Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 23/04/13

 

Υποψήφιος χωρίς «βαρίδια»

Οι συζητήσεις ξεκινούν και εντός της τοπικής ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές. Στελέχη και μέλη του κόμματος παίρνουν θέση για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός της παράταξης στις εκλογές, καθώς θεωρούν ότι η ΝΔ πρέπει να κατεβάσει δικό της υποψήφιο δήμαρχο, που να μπορεί να ενώσει ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Ένας υποψήφιος που θα λάμβανε τις ψήφους της ΝΔ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και άλλων δυνάμεων που κινούνται στον ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο θα μπορούσε άνετα να μπει στη δεύτερη Κυριακή και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τη δημαρχία από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλον της Κεντροαριστεράς, με δεδομένη την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ, αλλά και τα πολύ χαμηλά ποσοστά ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Τα εν λόγω στελέχη δεν μπαίνουν ακόμη σε ονοματολογία, ωστόσο θεωρούν ότι ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς πρέπει να είναι νέο πρόσωπο, πετυχημένο κοινωνικά και επαγγελματικά, που θα ενώνει τα πολιτικά γραφεία και δεν θα έχει «βαρίδια»…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Ανατροπή

Ανατροπή στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων υπέρ της ΝΔ και του Αντ. Σαμαρά. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσίευσε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η ΝΔ περνά πρώτη με 18,7% (17% το Μάρτιο), έναντι 18,1% του ΣΥΡΙΖΑ (17,3% το Μάρτιο). Ωστόσο 29,5% των ερωτηθέντων δήλωσε λευκό-άκυρο ή ότι δεν έχει αποφασίσει ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Στην ίδια δημοσκόπηση αύξηση σημειώνουν τα ποσοστά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΚΚΕ, ενώ σημειώνουν πτώση όλων των υπολοίπων κομμάτων. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής επίσης η ΝΔ πέρασε πρώτη με 27%, έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και στην παράσταση νίκης η ΝΔ λαμβάνει 48% έναντι 39% του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Κόστισε

«Ντροπή για την παράταξη» χαρακτηρίζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και για χρόνια προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπόθεση προμηθειών.  Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως το κόμμα έχει αποκηρύξει πολιτικά και ηθικά τον κ. Τσοχατζόπουλο και προσθέτουν πως η δίκη που ξεκίνησε τη Δευτέρα είναι μια ευκαιρία για «κάθαρση».

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ θα μπορούσε να πει κάποιος. Το ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι τώρα πρέπει να πάρει θέση και μάλιστα όχι με επίσημο τρόπο, αλλά με «κύκλους», για ένα θέμα που έχει τόσο απασχολήσει την κοινή γνώμη. Βέβαια, προφανής η σκοπιμότητα. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η υπόθεση «κόστισε» στο κόμμα δημοσκοπική ζημία περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ εκτιμούν ότι μέσω της δίκης δεν μπορεί να πληγεί περαιτέρω το κόμμα καθώς όλα τα γεγονότα είναι γνωστά και ο κ. Τσοχατζόπουλος προφυλακισμένος.

Γ. Τσ.

 

Κάτι άλλαξε

Στα τόσα πρωτόγνωρα που συμβαίνουν στη χώρα, να και κάτι θετικό. Αισθητή είναι η πτώση των τιμών των καυσίμων λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών. Ίσως είναι η πρώτη φορά που έχουμε μείωση τιμών στα καύσιμα, και μάλιστα σε επίπεδα που φτάνουν τα 20 λεπτά, παράλληλα με την πτώση των διεθνών τιμών. Συνήθως οι τιμές στην Ελλάδα ακολουθούσαν τις διεθνείς μόνο στην ανοδική πορεία. Κάτι άλλαξε λοιπόν.

Γ. Τσ.

 

Με ένα γιατρό

Με ένα μόνο γαστρεντερολόγο έχει μείνει το Νοσοκομείο Βόλου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών που διαρκώς αυξάνονται. Ενδεικτικά για τα εξωτερικά ιατρεία τα ραντεβού είναι κλειστά μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ μέχρι και το Νοέμβριο είναι κλειστά τα ραντεβού για τις κολονοσκοπήσεις. Όποιος δηλαδή θέλει να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, θα πρέπει να μεταβεί στον ιδιωτικό τομέα, εκτός και αν θέλει να περιμένει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Το κενό θα έπρεπε να είχε καλυφθεί εδώ και πολύ καιρό. Δυστυχώς, όπως πληροφορούμαστε, πριν περάσει ένα τρίμηνο, δεν είναι δυνατή από το Υπουργείο Υγείας η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Φ.Σ.

 

Χίλιοι και πλέον

Στους χίλιους και πλέον ανέρχονται οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Μαγνησίας οι οποίοι θα ενεργοποιηθούν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Στην επιτήρηση, στη βαθμολόγηση, στη συγκρότηση των λυκειακών επιτροπών είναι μερικοί από τους τομείς που θα δραστηριοποιηθούν. Ένας ολόκληρος μηχανισμός ενεργοποιείται κάθε χρόνο, με οικονομικό κόστος και για το Κράτος…

Φ.Σ.

 

Καταγγελίες για σκάνδαλο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) κατάθεσε  στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, μέσω του προέδρου της, Κώστα Μίχαλου. Στη μηνυτήρια αναφορά κάνει λόγο για σκάνδαλο κοινοτικής απάτης καθώς, όπως καταγγέλλει, επιχειρησιακό πρόγραμμα ύψους 9,8 εκατομμυρίων ευρώ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων κατακυρώθηκε παρανόμως από την αναθέτουσα αρχή στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Συνδέσμου των Νέων Επιχειρηματιών χωρίς αυτή να πληροί τα κριτήρια και τις προδιαγραφές της προκήρυξης.

Στη μηνυτήρια αναφορά της η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η οποία είχε συμμετάσχει με άλλους συνδικαιούχους φορείς στον ίδιο διαγωνισμό για το πρόγραμμα «Αναβάθμιση της επαγγελματικής θέσης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων γυναικών» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι ο αντίδικος διαγωνιζόμενος επιλέχθηκε παρανόμως να αναλάβει το έργο με έγκριση της ΓΓΙΦ, παρότι είχε υποπέσει σε σωρεία παραβάσεων του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αναθέτουσα αρχή του έργου (ΓΓΙΦ) έκανε αποδεκτό κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας που προσκόμισε ο Σύνδεσμος των Νέων Επιχειρηματιών από μη πιστοποιημένο στη χώρα μας φορέα της Βρετανίας, γεγονός που επιβεβαίωσε εγγράφως και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Επ’ αυτού μάλιστα, με την αναφορά της η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ψέγει τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, και τη γενική γραμματέα Ισότητας, Ζέττα Μακρή, ότι όφειλαν να προβούν σε επισταμένο έλεγχο για την αξιολόγηση του πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας που προσκόμισε ο αντίδικος.

Στη συνέχεια, η διαμάχη για την κατακύρωση του κοινοτικού προγράμματος των 9,8 εκατομμυρίων ευρώ φθάνει μέχρι τα υπουργικά γραφεία. Η Ένωση Επιμελητηρίων προσφεύγει ιεραρχικά στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, κατά της απόφασης της ΓΓΙΦ να κατακυρώσει ως ανάδοχο του έργου το Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών.

Η Ένωση Επιμελητηρίων σκοπεύει να ζητήσει και τη συνδρομή της αρμόδιας Επιτροπής κατά της Κοινοτικής Απάτης (OLAF).

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Τους πέταξε το «γάντι»

«Να συμπεριφερθούν αντρίκια» ζητεί η Ζέττα Μακρή από τους συμβούλους της παράταξής της που κατήγγειλαν τη ΝΔ και την ίδια, για το γεγονός ότι κλιμάκιο του κόμματος επισκέφθηκε το δήμαρχο Βόλου, στο πλαίσιο επαφών του προσυνεδριακού διαλόγου. Η επίσκεψη θεωρήθηκε casus belli από μέλη της παράταξης, τα οποία μέχρι χθες ουδεμία σχέση είχαν μεταξύ τους, αλλά συνυπέγραψαν κοινό κείμενο-καταγγελία.

Το «αντρίκια» συνεπάγεται ότι όποιος αισθάνεται «εγκλωβισμένος» στη  παράταξη μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί και σημείωσε πως σε θεσμικό επίπεδο, και εφόσον το ζητούσε ο κόμμα της, θα επισκεπτόταν ξανά το δήμαρχο, χωρίς αυτό να σημαίνει και υποστήριξή του στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

«Θα έκανα την επίσκεψη ξανά ευχαρίστως, αλλά μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις»  (στήριξης του Π. Σκοτινιώτη) δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό που περισσότερο έκανε εντύπωση από τις δηλώσεις της κ. Ζέττας Μακρή, είναι ότι στην παράταξη που επί ένα χρόνο τώρα απασχολεί τη δημοσιότητα για τις διαφοροποιήσεις και τις διασπάσεις της, είναι «ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»….

Δεν ξέρουμε τι ορισμό δίνει η ίδια στους όρους «πρόβλημα», «αποστασιοποίηση» και «διάσπαση», αλλά προφανώς καμία σχέση δεν έχει με τους ορισμούς που δίνουν οι κοινοί θνητοί.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Κι όμως  τους ανακάλυψαν

Κατανοητό… το κείμενο των έξι συμβούλων της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ανήκουν στην παράταξη της ΝΔ, εναντίον του κόμματός τους , που τους αγνόησε ως παράταξη και έσπευσε να επισκεφθεί το δήμαρχο της πόλης. Μια απορία όμως έχουμε. Το Γ. Σπηλιόπουλο και τον Κ. Μωυσίδη, που τους ανακάλυψαν οι υπόλοιποι τέσσερις;

Διότι δεν πρόκειται για δημοτικούς συμβούλους, αλλά για «μαγικές εικόνες», που ουδέποτε εμφανίζονται στις συνεδριάσεις, ώστε να διακατέχονται και από την «πρεμούρα» υποστήριξης του ρόλου τους, τον οποίον τον «ακύρωσε» υποτίθεται ο κομματικός φορέας τους…

Έχουν οι ίδιοι ακυρωθεί προ πολλού.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Ούτε με εγχείρηση …

Το περίεργο με το κείμενο των «έξι» είναι ότι απάντηση στους «επαναστάτες» δεν έδωσε η ΝΔ, από την ώρα που οι καταγγελίες διατυπώθηκαν εις βάρος τους κόμματος και της βουλευτίνας του.

Απάντηση έδωσε ο δήμαρχος… Και άντε να βγάλεις πλέον από το μυαλό των «έξι» ότι κάτι «παίζεται» μεταξύ της ΝΔ και του δημάρχου. Ούτε με εγχείρηση…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Ζυμώσεις

Το μήνυμα των «έξι», με όποιο βάρος ή σημασία έχει αυτό, είναι ότι στους κόλπους της ΝΔ έχουν αρχίσει ζυμώσεις για τις δημοτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα πεντακάθαρο μήνυμα για τις δημοτικές εκλογές στάλθηκε από τα αριστερά και συγκεκριμένα από τους κύκλους της…ΔΗΜΑΡ, χωρίς βεβαίως το κόμμα κεντρικά να έχει «μιλήσει»  ενώ ταυτόχρονα κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ που προς το παρόν θέλει αλλά δεν μπορεί, λόγω μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων, να αναδείξει πρόσωπα για τις δημοτικές εκλογές. Δεν μπορεί, παρότι θα μπορούσε να έχει πολιτικά λόγω των ποσοστών που κατέγραψε στις βουλευτικές εκλογές. «Κινείται» και αυτό έχει σημασία καθώς ζύμωση γίνεται και στο συγκεκριμένο χώρο.

Στη Δημοτική Αρχή που αποτελούν σχήμα της Κεντροαριστεράς δέχονται «επιθέσεις» από παντού. Το  έλαβαν άραγε το sms, που τους στέλνουν ή αποφάσισαν πως θα δώσουν «μάχη οπισθοφυλακής», με το σκεπτικό ότι οι «αντίπαλοι» δεν διαμορφώνουν προφίλ ευθύνης σε μια κρίσιμη περίοδο;  Το σκεπτικό που κινούνται δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση χρειάζεται αξιόπιστο πρόγραμμα, συγκροτημένη άποψη, ρεαλιστικά επιχειρήματα και αξιόπιστα πρόσωπα. Εκεί θα κριθεί το «παιχνίδι», εκεί θα κριθούν όλοι. Οι ζυμώσεις άρχισαν, η κινητικότητα είναι δεδομένη.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Απολογία

Κλήσεις σε απολογία έστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου που αρνήθηκαν να τηρήσουν τη νομοθεσία, όταν τους ζητήθηκε να ψηφίσουν την ανάκληση λειτουργίας καταστήματος. Άργησαν, αλλά κινητοποιήθηκαν στην Αποκεντρωμένη.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το