Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 19/01/13

Εγκλωβισμός

Η αίσθηση που αποκόμισε ένας παρατηρητής από τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με θέμα τον προϋπολογισμό είναι πως το Σώμα βρίσκεται εγκλωβισμένο. Εγκλωβισμένο στο γενικότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που βιώνει η χώρα μετά τα μνημόνια. Η επιτήρηση των οικονομικών των Δήμων ακολουθεί την επιτήρηση των οικονομικών των υπουργείων που έχει επιβάλει η τρόικα.

Το σκηνικό αυτό επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τη στιγμή που ζήτησε τη βοήθεια των δανειστών. Και ζήτησε τη βοήθεια των δανειστών επειδή το Κράτος λειτουργούσε -επί χρόνια – χωρίς να υπολογίζει «μέχρι πού φτάνει το μπόι του».

Ο Δήμος Βόλου δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να ξεφύγει από τη γενικότερη κατάσταση. Μοιραία ακολουθεί οδηγίες και εγκυκλίους και ένας προϋπολογισμός Δήμου – που είναι κορυφαία πολιτική πράξη, όπως ένας εθνικός προϋπολογισμός- δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτές.

Ο «σπαραγμός» στη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επί της ουσίας δεν είχε κανένα λόγο και κυρίως αποτέλεσμα. Όλοι κατανοούν την κατάσταση. Όμως πρέπει να ειπωθεί και ο αντιπολιτευτικός αντίλογος. Ορθόν. Μόνο που αυτός δεν πρέπει να είναι άσχετος, να δημιουργηθεί εντυπώσεις και τελικά να λειτουργεί ως… ψυχοθεραπεία για αυτόν που το λέει.

Ο εγκλωβισμός είναι δεδομένος. Οι κινήσεις πολύ περιορισμένες, γιατί ο «ασθενής» είναι στο γύψο…

Γιατί λοιπόν τόσος αλληλοσπαραγμός;

Τ. Κ.

 

Απλά και κατανοητά

Μία ακόμη αίσθηση που αποκομίζει ένας παρατηρητής από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι δεν χρειάζεται μικροκομματική πολιτική και μεγαλοστομίες. Ποιος θα «την πει στον άλλο», αλλά απλά, καθημερινά και πρακτικά λόγια.

Ο «διαγωνισμός εξυπνάδας», που επιχειρείται να διαφανεί, καλόν είναι να διεξάγεται στην επίλυση και των μικρών ζητημάτων. Δεν είναι όλα τα θέματα της πόλης… υψηλή διανόηση και επιστήμη.

Τ. Κ.

 

Εντός και όχι εκτός

Έχει γίνει κατανοητό σε όλους ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι βρήκαν – μετά κόπων και βασάνων – μία «κουτσοδουλειά», έστω και πέντε μηνών, έχουν το δίκιο τους. Η αντιπροσωπεία που καταλαμβάνει το Δημαρχείο όμως επί μία ολόκληρη εβδομάδα, καλόν θα είναι να συνεργαστεί με τους φορείς της πόλης για να βρεθεί ταχύτερα λύση στην απληρωσιά.

Το Δημαρχείο σαφώς και πρέπει να ανοίξει και τη Δευτέρα να τους βρει εντός του Δημαρχείου και όχι εκτός…

Τ. Κ.

 

Προβληματικός ο νέος τρόπος εξέτασης υποψηφίων οδηγών

Λαβράκι έβγαλαν οι εκπαιδευτές οδηγών χθες στην ημερίδα για το νέο τρόπο εξέτασης των υποψηφίων με το Προεδρικό Διάταγμα, που τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα. Ανακάλυψαν στη διάρκεια της επίδειξης στο Πανθεσσαλικό, ότι είναι πολύ δύσκολο και θέλει πολύ έμπειρους μοτοσικλετιστές, για να ακινητοποιηθεί το δίκυκλο στα 15 μέτρα κι ενώ έχει αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα στα πρώτα 40 μέτρα σε χρόνο μικρότερο ή ίσο των 5 δευτερολέπτων. Απαιτούνται 16 μέτρα τουλάχιστον και όχι 15, όπως ορίζεται στο Διάταγμα, γι’ αυτό και οι εκπαιδευτές ζητούν την επιείκεια των εξεταστών σε πρώτη φάση.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Έκοψαν και την ελιά του …Πλάτωνα

Ακόμη και την ελιά του Πλάτωνα έκοψαν κάποιοι, προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν ως καυσόξυλα για το κρύο. Σκεφθείτε τι θα γινόταν, αν έπεφτε και κανένα χιόνι στην Ελλάδα, που έχει έναν από τους ηπιότερους χειμώνες των τελευταίων χρόνων.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Στην ουσία

Και τώρα που πέφτει σιγά-σιγά ο θόρυβος με τη λίστα Λαγκάρντ, ποιο άλλο θέμα θα βρούμε για να ασχολούμαστε; Γιατί εδώ και αρκετό καιρό οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κτύπησαν «κόκκινο», χωρίς, όμως να γίνεται κουβέντα για συγκέντρωση εσόδων από αυτούς που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Το είπε και η ίδια η κ. Λαγκάρντ, ότι η φοροδιαφυγή είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Και αφού ξεμπλέξαμε με τις κάλπες, είναι η ώρα να ασχοληθούν οι πολιτικοί και με το πολύ σοβαρό ζήτημα της καταπολέμησης αυτού του προβλήματος.

Φ.Σ.

 

Λύση

Πιο ενισχυμένη φαίνεται πως βγαίνει η κυβέρνηση με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την προχθεσινή ψηφοφορία. Η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου στην προανακριτική επιτροπή ήταν μάλλον αναμενόμενη, ενώ αλώβητος εξέρχεται από την όλη διαδικασία ο κ. Βενιζέλος. Ανακούφιση και στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ωστόσο το ζήτημα ηθικά δεν μπορεί να κλείσει εύκολα. Η κοινωνία ζητεί να υπάρξει μια λύση στο θέμα, να αξιοποιηθεί η περιβόητη λίστα και να τιμωρηθούν όσοι φοροδιαφεύγουν. Με μια ψηφοφορία δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα.

Φ.Σ.

 

Ο υποσιτισμός μαθητών

Ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για υλοποίηση προγράμματος σίτισης όλων των μαθητών που θα τους παρέχεται από ένα φρούτο, γάλα και τοστ. Τα χρήματα εξασφαλίστηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους και ας ελπίσουμε ότι δεν θα πρόκειται για ακόμη μία ανεφάρμοστη εξαγγελία στο κρίσιμο ζήτημα του υποσιτισμού.

Φ.Σ.

 

Η αξιολόγηση

Σε γενικές συνελεύσεις θα προχωρήσουν οι σύλλογοι δασκάλων από 21 μέχρι 31 Ιανουαρίου ενόψει των κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν στα τέλη Φεβρουαρίου. Πολλά αλλάζουν στον εκπαιδευτικό χώρο που κάνουν πιο ασφυκτικό το κλίμα σε συνδυασμό και με τη μεγάλη μείωση του μισθού που είχαν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι. Υπάρχουν, όμως και προκλήσεις, όπως το θέμα της αξιολόγησης. Μια ενέργεια θετική από το υπουργείο Παιδείας, η οποία σταδιακά θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο. Μετά από πολλά χρόνια μπαίνει η έννοια της αξιολόγησης στην εκπαίδευση και ο φόβος των εκπαιδευτικών ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πράξη τιμωρίας, μάλλον αποτυπώνει την αγωνία τους για την απώλεια των κεκτημένων…

Φ.Σ.

 

Με διάθεση

Νέος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας ανέλαβε από χθες ο κ. Γιώργος Καλτσογιάννης. Ο ίδιος θα εργαστεί στα νέα του καθήκοντα σίγουρα για εννιά μήνες.

Πάντως στις πρώτες του δηλώσεις υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους συμβούλους, αλλά και τον προκάτοχό του κ. Κοπάνα τονίζοντας ότι θα συνεχίσει το σημαντικό έργο που γίνεται στη Θεσσαλία και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει, είναι σίγουρα πολλά. Και θα χρειαστεί πολλή δουλειά. Ο ίδιος πάντως είναι αποφασισμένος για πολύ τρέξιμο. Εξάλλου οι σωματικές αντοχές λόγω και της χρόνιας ενασχόλησης με τον αθλητισμό είναι αστείρευτες.

Φ.Σ.

 

Στη δικηγορία

Στη δικηγορία επιστρέφει ο κ. Αργύρης Κοπάνας που για 1,5 χρόνο είχε καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη. Με πολύ λίγους πόρους προχώρησε παρεμβάσεις και έργα, όπως η ασφαλτόστρωση οδών στην πόλη, η ανακατασκευή της γέφυρας της Αγριάς, ενώ υπήρξε και άμεση αντιμετώπιση στο θέμα του αποχιονισμού πέρυσι που ο χειμώνας ήταν πολύς βαρύς.

Όπως πληροφορούμαστε, δε, θα λειτουργήσει και το πολιτικό γραφείο.

Φ.Σ.

 

Ευκαιρίες σε όλους

Στην αρχή της προσφοράς ευκαιριών σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμβούλους για να δείξουν τις ικανότητές τους κινήθηκε ο κ. Αγοραστός και αντικατέστησε τους μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχες ορίζοντας άλλους στις θέσεις τους.

Βέβαια η θητεία των νέων είναι για εννιά μήνες, προκειμένου να οριστούν και άλλοι σύμβουλοι σε θέσεις ευθύνης, για άλλους εννιά μήνες, μέχρι τον Αύγουστο του 2014, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας Περιφερειακής Αρχής.

Από την άλλη όμως, οι εννιά μήνες είναι ελάχιστος χρόνος για να μπουν στο πνεύμα των καθηκόντων τους οι νέοι αντιπεριφερειάρχες και για να δείξουν έργο, προφανώς και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Φ.Σ.

 

Σωστή επισήμανση

Μια πολύ σωστή επισήμανση έκανε ένας από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, μιλώντας κατά την προχθεσινή κινητοποίηση. Είπε ότι ο κανόνας μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα δεν μπορεί να εφαρμοστεί και στα δημόσια νοσοκομεία. Και έχει δίκαιο. Αν δηλαδή αποχωρήσει με συνταξιοδότηση ένας παιδίατρος, ένας παθολόγος, ένας γυναικολόγος, ένας χειρουργός και ένας οφθαλμίατρος, ο ένας που θα προσληφθεί μπορεί να καλύψει τα κενά των πέντε συναδέλφων τους που αποχώρησαν; Ασφαλώς και όχι. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να θέσει το θέμα στην τρόικα, μιας και ο κανόνας για τις προσλήψεις περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.

Γ. Τσ.

 

Προς αναθεώρηση του Συντάγματος

«Το 2013 θα είναι το έτος αναθεώρησης του Συντάγματος. Επίσημα η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο, καθώς τότε λήγει η πενταετής απαγόρευση για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Ανεπίσημα, ωστόσο, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαβουλεύσεις μέσα από διάφορα Ινστιτούτα».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Γ. Τσ.

 

Ισοπαλία

«Ισοπαλία» Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εκτίμηση αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής». Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 18,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,1% (18,8%), το ΠΑΣΟΚ 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,3%, η Χρυσή Αυγή 7,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 3,8%, το ΚΚΕ 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,2%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 6,8%, 4,4% συγκεντρώνουν τα άλλα κόμματα, 10,2% Άκυρο – Λευκό, ενώ 14,8% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως δεν θα ψηφίσουν.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα ενδιαφέροντα της νέας δημοσκόπησης. Δείχνει για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, είναι ισχυρά πλειοψηφικό με 62% παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Γ. Τσ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το