Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 12/04/13

Παραπολιτικά 12/04/13

Λαϊκές παραγωγών Κυριακές

Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στοχεύει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών παραγωγών αγροτικών προϊόντων και τις Κυριακές. Αν και η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των εμπόρων, γίνεται θετικά αποδεκτή, καθώς τις Κυριακές θα μπορούν να επισκεφθούν τις εν λόγω λαϊκές και καταναλωτές που εργάζονται τις υπόλοιπες ημέρες.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Σε αναμμένα κάρβουνα…

Σε αναμονή για το πότε και πόσα χρήματα θα λάβουν βρίσκονται οι μεταφορείς μαθητών (ιδιώτες και ΚΤΕΛ) και στη Μαγνησία. Οι οφειλές είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και όπως κάθε χρόνο πριν το Πάσχα, κάτι έδινε το υπουργείο… Φέτος όμως το υπουργείο Οικονομικών έχει περάσει διάταξη για «κούρεμα» των οφειλών, που αφορούν στο περυσινό σχολικό έτος 2011-2012 κατά 10%… Όμως ήδη οι μεταφορείς είχαν δώσει στη Μαγνησία έκπτωση 3%… Το ποσοστό αυτό θα προστεθεί στο «κούρεμα», δηλαδή θα λάβουν 13% λιγότερα χρήματα ή θα αφαιρεθεί, οπότε το «κούρεμα» θα είναι τελικά 7%; Σε άλλες περιφέρειες πάντως έχουν καταβληθεί τα χρήματα στους μεταφορείς για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011, καθώς και χρήματα για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2012…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Εκρηκτικό κλίμα…

Έντονη είναι η δυσφορία των περιφερειακών συμβούλων της Θεσσαλών Δύναμη από τη Μαγνησία, για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν συνάδελφοί τους από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα να συναντηθούν προχθές Τετάρτη χωρίς να τους ειδοποιήσουν, με στόχο να συζητήσουν το θέμα της αποπομπής του Απ. Παπατόλια από την παράταξη. Μόλις το έμαθαν, ζήτησαν τις απαιτούμενες εξηγήσεις, χωρίς να πειστούν πως η μη πρόσκλησή τους έγινε από λάθος συνεννόηση, Οπότε, όλοι αντιλαμβάνονται τι έχει να γίνει τη Δευτέρα στη νέα συνάντηση που θα έχουν στη Λάρισα πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, είναι πως στη Θεσσαλών Δύναμη το κλίμα μοιάζει εκρηκτικό και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις…

Γ.Ξ.

 

Σύσκεψη

Σύσκεψη για το θέμα των φαρμάκων πραγματοποιήθηκε χθες στο Νοσοκομείο. Από τη διοίκηση επισημαίνεται πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση φαρμάκων, ενώ πλέον και οι καρκινοπαθείς εξυπηρετούνται κανονικά.

Πάντως σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η προμήθεια φαρμάκων κάθε μήνα να μην υπερβαίνει το πλαφόν των 477.000 ευρώ.

Φ.Σ.

 

Δεν έγινε έλεγχος

 

Ερώτηση από την εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos δέχθηκε η περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα για το αν τελικά επισκέφθηκαν σχολεία και ΙΕΚ οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξουν, εάν οι εκπαιδευτικοί τηρούν το ωράριο που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Η ίδια απάντησε πως δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ή αναφορά σχολείου των Νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε πως επικοινώνησε και με τους διευθυντές των ΙΕΚ Μαγνησίας και Καρδίτσας για το ίδιο θέμα, αλλά οι τελευταίοι το διέψευσαν.

Φ.Σ.

 

Αρκετά

Η απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου να ζητήσει παράταση εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων, τους οποίους ουδέποτε εφάρμοσε, χαρακτηρίζεται από το δήμο Βόλου δικαίως ως «θράσος».

Η αλήθεια είναι ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που είναι υποχρεωμένη να τηρεί η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος, ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Πρόκειται καθαρά για ένα «κουρελόχαρτο».

Το λιμάνι έχει εξελιχθεί σε «Βατικανό» και ο δήμος εξετάζει δυναμική αντίδραση, όπως να κινηθεί νομικά εναντίον του Οργανισμού.

Καιρός ήταν.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Υποψηφιότητες

Στις 26 Απριλίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ και ενδιαφέρον να «ηγηθούν» της οργάνωσης διαφαίνεται και από πρόσωπα της «νέας γενιάς», που προέρχονται από το χώρο της νεολαίας.

Αυξάνονται οι υποψηφιότητες…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Απολογισμός

«Μεγάλος» απολογισμός της ΔΗΜΑΡ τη Δευτέρα, με την εκλογή και νέας Νομαρχιακής Επιτροπής. Στον απολογισμό, θα μετρηθούν πόσοι έφυγαν, πόσοι βουλευτές χάθηκαν στο δρόμο, πόσες μεταγραφές έγιναν κ.λπ., κ.λπ.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

«Τελεσίγραφο»

Με αντιδράσεις προειδοποιούν αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, στην περίπτωση κατά την οποία δεν εξασφαλιστούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα και δεν σημειωθεί πρόοδος στις παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας και η κατακόρυφη αύξηση του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής πλήττουν τον κλάδο. Σχετικά ενημέρωσε για μία ακόμη φορά χθες πενταμελής επιτροπή της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικ. Πρίντζος, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θαν. Τσαυτάρη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μ. Χαρακόπουλο. Υπουργός και αναπληρωτής δεσμεύτηκαν από την πλευρά τους μία ακόμη φορά για λύσεις. Ωστόσο, τούτη τη φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν, όχι με κινητοποιήσεις, αλλά με μορφή που θα καθορίσουν οι ίδιοι. Το «τελεσίγραφο» εδόθη στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και ο χρόνος μετρά ήδη…

Β.Κ.

 

Επιδοτήσεις

Δρομολογούνται ήδη από την ΠΑΣΕΓΕΣ και τους κατά τόπους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς οι διαδικασίες για την καταβολή των επιδοτήσεων, από ευρωπαϊκούς πόρους, προς τους αγρότες για την περσινή καλλιεργητική χρονιά. Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται για την τελευταία καταβολή επιδοτήσεων, καθώς το ισχύον καθεστώς παύει να ισχύει. Συνεταιριστές και αγρότες εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Ιούνιο, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος για έναν ακόμη χρόνο. Οι πληροφορίες συνεταιριστών αναφέρουν ότι η παράταση πιθανότατα θα εγκριθεί. Σε κάθε περίπτωση, θα φανεί τον Ιούνιο αν οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τελικά ένα ακόμη χατίρι στους αγρότες και θα συνεχίσουν, έστω για έναν επιπλέον χρόνο, να τους επιδοτούν. Παραγωγικοί και επαγγελματικοί κλάδοι στη χώρα «γονάτισαν» και «παλεύουν» να επιβιώσουν, χωρίς τόσα χρόνια να επιδοτούνται από πουθενά και από κανέναν. Αντίθετα, η Ευρώπη παίρνει και μάλιστα πολλά και από τους προαναφερόμενους κλάδους. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα συνεχίσει να δίνει στους αγρότες…

Β.Κ.

 

Μεταφέρθηκε το «σκηνικό»

Στο Δήμο Βόλου έχουν παρατηρήσει ότι στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου στήνεται το «κιτς» σκηνικό της πλατείας Πανεπιστημίου; Αν όχι, ας περάσουν μια βόλτα, από το ύψος της οδού Κασσαβέτη και ας ενημερώσουν πότε και αν εκδόθηκαν οι άδειες.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Ανταπόκριση

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των συμπολιτών στη μουσική εκδήλωση που διοργανώθηκε προχθές Τετάρτη στην Παλαιά Ηλεκτρική από την Πολυφωνική Χορωδία Βόλου. Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν σημαντικός, αφού τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση του εξοπλισμού των υποδομών στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου, εκεί όπου καθημερινά 50 παιδιά δίνουν το δικό τους αγώνα για την εκπαιδευτική, κοινωνική και επαγγελματική ένταξη.

Και είναι πολύ ενθαρρυντικό που οι συμπολίτες ανταποκρίθηκαν αγκαλιάζοντας την προσπάθεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών, αλλά και των γονέων, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο σχολείο. Επίσης να τονιστεί και η παρουσία της Πολυφωνικής Ορχήστρας που κάτω από αντίξοες συνθήκες στηρίζει ξεχωριστές πρωτοβουλίες στην πόλη μας.

Φ.Σ.

 

Πριν συνεργάτες, τώρα εχθροί…

Μέχρι πριν από λίγο διάστημα ήταν στενοί συνεργάτες. Όταν όμως το κλίμα άρχισε να αλλάζει και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε (δημοσιογραφικά, πριν τη δημοσίευση στο ΦΕΚ) την απομάκρυνση του κ. Ζαχαρόπουλου από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, συνεργάτες του πέρασαν στην «αντίπερα όχθη».

Όσο περνούσαν οι μέρες και τα όσα ευτράπελα σημάδεψαν την επεισοδιακή αποχώρηση του κ. Ζαχαρόπουλου, άρχισε να διαφαίνεται η «κόντρα» με τον υποδιοικητή του. Τώρα, από την Αθήνα, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου στρέφεται κατά του πρώην συνεργάτη του και ήδη κοινοποιεί έγγραφα και αναφορές.

Κατεπείγουσα αναφορά σε βάρος του κ. Ντόκου, για την υπόθεση της οφειλής του Νοσοκομείου στη ΔΕΥΑΜΒ, έστειλε στην 5η ΥΠΕ, στη διοίκηση του Νοσοκομείου και στην Εισαγγελία Βόλου.

Η συμφωνία με τη ΔΕΥΑΜΒ για την καταβολή του χρέους σε δόσεις (60 δόσεις των 18.000 ευρώ), όπως τονίζει στην αναφορά του ο κ. Ζαχαρόπουλος, «είναι επαχθής και επιζήμια για τα συμφέροντα του Γ. Ν. Βόλου, ως προϊόν καταχρηστικής εκμετάλλευσης μονοπωλίου σε βάρος του Γ. Ν. Βόλου και με στόχο την κάλυψη ελλειμμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, και μάλιστα για επιλήψιμους αιτίες και πρακτικές, σε βάρος των συμφερόντων του Γ. Ν. Βόλου. Ιδιαίτερα η «συμφωνία» περί  συσσωρευμένων οφειλών του Γ. Ν. Βόλου προς τη ΔΕΥΑΜΒ ύψους 1.300.000 ευρώ πάσχει από τη σκοπιά υπεράσπισης ζωτικών συμφερόντων του Γ. Ν. Βόλου».

Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και στην αναφορά του κ. Ζαχαρόπουλου προς την ΥΠΕ για τον ασκούντα προσωρινά χρέη διοικητή: «Παρακαλώ το διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. για άμεσες ενέργειες, σχετικά με όλα τα παραπάνω, ασκώντας τις διοικητικές και πειθαρχικές του αρμοδιότητες επειδή (α) πάσχει η νομιμότητα άσκησης των καθηκόντων του αναπληρωτή διοικητή Ι. Ντόκου και πρέπει να διερευνηθούν οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο αναπληρωτής διοικητής Ι. Ντόκος διορίστηκε το Μάιο του 2010 και στη συνέχεια ανανεώθηκε η θητεία του τον Απρίλιο του 2012, με την ίδια ιδιότητα στο Γ. Ν. Βόλου, καθώς και ότι εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του, και (β) διακυβεύεται η επιτυχημένη στρατηγική και το επίτευγμα των διαχειριστικών πλεονασμάτων του Γ. Ν. Βόλου».

Τ. Κ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το