Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 18/04/13

Πιέζουν

Για «εκβιασμό» της αεροπορικής εταιρείας Ryanair κάνει λόγο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χθες, ότι θα διακόψει από 17 Σεπτεμβρίου τις πτήσεις της προς τη Ν. Αγχίαλο, αν δεν υπογραφεί η νέα συμφωνία διαφημιστικής καμπάνιας για τον αερολιμένα. Η αεροπορική εταιρεία ζητεί υπογραφή συμβολαίου για έξι χρόνια, που σημαίνει κόστος 1.800.000 ευρώ, όπως ανέφερε χθες ο περιφερειάρχης. Το ποσό θεωρείται μεγάλο και για να εγκριθεί, πρέπει να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα, καθώς και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι Ιρλανδοί θεωρούν ότι εδώ δίνουμε τα λεφτά με το τσουβάλι και τα θέλουν τώρα… Φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί από τις δόσεις των δανείων που πληρώνουμε ως κράτος και θέλουν κι αυτοί λίγα…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Οι Ιρλανδοί είδαν ότι λεφτά υπάρχουν…

Η πίεση της Ryanair συμπεραίνεται από το ότι η νέα συμφωνία που θέλουν για το αεροδρόμιο, είναι εξαετούς διάρκειας, ενώ η προηγούμενη ήταν τριετούς. Άλλο όμως 900.000 και άλλο 1.800.000 ευρώ, συν ΦΠΑ… Σε μια εποχή που μετράμε και το ευρώ, να ζητούν 1,8 εκατομ. Γι’ αυτό και οι Ιρλανδοί ανακοίνωσαν χθες διακοπή πτήσεων από 17 Σεπτεμβρίου και όχι από 31 Μαΐου, οπότε λήγει το συμβόλαιο που έχουν με την Περιφέρεια.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Ανησυχεί

Την ανησυχία του για το λιμάνι του Βόλου και τη λήξη των περιβαλλοντικών όρων εξέφρασε χθες μιλώντας στο Ράδιο Ακρόαμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που δήλωσε ότι κατεβαίνει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, με πρόταση προς το ΤΑΙΠΕΔ, να αναλάβει τη λειτουργία του αεροδρομίου. Πάντως ο πρόεδρος του ΟΛΒ Γιάννης Πρίγκος καθησυχάζει για τους περιβαλλοντικούς όρους στο λιμάνι, καθώς δήλωσε ότι ο ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευτεί να δοθεί παράταση.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Νέα κόμματα

Νέα κόμματα εμφανίζονται στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Μετά τον κ. Αλαβάνο και το «Σχέδιο Β», τη «Νέα ΜΕΡΑ» του κ. Ζώη, ήρθε η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του κ. Λοβέρδου για να ριχθεί στα βαθιά της πολιτικής αρένας.

Η κοινωνική ρευστότητα δημιουργεί νέους πολιτικούς σχηματισμούς από όλο το ιδεολογικό φάσμα. Άγνωστο είναι, όμως, αν θα επιβιώσουν, αφού πρόκειται κυρίως για προσωποπαγή εγχειρήματα. Το πιθανότερο είναι να ενταχθούν σε ευρύτερα πολιτικά σχήματα ενισχύοντας είτε το μνημονιακό είτε το αντιμνημονιακό μπλοκ.

Φ.Σ.

 

Από το μεσημέρι

Κλασικά, όπως κάθε χρόνο. Οι κάλπες στις χθεσινές φοιτητικές εκλογές μπορεί να άνοιξαν από νωρίς το πρωί, ωστόσο οι περισσότεροι φοιτητές προσήλθαν για να ψηφίσουν από το μεσημέρι. Και όσο καθυστερούσαν να προσέλθουν, τόσο οι κλήσεις στα κινητά τηλέφωνα από στελέχη των παρατάξεων αυξάνονταν, για να μη χαθούν οι ψήφοι.

Φ.Σ.

 

Άβατο

Άβατο της Αριστεράς, ιδίως της Εξωκοινοβουλευτικής, αποτέλεσε για ακόμη μια χρονιά η Αρχιτεκτονική. Οι παρατάξεις αριστερών καταβολών κυριάρχησαν με το Τμήμα να επιμένει σε κάτι διαφορετικό ως προς την ιδεολογία, την κουλτούρα, την αντίληψη των πραγμάτων.

Φ.Σ.

 

Ζορίζουν

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων μοιράστηκε στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού Μαγνησίας. Μέχρι και πέρυσι τα σχολεία συμμετείχαν προαιρετικά, αλλά τώρα τίθεται ως υποχρεωτικό εργαλείο. Αρχίζουν και ζορίζουν τα πράγματα για τους εκπαιδευτικούς…

Φ.Σ.

 

Η πρώτη φορά

Είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί η τρόικα από την Ελλάδα μετά από έλεγχο και δεν επιβάλλει νέα μέτρα. Αυτό και αν είναι είδηση, μετά από τρία χρόνια συμπλήρωσης στο μνημόνιο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε και διάγγελμα στον ελληνικό λαό για να τονίσει ότι η χώρα σταθεροποιείται.

Και είπε «σταθεροποιείται», γιατί πολλά πράγματα είναι ακόμη ανοικτά. Το γεγονός ότι ένα χρόνο πριν η Ελλάδα φλέρταρε περισσότερο από ποτέ με την έξοδο από την Ευρωζώνη και τώρα είναι σε καλή τροχιά, δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι εξαφανίστηκαν, ούτε φυσικά ότι μειώθηκε η ανεργία.

Απλώς πρόκειται για μια τόνωση του ηθικού για τη δύσκολη συνέχεια…

Φ.Σ.

 

Αλά, Αλγερία

Διαμαρτύρονται οι ηλικιωμένοι γιατί ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο «Θεόφιλο», όπου προβλέπεται να στεγαστούν τα Α’ και Β’ ΚΑΠΗ. Κάθε μέρα περνούν οι εκπρόσωποι των ΚΑΠΗ από το Θεόφιλο για να διαπιστώσουν ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Βόλου εργάζονται με τους ρυθμούς που εργάζονται στο Αλγέρι. Ένας «ανακατεύει» δουλίτσες και πέντε τον κοιτούν. Η κατάσταση όντως εξελίχθηκε σε κοροϊδία, μιας και τόσο καιρό που απασχολούνται με το συγκεκριμένο κτίριο, θα μπορούσαν να έχουν «σηκώσει» τη γέφυρα του Καλατράβα.

Εάν οι πάμπολλοι πλέον εργαζόμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες αλλά και σε άλλες Υπηρεσίες του Δήμου αδυνατούν, όπως όντως συμβαίνει, να κάνουν μια δουλειά ολόκληρη σε αυτή την πόλη, δεν μένει τίποτα άλλο από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για το πού διοχετεύεται το δημόσιο χρήμα. Όποιος θέλει να αποφύγει το πολιτικό κόστος και ανέχεται τον εμπαιγμό, δεν αποτελεί προσωπικό του πρόβλημα, αλλά πρόβλημα της πόλης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η πόλη θα ανέχεται να είναι «όμηρος» της αναποτελεσματικότητας, που βαφτίστηκε «λευκή απεργία».

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Ούτε μια…

Προβληματισμένοι είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για το γεγονός ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι ιδιωτικές επενδύσεις στο Νομό και το μόνο που κινείται από πλευράς έργων είναι μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεν υπήρξε προς συζήτηση και έγκριση ούτε μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για επένδυση που να αφορά στη Μαγνησία. Με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Καλτσογιάννη να επισημαίνει πως «ανησυχούμε ιδιαίτερα από τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων στο Νομό. Ανάπτυξη μόνο με το μοντέλο χρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους δεν γίνεται» προσέθεσε χαρακτηριστικά και άδικο δεν έχει…

Γ.Ξ.

 

Πυρ και μανία

Πυρ και μανία είναι οι Δημοτικές Αρχές στα νησιά των Βορείων Σποράδων για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία η μίσθωση των παραλιών θα γίνεται πλέον μόνο για ένα χρόνο και όχι για δυο που ίσχυε μέχρι και το 2012. Οι δήμαρχοι βλέπουν πως δύσκολα εν μέσω οικονομικής κρίσης θα πλησιάσουν τα νησιά τους επαγγελματίες για να νοικιάσουν τις παραλίες και να επενδύσουν τα χρήματά τους μόνο για μια τουριστική περίοδο. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατακόρυφα τα έσοδά τους, τη στιγμή που περιμένουν πώς και πώς την τουριστική περίοδο για να πάρουν μια «ανάσα»…

Γ.Ξ.

 

Εκκρεμότητες…

Οικονομικό «άνοιγμα» συνολικού ύψους 16.000 ευρώ, με διπλή πληρωμή τιμολογίων, η οποία δεν δικαιολογείται, διαπιστώνεται στον απολογισμό και την έγκριση λογαριασμών εκκαθάρισης της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΑΝ) Μουρεσίου. Παράλληλα, εκκρεμότητες με τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ προκύπτουν βάσει των ίδιων στοιχείων και για την πρώην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μουρεσίου (ΔΕΥΑΜ). Πρόκειται για τα στοιχεία από τα δύο πρώτα πορίσματα των ορκωτών λογιστών για τις αντίστοιχες πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις, που παραδόθηκαν στη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου. Έπεται και συνέχεια, καθώς αναμένονται και τα υπόλοιπα πορίσματα, με τις εκκρεμότητες που «κληρονόμησε» η Δημοτική Αρχή να αυξάνονται και να πληθύνονται…

Β.Κ.

 

Ντρίμπλα…

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος και Περιφέρεια Θεσσαλίας είχαν ενδοιασμούς αρχικά σχετικά με τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την ανέγερση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στα Καλά Νερά Νοτίου Πηλίου. Έργα κατασκευής σχολικών μονάδων δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ωστόσο η «ντρίμπλα» της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου ότι πρόκειται για αναπτυξιακό έργο πέτυχε. Απομένει πια να αποδειχτεί αν ο Δήμος θα καταφέρει να «σκοράρει», πετυχαίνοντας την κατασκευή του έργου. Χρήματα δύσκολα εξασφαλίζονται πλέον, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας πείθονται και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Β.Κ.

 

Το απόλυτο όριο

Ο βουλευτής Μαγνησίας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Παναγιώτης Ηλιόπουλος κατέθεσε ερώτηση, ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς, να προβληματιστούν «σχετικά με τη δραστηριοποίηση κάποιων ανθελληνικών κύκλων εντός της πατρίδας μας, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνδράμουν σε σχέδια αλβανικού επεκτατισμού. Πρόσφατο παράδειγμα η παραχώρηση ενός δημοτικού ΙΕΚ από το δήμαρχο Βόλου με σκοπό τη διδασκαλία αλβανικών σε παιδιά Αλβανών.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία αφήνει πολλά ερωτήματα να αιωρούνται και ταυτόχρονα πολλούς Έλληνες να αναρωτιούνται.

Οι Αλβανοί στην Αλβανία δολοφονούν τους συμπατριώτες μας και εμείς στην πατρίδα μας τους μαθαίνουμε τη γλώσσα τους. Ο ραγιαδισμός σε όλο το μεγαλείο του» είπε και ελάλησε…

Δεν θα σταθούμε στα περί «παραχώρησης ενός δημοτικού ΙΕΚ», καθώς ο βουλευτής αγνοεί την πόλη και τις δομές της, αλλά έτσι όπως καταλήξαμε σε αυτό το Νομό μικρή σημασία έχει.

Δεν θα σταθούμε στο πταίσμα, αλλά στην ουσία και θα περιμένουμε από τη λαλίστατη και μονίμως σε επαναστατικό αναβρασμό εκπαιδευτική κοινότητα να πάρει θέση. Θέση να πάρει ο Δήμος, τα κόμματα, κάθε δημοκρατικός θεσμός σε αυτήν την πόλη.

Η «βολή», για όποιον δεν το κατάλαβε, ήταν προειδοποιητική, είναι μια «πρόβα»…

Η επερώτηση αγγίζει το απόλυτο όριο για την κοινωνία μας και ήρθε η χρυσή… ευκαιρία να μπουν οι κόκκινες γραμμές και να καταγγελθεί ανοιχτά και δυνατά η λογική της «μαύρης» και διχασμένης περιοχής, απέναντι στους συμπολίτες μας μετανάστες και τα παιδιά τους. Είναι πρόοδος να μαθαίνουν τα παιδιά τη γλώσσα και την ιστορία τους και αργήσαμε πολλά χρόνια να εφαρμόσουμε τα αυτονόητα. Και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε τώρα να καλλιεργείται, με τέτοια φρασεολογία και μένος, το μίσος μέσα από επερωτήσεις στο Κοινοβούλιο!

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το