Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 19/04/13

Το «δόλωμα» και η «ψαριά»

Έριξαν ένα δόλωμα, για να δουν αν θα τσιμπήσουμε. Με τη φράση αυτή χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Ryanair για διακοπή των πτήσεων προς το αεροδρόμιο Κ. Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης. Οι Ιρλανδοί φαίνεται πως έχουν βρει πολλά «ψάρια» στην Ελλάδα και επειδή οι «ψαριές» τους βγαίνουν, είπαν να ρίξουν και ένα δόλωμα στη Θεσσαλία. Μόνον που εδώ ξέρουν από «δολώματα» και η «ψαριά» δεν θα είναι καλή.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Ψάχνει τον αντικαταστάτη

Με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Easy jet φέρεται να συζητεί από χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε μια προσπάθεια να βρει τον αντικαταστάτη της Ryanair, εφόσον η εν λόγω εταιρεία επιμείνει να διακόψει τις πτήσεις της προς το αεροδρόμιο Κ. Ελλάδας από το Σεπτέμβριο. Στην ελεύθερη αγορά δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τα μονοπώλια μπορούν να αντιμετωπιστούν.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Πετρέλαιο θέρμανσης  

Χαραμάδα ελπίδας ότι θα μειωθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο άφησε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. Μακάρι, μήπως και γλιτώσουμε από την αιθαλομίχλη. Γιατί φέτος οι περισσότεροι καίγοντας στα τζάκια και τις ξυλόσομπες ό,τι έβρισκαν μετέτρεψαν τα διαμερίσματα και τα σπίτια τους σε καλύβες Ινδιάνων…

Φ.Σ.

Η επιστροφή χρημάτων

Πλησιάζουμε στο τέλος του Απριλίου και πολλοί συμπολίτες που κατανάλωσαν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, δεν έχουν λάβει από το κράτος το ποσό των χρημάτων που δεσμεύτηκε το υπουργείο Οικονομικών που θα διένειμε με βάση τις γεωγραφικές ζώνες. Για το Βόλο το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 250 ευρώ. Γιατί να μην τα πάρει ο φτωχός συνταξιούχος ή ο μεροκαματιάρης μισθωτός;

Και έχουν δίκιο να είναι οργισμένοι οι καταναλωτές που δεν έλαβαν ένα μέρος της δαπάνης που έκαναν.

Φ.Σ.

 

Συνέδρια με μικρότερο κόστος  

Πολύ ενδιαφέρον είναι το συνέδριο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στην εκπαίδευση που διεξάγεται στο Βόλο σε λίγες ημέρες. Θα έρθουν δεκάδες επιστήμονες και θα ακουστούν σημαντικές εισηγήσεις για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο.

Το αξιοσημείωτο είναι πως το συνέδριο πραγματοποιείται με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό κόστος. Πάνε οι εποχές που οι φορείς διέθεταν χρήματα. Τώρα όλοι είναι σφιχτοί.

Εντούτοις, η διάθεση των πανεπιστημιακών για διάχυση της γνώσης είναι το μεγάλο κίνητρο για τη διοργάνωση τέτοιων γεγονότων.

Φ.Σ.

 

Ηρεμία 

Πλήρης ηρεμία χθες το πρωί στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου. Σαν να ήταν αργία, αφού οι φοιτητές ήταν εξαφανισμένοι και επικρατούσε βουβαμάρα. Βέβαια οι κάδοι απορριμμάτων, έξω από την είσοδο του κτιρίου, είχαν ξεχειλίσει από σακούλες με αφίσες, ψηφοδέλτια και όποια άλλα χαρτιά υπήρχαν από τις εκλογές.

Φ.Σ.

 

Το πανηγύρισε 

Είθισται τα τελευταία χρόνια στις φοιτητικές εκλογές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το τελευταίο αποτέλεσμα να βγαίνει από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Μάλιστα η πρώην ΠΑΣΠ και νυν ΑΦΡ, επειδή κέρδιζαν στο συγκεκριμένο Τμήμα, περίμεναν το αποτέλεσμα, ώστε να κορυφώσουν τους πανηγυρισμούς, καθώς είχαν ήδη εξασφαλισμένη την πρωτιά συνολικά στο Πανεπιστήμιο.

Το ίδιο έγινε και χθες. Το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης έβγαλε τελευταίο αποτέλεσμα – μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση – αλλά επιφύλασσε μια έκπληξη. Την πρωτιά δεν την πήρε το ΑΦΡ, αλλά η ΠΚΣ, η οποία και το πανηγύρισε δεόντως.

Φ.Σ.

 

Ετοιμότητα 

Πανέτοιμες δηλώνουν η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, οι αρμόδιες Αρχές και οι ομάδες εθελοντών για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο και τη «θωράκιση» της ευρύτερης περιοχής. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) καταρτίστηκε ο προγραμματισμός δράσης και ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος συντονισμός. Αρμόδιες Αρχές και εθελοντές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αν χρειαστεί πυρκαγιών. Ωστόσο, τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από τους αρμόδιους. Τα μέτρα είναι συγκεκριμένα, οι απαγορεύσεις και οι προφυλάξεις γνωστές χρόνια τώρα. Ένα λάθος μπορεί να φέρει την καταστροφή. Επομένως, η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή, όπως και οι ευθύνες αν τελικά κάτι δεν πάει καλά.

Β.Κ.

 

Αυξητική τάση

Στην εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων προχωρεί και τη φετινή χρονιά η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου για την ενίσχυση δημοτών που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής, βάσει των οποίων οι αιτήσεις που θα υποβληθούν φέτος από ενδιαφερόμενους θα είναι περισσότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές. Η αυξητική τάση, που θα καταγραφεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και αξιολόγησής τους, δεν θα δείξει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολίτες εξαιτίας των επώδυνων μέτρων και των επιπτώσεων που προκαλούν στην κοινωνία.

Β.Κ. 

 

Τους αγνόησε επιδεικτικά

Ξεκινούν σήμερα στο Βόλο οι εργασίες του διήμερου Περιφερειακού Συνεδρίου με θέμα: «Πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση». που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου.

Στο συνέδριο κλήθηκε, προκειμένου να μιλήσει αύριο Σάββατο, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντής και απάντησε στο Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνητικά.

Ο ευρωβουλευτής δεν θέλει να μιλήσει σε ένα συνέδριο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, της οποίας τα μέλη θα κληθούν από το κόμμα του να καλύψουν την ομιλία του στο Δημαρχείο, την Κυριακή το πρωί…

Η αίθουσα του Δημαρχείου για να μιλήσει ο κ. Χουντής, κλείστηκε από το κόμμα του, εφόσον ήδη ο ευρωβουλευτής  είχε αρνηθεί να μιλήσει μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές θα αποτελεί μέλος του.

Ακατανόητα πράγματα, αλλά καλό είναι όλοι να τα γνωρίζουν για να αξιολογούν και να κρίνουν.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Είναι συνεπείς

Υπηρεσίες του Δήμου έχουν ζητήσει από τη ΔΕΥΑΜΒ, να παρουσιάσει μια απλή καταγραφή των αναγκών σε κρουνούς, που λείπουν από κρίσιμα σημεία του διευρυμένου Βόλου, προκειμένου να μην καούν περιαστικά δάση.

Η καταγραφή έχει ζητηθεί εδώ και τρεις μήνες και… ακόμα περιμένουν από τη ΔΕΥΑΜΒ μια απάντηση.

Μεγάλες προσδοκίες έχουν πάντως στο Δήμο. Πού ακούστηκε, να απαιτείται από τη ΔΕΥΑΜΒ να ασχοληθεί με ένα ζήτημα τόσο «δεύτερο», τόσο ποταπό. Έχουν λάβει προ πολλού αποφάσεις να μην ασχολούνται…  γενικώς  και με συνέπεια, αλλά κυρίως ανενόχλητοι, εφαρμόζουν την τακτική τους.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Η απόλυτη αναντιστοιχία

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τα αποτελέσματα εκτέλεσης προϋπολογισμού δαπανών δ’ τριμήνου, του 2012, στο Δήμο Βόλου, αναφέρουν ότι για αμοιβές και έξοδα προσωπικού πληρώθηκαν 21,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα όμως της πόλης και οι παροχές προς τους πολίτες είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τα ποσά που πληρώνονται. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι από τέλη εισπράχθηκαν 11,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 1,7 εκατομμύριο ευρώ.

Στις Υπηρεσίες κοινωνική αντίληψη για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις δεν υπάρχει. Τι τους νοιάζει όμως; Εφόσον τα αφεντικά τρελάθηκαν και πληρώνουν όσο-όσο, σταθερά και μόνιμα. Σε αυτή την πόλη, αποδειχτήκαμε τελικά πολύ κιμπάρηδες, αφού πληρώνουμε για ελάχιστες παροχές. Το περίεργο είναι ότι την απόλυτη «κάλυψη» σε όλο αυτό το απαράδεκτο σύστημα που βρίσκεται σε ακινησία, παρέχουν συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Είναι από τα μοναδικά θέματα στα οποία συμφωνούν… εις βάρος όλων μας.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Για καλό και για κακό, ας «διαβαστούμε»

Συντονιστικό Όργανο πραγματοποιήθηκε χθες στο Δήμο για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ο Δήμος δεν παρέλειπε με έμφαση να τονίζει τις ευθύνες της Πυροσβεστικής, που έχει το γενικό πρόσταγμα, σε σημείο να γίνεται η επισήμανση κουραστική. Τελικά οι απορίες για ποιο λόγο συνέβαινε αυτό λύθηκαν με την τοποθέτηση  του διοικητή της υπηρεσίας. Η εικόνα που δόθηκε όχι μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά στους μετέχοντες, από αυτή την τοποθέτησ,η είναι ενός Νομού, που καλύτερα να κάνει προκαταβολικά, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου,  ένα ευχέλαιο…

Όπως όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι σχολίαζαν μετά τη λήξη της σύσκεψης, ευτυχώς που στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας έχει τεθεί επικεφαλής ο πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής του Βόλου κ. Μιχαλάκης.

Ο νυν διοικητής της Πυροσβεστικής δεν παρέλειψε να επισημάνει τα άρτια σχέδια που κατέθεσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου. Τα θετικά να επισημαίνονται, για μια Υπηρεσία που μαζί με τον προϊστάμενο κ. Μεταφτσή, αριθμεί συνολικά τρία άτομα.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

«Ανένδοτος» χωρίς στόχο 

Η κ. Ζέττα Μακρή ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά χθες ότι την υπόθεση της πρόσληψης στο Δήμο μιας γυναίκας με ειδικές ανάγκες, της οποίας ο σύζυγος εργαζόταν μέχρι πρόσφατα στο γραφείο του Θανάση Νάκου, θα την εξαντλήσει, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε συμβούλους της παράταξής της.

Θεωρεί την πρόσληψη ρουσφετολογική, αλλά εύχεται, όπως δήλωσε, να διαψευστεί ως προς τις εικασίες της. Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ της βουλευτή και συμβούλων της παράταξης, είναι γνωστό. Η ίδια διατηρεί από τυπικές έως ανύπαρκτες σχέσεις με έξι από τους δέκα αιρετούς. Έχει διαφορετική λογική από τη δική τους, διαφορετική κοσμοθεωρία. Τα «βρίσκει» καλύτερα με τους Κουφογιώργο, Μουλά, Δουλόπουλο και Μπατζιάκα.

Αυτός όμως ο «ανένδοτος» αγώνας που έχει κηρυχθεί με το πρώην αντίπαλο πολιτικό γραφείο δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιον έχει πλέον στόχο…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Σύγκρουση

Οι προεκλογικές δαπάνες της παράταξης Θεσσαλών Δύναμη που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές, αναλύθηκαν χθες στην εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου, από το γραμματέα της Νομαρχιακής Γ. Φώτη. Επιβεβαίωσε ο γραμματέας δημοσίευμα της «Θ», διέψευσε τη συντονίστρια της παράταξης Ευαγγελία Λιακούλη, που δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι δεν γνώριζε τίποτα για διακίνηση 110.000 ευρώ μόνο μέσω του λογαριασμού της Νομαρχιακής της Μαγνησίας – σε μια προσπάθεια να κλείσουν μέτωπα που θα δρομολογούσαν ελέγχους προεκλογικών δαπανών – και προκάλεσε όποιον ήθελε να τον διαψεύσει. Ο κ. Φώτης «προχώρησε» ωστόσο περισσότερο και επιτέθηκε προσωπικά στον Α. Παπατόλια, που με παρέμβασή του στη συνέχεια της εκπομπής δήλωσε πως ο συνδυασμός παρουσίασε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς πραγματικές δαπάνες ύψους 100.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής του τότε συνδυασμού, αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα στο γραμματέα υποστηρίζοντας ότι έχει… ψυχολογικό πρόβλημα μαζί του. Ο γραμματέας δεν απάντησε, «συλλυπήθηκε τη ΔΗΜΑΡ» γιατί ενέταξε τον πρώην νομάρχη στις τάξεις της  και η αντιπαράθεση μπορεί να μη συνεχίστηκε, αλλά συνεχίστηκε το «σφυροκόποημα» Παπατόλια εναντίον Φώτη.

Εμείς πάλι δεν πιστεύουμε πως κανείς από τους δύο έχει προσωπικό πρόβλημα με τον άλλον, χωρίς βεβαίως να περιμένουμε να καθήσουν ποτέ στο ίδιο τραπέζι εφόσον τους χωρίζει μια άβυσσος.  Ήταν όμως όντως ενδιαφέρουσα η «συζήτηση» στην TRT. Βγήκαν γενικώς πολλά συμπεράσματα και τουλάχιστον αυτό που επιτεύχθηκε ήταν να μη βυθιστεί το φιλοθεάμον κοινό σε βαθιά χασμουρητά.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το