Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 21/6/2013

 

 

Η αγωνία των υποψηφίων

Μέχρι και τη μία το μεσημέρι θα έχουν αναρτηθεί σήμερα στα Λύκεια του Νομού οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι με μεγάλη αγωνία αναμένουν τα αποτελέσματα. Και είναι το πρώτο μέρος. Γιατί μετά θα υπάρχει αγωνία για την πορεία των βάσεων στις Σχολές. Και για ακόμη μια χρονιά τα πράγματα είναι απρόβλεπτα. Κοντά στους 1.400 ανέρχονται οι υποψήφιοι. Η αγωνία στο κόκκινο…

Φ.Σ.

 

 

Συνεδριακός τουρισμός

Παρά την κρίση ο συνεδριακός τουρισμός δείχνει να αντέχει. Από το Τμήμα Χωροταξίας διεξάγεται αυτές τις ημέρες διεθνές συνέδριο στη Σκιάθο, όπου το «παρών» δίνουν 330 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Η περιοχή γίνεται γνωστή παντού και δημιουργούνται μελλοντικοί επιστημονικοί, αλλά και κοινωνικοί δεσμοί.

Φ.Σ.

 

 

Πιο πίσω

Όλο και πιο πίσω φαίνεται πως πηγαίνουν οι ανακοινώσεις για τους νέους διοικητές των Νοσοκομείων, όπου υπάρχει και το ενδιαφέρον για το «Αχιλλοπούλειο». Από τα μέσα Μαΐου, πήγαμε στις αρχές Ιουνίου, και τώρα ακούγεται ακόμη και ο Σεπτέμβριος, μετά δηλαδή τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Καλά κρασιά…

Φ.Σ.

 

 

Αποφασιστικότητα

Τρεις συναντήσεις μέσα σε τέσσερις ημέρες. Οι πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής ξεκίνησαν από την ΕΡΤ και θα καταλήξουν στο γενικότερο ανασχεδιασμό της κυβέρνησης. Αρκεί να υπάρξει αποφασιστικότητα. Το τι πρέπει να κάνουν το ξέρουν. Απλώς από όλες τις μεριές προτιμούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Για να μην έχουν το πολιτικό κόστος.

Και το κοινωνικό κόστος της αναβλητικότητας ή ανικανότητάς τους πάλι ο απλός πολίτης θα το φάει αμάσητο;

Φ.Σ.

 

 

Δόθηκε λύση

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θέτει από την ερχόμενη Τρίτη στη διάθεση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός, σε πρώτη φάση, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, θα μπορούν, μέσα από τον ιστότοπο του Οργανισμού, να: Εκτυπώνουν βεβαιώσεις εισφορών, εκτυπώνουν τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων, εκτυπώνουν βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων για φορολογική χρήση, παρακολουθούν και να ενημερώνονται για την πορεία εξέλιξης του συνταξιοδοτικού αιτήματός τους, που έχουν υποβάλει στον ΟΑΕΕ.

Ευτυχώς, γιατί οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, άρχισαν να διαμαρτύρονται γιατί ακόμη δεν έχουν λάβει τις βεβαιώσεις που χρειάζονται για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Γ. Τσ.

 

 

Ηχηρό μήνυμα

Σε θεσμό για την πόλη έχει εξελιχθεί η εβδομαδιαία ποδηλατοδρομία, μια μοναδική, ανοιχτή εκδήλωση προώθησης της ποδηλατικής ιδέας.

Ο Βόλος «ανήκει» για δύο ώρες κάθε Πέμπτη βράδυ σε ποδηλάτες διαφόρων ηλικιών που κινούνται με άνεση σε οδικές αρτηρίες, επικίνδυνες για ποδήλατα άλλες ώρες και ημέρες της εβδομάδας.

Χαίρονται, απολαμβάνουν την πόλη τους. Δεν εκχωρούν για κάποιες στιγμές τα δικαιώματά τους στα οχήματα και στην ατμοσφαιρική ρύπανση και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάδειξη της χρησιμότητας υποδομών όπως οι ποδηλατόδρομοι.

Δυστυχώς, όμως, σε ποδηλατοδρομίες από Βόλο προς Πευκάκια, αντί να χρησιμοποιείται και ο καινούργιος ποδηλατόδρομος, επιλέγεται η κίνηση στο οδόστρωμα της παραλιακής οδού Πευκακίων.

Το μήνυμα μπορεί να είναι σαφές.

Η πόλη έχει ανάγκη από λειτουργικό σύστημα σύγχρονων ποδηλατόδρομων.

Εάν δεν αναδειχθούν τα προβλήματα, οι ατέλειες, οι ελλείψεις των σημερινών ποδηλατόδρομων από τα εκατοντάδες μέλη της ποδηλατοδρομίας, οι επισημάνσεις μεμονωμένων χρηστών θα παραμένουν ψιθυρίσματα.

Α.Φ.

 

 

Διπλάσιοι από τους εργαζόμενους

Διπλάσιος είναι ο αριθμός των μη εργαζόμενων και των συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζόμενους. Αυτό το εντυπωσιακό στοιχείο προκύπτει από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που περιλαμβάνει η πρώτη έκθεση του νέου Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος» που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εργασίας και την Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε.

Το 2012 οι μη εργαζόμενοι είναι περισσότεροι κατά 1.000.000 και ανέρχονται σε 4.690.163 – χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιούχοι – έναντι 3.642.102 εργαζομένων.
Δηλαδή εργάζονται μόνο 3,6 εκατ. άνθρωποι, ενώ η χώρα διαθέτει 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 4,7 εκατ. μη εργαζόμενους.
Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το σύστημα εντόπισε 93 διαφορετικά ταμεία και κλάδους σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και πλέον δημιουργείται μία κοινή εγγραφή με το σύνολο των συντάξεων που ο καθένας λαμβάνει. Επίσης είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η σχέση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού με τους μη οικονομικά ενεργούς άρχισε να αντιστρέφεται από τα τέλη του 2010, που ήταν 1 προς 1.

Γ. Τσ.

 

 

Αναδουλειές

Στα χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα πεντάμηνα της τελευταίας τετραετίας, ήταν το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο αριθμός των ληστειών και των κλοπών – διαρρήξεων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Αναδουλειές λοιπόν για κλέφτες και διαρρήκτες. Άλλωστε, πόσοι είναι αυτοί που έχουν χρήματα για να τα κρατούν στο σπίτι…

Γ. Τσ.

 

 

Ξύπνησαν ξαφνικά

Ξαφνικά ξύπνησαν οι Ευρωπαίοι και αγωνιούν για τα μέγεθος της ανεργίας, ιδίως στο Νότο. Στα 20.000.000 ανέρχονται οι άνεργοι, εκ των οποίων τα έξι είναι νέοι. Πώς θα εκφραστούν όλοι αυτοί στις ευρωεκλογές του Μαΐου; Θα αναδείξουν λαϊκίστικα πολιτικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο; Αυτό κατά βάθος τους ενδιαφέρει τους ιθύνοντες και όχι τόσο να σωθούν οι κοινωνίες.

Αλλά ακόμη και έτσι, τώρα κάνουν λόγο για δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων. Είναι σίγουρο ότι ξύπνησαν αργά. Μόνο στην Ελλάδα να δουν ότι η ανεργία στους νέους έφτασε το 62%.

Γι’ αυτό και πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα της αργοπορημένης ευαισθητοποίησής τους.

Φ.Σ.

 

 

Το θράσος και οι ευθύνες

Σε άλλες σελίδες της εφημερίδας φιλοξενείται «ανακοίνωση» που εστάλη από μια Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ ΟΤΑ, της οποίας για μια ακόμη φορά τα μέλη παραμένουν… άγνωστα.

Εννοείται ότι η ανακοίνωση είναι για μια ακόμη φορά ανυπόγραφη και βρίθει ασυναρτησιών και λασπολογιών κατά πάντων. Δικαίωμα βεβαίως του καθενός είναι να γράφει ό,τι θέλει και υποχρέωση δική μας να τον κρίνουμε…

Μικρή σημασία όμως έχει να ασχολείται κανείς με τους συγκεκριμένους τάχα μου συνδικαλιστές που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία, αλλά με αφορμή τη μη πραγματοποιηθείσα γενική συνέλευση εργαζομένων στους ΟΤΑ, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής.

Η προχθεσινή γενική συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν 243 άτομα, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Οι συνελεύσεις στις οποίες αποφασίζονταν απεργίες διαρκείας, η πόλη «έζεχνε» και ο δήμος έμεινε κλειστός ενάμιση μήνα για τους δημότες, δεν «μετρούσαν» παραπάνω από 80 άτομα. Ο αριθμός είναι «τραβηγμένος από τα μαλλιά»….

Κοινώς οι αποφάσεις των συνελεύσεων ήταν παράνομες. Και κανείς δεν φρόντισε να προστατέψει τους πολίτες και την πόλη από αυτήν την αυθαιρεσία. Φοβικά η Δημοτική Αρχή αντιμετώπιζε το πρόβλημα και περίμενε πότε θα έρθουν τα Χριστούγεννα για να βαρεθούν οι δυο-τρεις «αγωνιστές» που κρατούσαν κλειδωμένο το Δημαρχείο, για να πάνε να ψήσουν γαλοπούλα. Οι ευθύνες της διοίκησης είναι μεγαλύτερες από τους υπερεπαναστάτες. Τα «ρέστα» για την αθλιότητα που έζησε η πόλη πρέπει να τα ζητεί από τη διοίκησή της και όχι από τον κάθε ανεύθυνο υπερεπαναστάτη, που όπως τελικά αποδείχθηκε από την ιστορία αποφάσισε να «κλείσει το μαγαζί» για να διασφαλίσει περισσότερα και από το υποτιθέμενα «κεκτημένα» του.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Δημιουργούν μόδα

Όποιος θέλει να προστατευτεί από τα κουνούπια να σταματήσει να αρωματίζεται με chanel και να ψεκάζεται με aroxol. Χθες εκδόθηκε από την Περιφέρεια ανακοίνωση, μέσω της οποίας δίνονται οδηγίες για το πώς θα προστατευτούμε από τα κουνούπια, αλλά για ψεκασμούς σε φρεάτια και εστίες δεν λέγεται κουβέντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρέπει να έχουμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται, με τα σμήνη που μας επιτίθενται, είναι να τους φοράμε τους λαμπτήρες σαν βραχιόλι, ενώ τις κουνουπιέρες για καφτάνια. Έτσι, θα δημιουργήσουμε, με τις κατευθύνσεις της glamorous Περιφερειακής Ενότητας και μόδα…

Οι άντρες θα ντύνονται σε στιλ Ντέμη Ρούσου γιατί τα ρούχα πρέπει να είναι κατάλληλα ώστε να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (ανοιχτόχρωμα και φαρδιά).

Δεν είμαστε καλά σε αυτό τον τόπο. Το «χάσαμε», τελείως όμως.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Μαγικές εικόνες

Κανένα παρασκήνιο από τη συγκρότηση οργάνων της νέας Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αξία, καθώς όλα πλέον τα έχει επισκιάσει ο νέος γραμματέας Λάμπρος Νούσης. Σοβαρός, στρατιωτικός – υποπτέραρχος για την ακρίβεια – που μέσα του κρύβει μόνο αγάπη και αλληλεγγύη για τους πλησίον του. Θαυμάζει μεγάλες προσωπικότητες και του αρέσει να μιλάει με αποφθέγματα. Θα ήταν κρίμα κι’ άδικο λοιπόν, οι  συνεδριάσεις της νέας Νομαρχιακής να μη μαγνητοσκοπούνται. Φανταζόμαστε την εικόνα, όπου ο γραμματέας θα μιλά στα στελέχη που διαθέτουν γνωστό ειδικό πολιτικό βάρος και θα επικαλείται την αγάπη, τη συντροφικότητα, τον Καζαντζάκη, το Μάρτιν Λούθερ και τον Γκάντι, ενώ εκείνα εκστασιασμένα θα αποχωρούν αγκαλιασμένα, με όραμα να εγγράψουν όσα περισσότερα μέλη μπορούν στο αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Νούσης είναι εκτός των άλλων και θαυμαστής του Άρθρουρ Κλαρκ, δημιουργού της Οδύσσειας του Διαστήματος. Δεν είμαστε μάντες, αλλά αυτή την Οδύσσεια, έτσι όπως «έμπλεξε», θα τη ζήσει.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το