Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 19-9-2013

15 ώρες δουλειά

Από τις 8.30 χθες το πρωί ήταν στην υπηρεσία τους οι αστυνομικοί της διμοιρίας. Είχαν τις πρωινές πορείες που κράτησαν μέχρι αργά το μεσημέρι και την απογευματινή. Έκαναν διάλειμμα για φαγητό χωρίς όμως να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έφαγαν στο λεωφορείο – κλούβα, όπου και ξεκουράστηκαν λίγο. Και η βάρδια τους συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ. Και αυτό δεν έγινε μόνο χθες και μία φορά. Γίνεται πολύ συχνά εδώ και χρόνια.

Δημόσιοι υπάλληλοι είναι και οι αστυνομικοί, αλλά όχι με 8ωρο. Με 16ωρο και 800 ευρώ…

Τ. Κ.

 

 

Δυναμικό come back

Ήρθε για να δηλώσει «παρών» ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γιώργος Καρατζαφέρης στο Βόλο. Αποκλεισμένος ο ίδιος και το κόμμα του από τα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης και ειδικά τα τηλεοπτικά, βρίσκει «αποκούμπι» και ελπίδα στα περιφερειακά. Το είπε και ο ίδιος. Άλλωστε δημοσιογράφος είναι, γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.

Με νέα πρόσωπα κοντά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανώς επιχειρεί δυναμική επιστροφή στα πολιτικά της χώρας. Θεωρεί πως 18 μήνες μετά τις εκλογές, τον αποκλεισμό του από το Κοινοβούλιο και στην ουσία τη διάλυση του κόμματος αφού έφυγαν για τη Νέα Δημοκρατία τα προβεβλημένα στελέχη, ήρθε και πάλι η ώρα του. Για δικαίωση, όπως υποστηρίζει.

Τα όσα λέει ο Γ. Καρατζαφέρης κάθε άλλο παρά παράλογα ακούγονται. Λέει απλές αλήθειες, κατανοητές από τους πολίτες και όχι ανεφάρμοστες.

Η αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, όπου μίλησε χθες βράδυ, ήταν γεμάτη. Ήταν μία αξιοπρεπής συγκέντρωση με παλμό και συνθήματα. Το τελευταίο οφείλεται στη νεολαία του κόμματος. Το υπόλοιπο ακροατήριο ήταν μέσης και πάνω ηλικίας και άτομα που δεν έχουμε αντικρίσει σε ανάλογες πολιτικές συγκεντρώσεις.

Το σύνθημα πάντως που κυριάρχησε ήταν: Γιώργο προχώρα, οδήγησε τη χώρα. Και πολλά χειροκροτήματα…

Η πορεία και ο χρόνος θα δείξουν…

Τ. Κ.

 

 

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα

έγινε φθηνή;

Απάντηση σε όλους αυτούς, που θεωρούν ότι στην Ελλάδα είναι πια όλα πάμφθηνα και μπορεί να έρθει ο καθένας να επενδύσει και να έχει κέρδη, δίνει με χθεσινό του υπόμνημα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας. Με αφορμή τη φυγή της Βιοχάλκο, ο ΣΒΙΘΕΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «η μη σοβαρή αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων, όπως ο παραλογισμός της γραφειοκρατίας, η υπερφορολόγηση και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, συνδυασμένα με την έλλειψη ρευστότητας, τις έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις και το παράλογα υψηλό κόστος ενέργειας, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον εξάντλησης της εγχώριας παραγωγικής κοινότητας και ένα εξαιρετικά απωθητικό πεδίο για τη διατήρηση ή την προσέλκυση του επενδυτικού κεφαλαίου».

Στην ανακοίνωση του ΣΒΙΘΕΚΕ επισημαίνεται μια μεγάλη πλέον αλήθεια: Ότι το μισθολογικό κόστος είναι πλέον το ελάχιστο και αυτό που δεν αποτρέπει τις επενδύσεις. Αντίθετα, τα κόστη που επιβάλλει το κράτος και όχι η αγορά, όπως η ενέργεια, οι φόροι, το ασφαλιστικό, η γραφειοκρατία, είναι αυτά που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τις ωθούν στη μετανάστευση…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Η βιομηχανία μεταναστεύει

«Η Βιομηχανία εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος τομέας της ελληνικής οικονομίας, αλλά για να συνεχίσει να απασχολεί, να εξάγει και να δημιουργεί εισόδημα, θα πρέπει να έχει την έμπρακτη κυβερνητική στήριξη, με πολιτικές που θα διασφαλίζουν σύγχρονες και ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας, παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στις χώρες, που αντιμετωπίζουν την κρίση με λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο χθεσινό του υπόμνημα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδας. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος σήμερα μόνον πολιτικές ενίσχυσης της βιομηχανίας δεν εφαρμόζει. Με τόσους φόρους, τόσο υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τη μονοπωλιακή ΔΕΗ, τόση γραφειοκρατία, πώς να σηκώσουν κεφάλι οι επιχειρήσεις;

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

«Μνημονιακή η Δημοτική Αρχή Βόλου»

Με τυφλό εκτελεστικό όργανο της δικομματικής κυβερνητικής πολιτικής, εξισώνει τη Δημοτική Αρχή Βόλου, το ΠΑΜΕ, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση του μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μαγνησίας και δημοτικού συμβούλου Βόλου κ. Απ. Ριζόπουλου.

«Το μεγάλο κύμα των απολύσεων έρχεται στους ΟΤΑ μέσω της άρσης της προσωρινής διαταγής, με την οποία οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ παρέμειναν στις δουλειές τους.

Ήδη η Δημοτική Αρχή Βόλου σπεύδει να υλοποιήσει δημιουργικά την πολιτική αυτή, μέσω της λεγόμενης αυτοαξιολόγησης, που είναι ο στημένος μηχανισμός για να δικαιολογηθούν οι απολύσεις.

Βάζει, μάλιστα, με τη συμφωνία του ξεπουλημένου προεδρείου του Συλλόγου, τους εργαζόμενους να συμπληρώνουν και αυτοί τα ερωτηματολόγια της αξιολόγησης, για να βρει συνένοχους και νεροκουβαλητές των μέτρων αυτών(…)

Το μάρμαρο από τις ιδιωτικοποιήσεις στις Υπηρεσίες της Καθαριότητας και του Πράσινου στους ΟΤΑ θα το πληρώσει ο λαός αφού τα ανταποδοτικά τέλη για τα σκουπίδια υπολογίζεται να τετραπλασιαστούν!

Στο Βόλο, ήδη ετοιμάζονται τα αρπαχτικά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, για να πέσουν πάνω στην Καθαριότητα, με μια Δημοτική Αρχή να τους ετοιμάζει το έδαφος με τη μεθοδευμένη υποβάθμισή της».

Α.Φ.

 

 

Τους έβγαλε

στους δρόμους

Πολύ καλά τα κατάφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και έβγαλε στους δρόμους σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα με τους δασκάλους, τους νηπιαγωγούς και τους καθηγητές να πετυχαίνουν τόσο υψηλά ποσοστά απεργίας που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν φαντάζονταν ότι θα συνέβαινε.

Γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο οι διαθεσιμότητες στους εκπαιδευτικούς. Φέτος το υπουργείο Παιδείας τα πήγε άσχημα και στο θέμα των αποσπάσεων. Έκανε πολύ λίγες αποσπάσεις αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες. Ποιο θα ήταν το κακό στα δημοσιονομικά της χώρας, αν έκανε πιο πολλές αποσπάσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια; Θα διόριζε αναπληρωτές. Ωραία. Το υπουργείο δεν έχει δηλώσει ότι έχει χιλιάδες πιστώσεις για αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ; Αλλά και σε αυτό το θέμα τζίφος.

Το υπουργείο εν τέλει έβγαλε στο δρόμους τους εκπαιδευτικούς, είτε γιατί φοβούνται ότι θα βγουν σε διαθεσιμότητα είτε γιατί είναι οργισμένοι που δεν πήραν απόσπαση και για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Και μέχρι να ισορροπήσει τα πράγματα στις επόμενες ημέρες, θα έχει χάσει το παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας.

Το Υπουργείο αναλώθηκε στο θέμα του νέου Λυκείου και την πάτησε στην οργάνωση των σχολείων…

Φ.Σ.

 

 

 

Μείωση αλλά…

Την πρώτη ημέρα της απεργίας η συμμετοχή στους καθηγητές της Μαγνησίας ανήλθε στο ιστορικό, για τα επίπεδα του Νομού, 90%. Τη δεύτερη ημέρα έπεσε στο 73% και χθες Τετάρτη διαμορφώθηκε στο 56,7%. Παρατηρείται συνεπώς μια σταδιακή μείωση στη συμμετοχή, που, όμως είναι και αναμενόμενη. Γιατί η τσέπη των καθηγητών – και ποιων άλλων δημοσίων υπαλλήλων άλλωστε; – δεν αντέχει πολυήμερο απεργιακό αγώνα. Πάντως το γεγονός ότι ακόμη και μετά από τρεις ημέρες ένας στους δύο καθηγητές απεργεί με δυναμικό τρόπο, είναι επίσης σημαντικό.

Φ.Σ.

 

 

Περισσότερο

από τα ΕΠΑΛ

Πληροφορίες ανέφεραν πως χθες η μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία υπήρχε από τους καθηγητές των Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού. Και είναι φυσιολογικό, αφού στα ΕΠΑΛ με τις αλλαγές στις ειδικότητες, υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία για τη διασφάλιση της εργασιακής τους θέσης.

Φ.Σ.

 

 

Ρεκόρ από δασκάλους

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς από το πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής στη χθεσινή απεργία. Ίσως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία. Από το σύλλογο δασκάλων επισημάνθηκε πως η συμμετοχή άγγιξε και το 85%, ενώ μικρότερα ποσοστά έδωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πάντως και οι δάσκαλοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς το υπουργείο. Εξάλλου η αγωνία στο χώρο των εκπαιδευτικών αυτήν την περίοδο περισσεύει…

Φ.Σ.

 

 

Μόνιμη άδεια

Για την απόκτηση μόνιμης άδειας λειτουργίας για το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου ενεργεί αυτήν την περίοδο η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας εκπονώντας τις σχετικές μελέτες σύμφωνα με το νέο νόμο. Σε άλλο επίπεδο οι προσπάθειες έγκεινται στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός «καλούμε τους μετόχους να στηρίξουν την προσπάθεια». Και ο λόγος, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο πέρυσι είχε κόστη που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν από τα έσοδα. Άλλωστε δεν έπεσε και πολύ χιόνι για να υπάρξει κινητικότητα.

Φ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το