποδιστριακούς Δήμους την εποχή που δεν υπήρχε ο παραμικρός έλεγχος και το χρήμα εξασφαλιζόταν και έρεε άφθονο. Πλέον, τα δεδομένα άλλαξαν και οι Καλλικρατικοί πια Δήμοι αδυνατούν να αποπληρώσουν έστω και μέρος των οφειλών τους. Ελπίζουν πια στη δόση των δανειστών της χώρας τον ερχόμενο Νοέμβριο, από την οποία ποσό της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί σε επίπεδο χώρας στους Δήμους για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Καλώς θα διατεθεί, διότι οι Δήμοι πρέπει να λειτουργήσουν και οι προμηθευτές να πληρωθούν, δεν γίνεται διαφορετικά. Ωστόσο, το Κράτος θα ελέγξει ουσιαστικά και αυστηρά πώς έγιναν η εξασφάλιση, η διαχείριση και η διάθεση αυτών των χρημάτων για να φτάσουν σήμερα οι οφειλές σε δυσθεώρητα ύψη; Κι αν προκύψουν ευθύνες θα αποδοθούν;

Β.Κ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το