Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 20/04/13

Δεν λείπει ο χρόνος,

το χρήμα λείπει

Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να προωθεί νομοθετική ρύθμιση για λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το έτος, στην αγορά όμως του Βόλου τα καταστήματα δεν πρόκειται να ανοίγουν πάνω από επτά Κυριακές. Δύο πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μία πριν το Πάσχα και τέσσερις στις εκπτώσεις και είναι πολλές. Δεν λείπει ο χρόνος, το χρήμα λείπει, λένε οι έμποροι, που θεωρούν ότι θα κλείσουν και άλλες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που δεν θα αντέξουν στον ανταγωνισμό των μεγάλων. Πάντως υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στη σημερινή οικονομική συγκυρία πάντως πιο πιθανή θεωρείται η κάλυψη των Κυριακών με ρεπό τις καθημερινές για το προσωπικό, παρά η πρόσληψη άλλου.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Όλη η Ελλάδα μια Μανωλάδα

Καλά, τώρα «ξύπνησαν» οι αρμόδιοι, με αφορμή τα γεγονότα στη Μανωλάδα, για τη μαύρη εργασία; Χιλιάδες μετανάστες, εργάζονται στα αγροκτήματα όλης της χώρας. Αλλά και οι Έλληνες δεν είναι πλέον ανασφάλιστοι και χωρίς αμοιβή σε πολλές επιχειρήσεις, που πλήττονται από την κρίση; Αν φύγουν οι μετανάστες, το κόστος παραγωγής ορισμένων λαχανικών και φρούτων θα ανεβεί… Και επειδή τις φράουλες τις αγοράζουμε με το κεσεδάκι και όχι με το κιλό (αλήθεια γιατί;), το ερώτημα είναι πόσο θα αυξηθεί η τιμή τους, αν αντί των μεταναστών με τα 5 ευρώ μεροκάματο, εργάζονταν στην περισυλλογή τους Έλληνες με 30-40 ευρώ…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Τους ισοπέδωσε

Σήμερα στη «Θ» φιλοξενείται ένα κείμενο «διαμάντι» της Γιονάλντα Πρέμτου  που είναι εκπρόσωπος και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου ILIRIA, με αφορμή την απαίτηση της Χρυσής Αυγής να εξοστρακιστούν τα παιδιά αλβανικής καταγωγής από τις δημοτικές δομές, όπου μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα.

Μια νεαρή γυναίκα μέσα από λίγες λέξεις ισοπέδωσε το «χρυσαυγίτικο αυριανισμό». «Σε ένα σχολείο ρώτησαν ένα κοριτσάκι από την Ελλάδα… έχετε Αλβανούς, Πακιστανούς, μαύρους στο σχολείο; Εκείνη απάντησε, όχι μόνο παιδάκια έχουμε» είπε απευθυνόμενη σε μια κοινωνία που πρέπει να απομονώσει τους εκφραστές του μίσους.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Εκλέγουν γραμματέα

Εκλέγει γραμματέα τη Δευτέρα η Νομαρχιακή της ΔΗΜΑΡ και όλα δείχνουν ότι το «παιχνίδι» θα παιχτεί μεταξύ Αλέκου Μεταφτσή και Π. Μαστρογιάννη.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Συγκινηθήκαμε…

Πολύ ενδιαφέρουσα η απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ (φιλοξενείται σε άλλη σελίδα), μέσω της οποίας προσπαθεί να δικαιολογήσει γιατί δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των Υπηρεσιών του Δήμου για τοποθετήσεις κρουνών σε σημεία του διευρυμένου δήμου Βόλου.

Κακώς έστειλε απάντηση στη «Θ» και μάλιστα ανυπόγραφη από διοικητικό ή υπηρεσιακό παράγοντα, η ΔΕΥΑΜΒ. Όφειλε πριν αρχίσει τη συγγραφή ανυπόγραφων απαντητικών επιστολών για να δικαιολογήσει τη θέση της, να έχει στείλει εκπρόσωπό της στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και να απαντήσει σε όσα ειπώθηκαν για τη μεγάλη ανταπόκριση και συνεισφορά της στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών.

Η ανυπόγραφη επιστολή φανταζόμαστε θα διαβαστεί αρμοδίως και θα «συγκινήσει» τις Τεχνικές Υπηρεσίες, την Καθαριότητα, το Πράσινο, την Πολιτική Προστασία κ.λπ.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Στρατηγική για γέλια

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια παράταξη που πολεμούσε για τη διαφάνεια και μαχόταν κατά της διαπλοκής. Και μετά ξύπνησε…

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η παράταξη της Ζέττας Μακρή άφησε σαφείς αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής για υψηλές δαπάνες καταχωρήσεων στον τοπικό Τύπο.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, η Νατάσσα Οικονόμου και ο Ηλίας Ξηρακιάς, ανέλαβαν να εξηγήσουν ότι οι καταχωρήσεις γίνονται ακριβοδίκαια – όσο και αν αυτό συμφέρει ή δεν συμφέρει τα ίδια τα Μέσα – και τα δημοσιεύματα αφορούν μόνο στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Νόμο.

Με μπροστάρη το Γ. Μουλά, η παράταξη έδειξε να μην πείθεται και γενικώς αφηνόταν στον «αέρα» μια θολούρα περί συναλλαγής με τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, που αν περίμεναν να ζήσουν από τις καταχωρήσεις του Δήμου, που πληρώνονται με κάποια χρόνια καθυστέρηση, θα έπρεπε να έχουν λουκετάρει προ πολλού.

Επειδή προφανώς όμως εξαντλήθηκαν όλα τα αντιπολιτευτικά θέματα, η παράταξη στοχοποίησε τα Μέσα. Ενοχοποιούν το Δήμο που έχει υποτίθεται οικονομική ισχύ, αφήνουν να πλανάται ένα σύννεφο περί «εξαγοράς» ΜΜΕ, τα οποία έχουν αναφορά στην κοινωνία και πλάθεται μια χαρά το παραμυθάκι που θα πουληθεί στον κόσμο.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος του δημοτικού χρήματος. Είναι ανάγκη και επιβάλλεται να συμβαίνει σε καθημερινή αν είναι δυνατόν βάση. Αλλά να συνδυάζεται αυτό με τη σκοπιμότητα ύπαρξης των εφημερίδων για να δημιουργούνται ορισμένοι τάχα μου δήθεν εντυπώσεις, πάει πολύ.

Πρόκειται για μια πολιτική στρατηγική που ξεπερνά τα όρια του γελοίου και το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι συμβαίνει για να δοθεί το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι «εμείς όταν έρθουμε στα πράγματα θα είμαστε καλύτεροι γιατί είμαστε τίμιοι και δεν παίζουμε με τη διαπλοκή». Μέχρι να έρθουν στα πράγματα ας αφήσουν τα παραμύθια χωρίς δράκους και κυρίως ας αφήσουν τον Τύπο να κάνει τη δουλειά του, είτε αυτή τους αρέσει είτε όχι. Οι εφημερίδες δεν είναι διαφημιστικά έντυπα, για να «μπουκώνονται» με χρήμα και να εξαγοράζονται με καταχωρίσεις όπως άφησαν χθες να εννοηθεί. Και απ’ ό,τι γνωρίζουμε ούτε από τους συμβούλους της συγκεκριμένης ή άλλης παράταξης ζήτησαν ποτέ χρήματα για να προβάλουν τις επερωτήσεις και τη δράση τους. Πλουραλισμός και δημοκρατία λέγεται αυτό. Με το δικό τους όμως σκεπτικό λέγεται διαφήμιση. Δεν το λένε ωστόσο γιατί δεν τους συμφέρει.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Διοικητικές

υπηρεσίες

Διοικητικές υπηρεσίες κατάντησαν αυτή την περίοδο τα Λύκεια, καθώς έχουν επικεντρωθεί στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών από διάφορες διαδικασίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ήδη στους χώρους των γραμματειών υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με τους υποψήφιους να καταθέτουν τα απαιτούμενα χαρτιά, προκειμένου να ενταχθούν στην ειδική κατηγορία υποψηφίων ή να λάβουν και τον κωδικό πρόσβασης. Δεδομένων δε και των πολλών απουσιών που γίνονται από τους μαθητές στη Γ’ Τάξη τα σχολεία έχουν οδηγηθεί σε μια γενική απορύθμιση. Εξάλλου μία εβδομάδα διδασκαλίας απέμεινε ακόμη. Μετά τις διακοπές αρχίζουν αμέσως οι εξετάσεις…

Φ.Σ.

 

 

Ψάχνονται

Πολύ ενδιαφέρουσα η εκδήλωση που διοργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βόλο με θέμα την κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη. Στην παραλία, σε ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί, οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα προγράμματα που «τρέχουν» αναφορικά με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εργασία τους στο εξωτερικό.

Στην περίοδο μάλιστα που ζούμε οι πιο πολλοί ψάχνονται για το εξωτερικό. Ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη και σήμερα οι εκδηλώσεις στο Βόλο κορυφώνονται.

Φ.Σ.

 

 

Μικρή συμμετοχή

Μικρή ήταν η συμμετοχή των φαρμακοποιών του Νομού στη γενική συνέλευση της περασμένης Τετάρτης. Φυσιολογικό σε ένα βαθμό, καθώς υπάρχει κόπωση, απογοήτευση. Βέβαια τα δύσκολα τώρα έρχονται, επομένως ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν προ νέων κινητοποιήσεων.

Φ.Σ.

 

 

 

Στην εκμετάλλευση

Δίπλα στην Ελλάδα της κρίσης, στέκεται και η Ελλάδα της εκμετάλλευσης. Το απέδειξε το περιστατικό στη Μανωλάδα, όπου οι μετανάστες ζητούσαν απλώς τα δεδουλευμένα τους. Όταν η κατάσταση στο εργασιακό τοπίο θυμίζει ζούγκλα για τους Έλληνες, τι μπορεί να σημαίνει άραγε για τους χιλιάδες μετανάστες που είναι εντελώς ξεκρέμαστοι;

Το γεγονός προκαλεί τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας για ισότιμη μεταχείριση όλων των ανθρώπων, αλλά στην πράξη οι παρεμβάσεις είναι περιορισμένες.

Φ.Σ.

 

 

Προτεραιότητες

Αποφασισμένοι να μη δεχτούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις τη συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων Μηλίνας και Προμυρίου με το αντίστοιχο του Λαύκου, όπως είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, δηλώνουν Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου και γονείς μαθητών. Ωστόσο, η προοπτική της συγχώνευσης θα γίνει αποδεκτή από Δήμο και γονείς μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ικανοποιήσει το αίτημα σχετικά με την ανέγερση υπερσύγχρονης και λειτουργικής σχολικής μονάδας στο Λαύκο, καθώς και την αγορά καινούργιων λεωφορείων για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Το αίτημα υποβλήθηκε αρμοδίως από τη Δημοτική Αρχή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και αναμένεται η σχετική απόφαση. Δημοτική Αρχή και γονείς έχουν τα δίκια τους να ζητούν ένα υπερσύγχρονο σχολείο, καθώς το ήδη υφιστάμενο στο Λαύκο δεν θα καλύπτει τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Μηλίνα και το Προμύρι. Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα, καθώς για δευτερεύοντες και ήσσονος σημασίας λόγους βρίσκονται και σπαταλιούνται, αλλά η πολιτική βούληση πού να αντιλαμβάνεται ότι Παιδεία και Υγεία είναι οι κυρίαρχες προτεραιότητες ενός οργανωμένου Κράτους.

Β.Κ.  

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το