Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 10/04/13

Παραπολιτικά 10/04/13

 

Δίδαξε η Θάτσερ

Και τι δεν της είχαν καταλογίσει της Μάργκαρετ Θάτσερ οι αντίπαλοί της, γιατί είχε συγκρουστεί με τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων. Τι «σιδηρά κυρία» την είχαν πει, τι για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας την είχαν κατηγορήσει κ.ο.κ. Πάντα όμως προστάτευε τα δημόσια οικονομικά και ποτέ δεν είχε κατηγορηθεί για το παραμικρό σκάνδαλο. Δίδαξε δε και μετά θάνατον, πώς πρέπει να διάγουν οι πολιτικοί. Η οικογένειά της αρνήθηκε, προφανώς και με τη δική της επιθανάτια επιθυμία, η κηδεία της να τελεστεί δημοσία δαπάνη…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Πάει κόντρα στην κρίση

Παράδειγμα συνεταιρισμού που αγωνίζεται και επιβιώνει στην κρίση, αποτελεί ο οινοποιητικός της Ν. Αγχιάλου. Παρά τη μειωμένη παραγωγή σταφυλιών φέτος μέχρι και 40% και παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο συνεταιρισμός αντέχει και συνεχίζει να παράγει ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα. Παράγει νέο ροζέ κρασί, ενώ σε νέα συσκευασία κυκλοφορεί το κρασί «Πήγασος» και το «Φιλύρα».

Μάλιστα στοχεύει και σε αγορές του εξωτερικού, όπως η Ρωσία και η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συνεταιρισμού Γ. Κίτσιου. Παράδειγμα προς μίμηση.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Με φανατισμό

Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Θωμάς Κλημόπουλος επιτέθηκε, απείλησε, χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι πολλές φορές και έβρισε τον αντιδήμαρχο Π. Πελεκάνο, γιατί η Υπηρεσία Πρασίνου έκανε χρήση της νομοθεσίας και ξήλωσε -κατά δήλωση των υπευθύνων – επικίνδυνα δέντρα στην οδό Δ. Γεωργιάδου.

Σωστά ο αντιδήμαρχος δεν έπαιξε στο ίδιο «γήπεδο», με έναν έξαλλο συνάδελφό του, από την ώρα που οι διαφωνίες σε όποιο επίπεδο και αν υπάρχουν, δεν είναι δυνατόν να λύνονται με όρους «ζούγκλας».

«Ανεξάρτητα από τον ήρεμο τρόπο χειρισμού του Πελεκάνου, δεν έπρεπε να αφήσουμε τον Κλημόπουλο να προσβάλει το συμβούλιο, να ξηλώνει μικρόφωνα, να τρομοκρατεί και να συμπεριφέρεται ως άλλος Κασιδιάρης» ανέφερε αντιδήμαρχος, ο οποίος επίσης φημίζεται για την ψυχραιμία του και για την ιδιαίτερη προσοχή με την οποία χειρίζεται τα θέματα, ενώ έχει σημασία να επισημάνουμε ότι ανήκει στον αριστερό χώρο.

«Η συνεδρίαση έπρεπε να διακοπεί. Αυτό ήταν ήττα της παράταξης και του Δημοτικού Συμβουλίου» σχολίασε δεύτερος αντιδήμαρχος, επίσης της αριστερής πτέρυγας.

Το σόου Κλημόπουλου, με τη συμπαράσταση του Γ. Μολοχίδη, συνεχίστηκε και χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου κανένας εκ των δύο δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Τη διέλυσαν, χωρίς λόγο και αιτία με επιθέσεις και προσβολές κατά πάντων. Ένας ήπιων τόνων άνθρωπος, όπως είναι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιγγλέσης, τους αποκάλεσε σε δημόσια συνεδρίαση «τραμπούκους».

Στο καθεστώς της υποτέλειας που επιβάλλουν βρισιές και τσαμπουκάδες, δεν μπορούν να λειτουργούν ούτε συμβούλια, ούτε επιτροπές. Και εάν τον κομματικό φορέα, που εκπροσωπούν οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους ενοχλεί η συμπεριφορά τους ή την επικροτούν, για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών υπάρχει πρόβλημα.

Οι λογικές των εκτροπών πρέπει να καταδικαστούν και να υπάρξει σύγκρουση με αυτού του είδους τις νοοτροπίες. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου να προστατευτεί με τον ίδιο φανατισμό που σύμβουλοι επιδιώκουν την απαξίωσή του, προτού γίνουν τα χειρότερα. Ήδη, λόγω της «αφασίας» των υπολοίπων έχουν επιβάλλει καταστάσεις, που ξεπερνούν τα όρια της παρωδίας.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Προσωπικό ενδιαφέρον

Πριν διαλυθεί η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, συζητήθηκε ένα τυπικό θέμα που αφορούσε πολίτη, την υπόθεση του οποίου γνώριζε πολύ καλά ο Γ. Μολοχίδης. Ζήτησε μάλιστα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, να προσέξουν ιδιαίτερα το θέμα γιατί είχε ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση. Γιατί έπρεπε να ασχοληθούν οι υπηρεσίες σοβαρά με το θέμα; Το αποκάλυψε μόνος του ο ίδιος αβίαστα. Ο πολίτης, ήταν πελάτης του…

Απλά πράγματα.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Πρόταση, όχι αστεία

Ανεπανάληπτη η πρόταση του Τάκη Κολόνια, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, όταν τέθηκε χθες στην Επιτροπή Ζωής θέμα κοπής δέντρου, που εμποδίζει είσοδο πολυκατοικίας, η οποία κατασκευάστηκε. Σημειωτέον η πολυκατοικία έχει ολοκληρωθεί και διαθέτει κανονική άδεια, που φανταζόμαστε ότι εκδόθηκε με την προοπτική της κοπής του δέντρου.

Ο Τάκης Κολόνιας λοιπόν πρότεινε το εξής ρεαλιστικό: Να αλλάξουν τα σχέδια της οικοδομής και να μεταφερθούν σε άλλο σημείο οι θέσεις στάθμευσης. Είπαμε πως «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», αλλά δεν είναι κακό, πού και πού, να ξέρουμε και τι λέμε…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Καθαρά και έντιμα πράγματα

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτάθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Σφαγείων, ώστε να πληρώσουν οι πρώην μέτοχοι, δηλαδή οι τοπικοί φορείς τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Η μειοψηφία «επαναστάτησε» , με το σκεπτικό ότι τα χρέη που δεν πλήρωναν οι μέτοχοι, θα έπρεπε ο Δήμος να τα φορτώσει στον ιδιώτη, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε προκειμένου ο Δήμος να «ξεφορτωθεί» μια δομή, που χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά και της οποίας οι διοικήσεις ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη.

Αυτή η πρόταση εκτός από εμπνευσμένη ήταν και πολύ έντιμη. Μα και αυτός ο επενδυτής, δεν αναλάμβανε τα χρέη, να τελειώνουμε. Θα τα ξοφλούσε κάποτε, με τα λεφτά της… μονόπολης.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

2.000 υποψήφιοι

Τους 2.000 αγγίζουν συνολικά οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια του Νομού Μαγνησίας. Για ακόμη μια χρονιά ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και επιβεβαιώνει τη νοοτροπία της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, ότι δηλαδή παρά την κρίση, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει μονόδρομος για αρκετούς νέους.

Φ.Σ.

 

Μέχρι νεωτέρας

Μέχρι νεωτέρας θα διατίθενται από τα φαρμακεία του Νομού τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία πραζόλη που προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις, όπως γαστρορραγία, με τη συνταγογράφηση να γίνεται από όλες τις ειδικότητες γιατρών και όχι μόνο των γαστρεντερολόγων, όπως ήταν η πρόθεση του υπουργείου. Η ειδοποίηση ήρθε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στους φαρμακοποιούς προχθές στις 11.30 το βράδυ. Ωστόσο το θέμα φαίνεται πως θα παραμείνει σε εκκρεμότητα.

Φ.Σ.

 

Δεν τα διεκδίκησε

Στα 162 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα μας δεν τα διεκδίκησε ποτέ αυτά τα χρήματα. Αλλά θα πρέπει να το κάνει. Τόσες καταστροφές μας προξένησαν οι Γερμανοί εκείνη την περίοδο. Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως πληροφορούμαστε, ξεκινά κάποιες διπλωματικές προσπάθειες για αυτό το θέμα. Αρκεί, όμως να μην είναι για τα μάτια του κόσμου.

Φ.Σ.

 

Πιο αποκεντρωμένο

Στην ακόμη μεγαλύτερη διάχυση των αρμοδιοτήτων θα στηρίζεται το μοντέλο διοίκησης της νέας Πρυτανικής Αρχής. Έτσι εξηγείται και η πρόθεση για ορισμό επτά αναπληρωτών πρυτάνεων ή αντιπρυτάνεων, όπως τους ξέραμε. Μέχρι πρότινος ένας αντιπρύτανης είχε υπό την εποπτεία του δύο και τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες. Αυτό αλλάζει, καθώς τα ζητήματα είναι πολλά και χρειάζονται επίλυση. Γι’ αυτό και ουσιαστικά κάθε αναπληρωτής πρύτανης θα έχει να ασχολείται με ένα θέμα.

Φ.Σ.

 

Στις κάλπες

Στις 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκλογές στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου. Συνήθως οι εκλογές διεξάγονταν στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, αλλά φέτος λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν βολεύουν οι ημερομηνίες και έτσι οι εκλογές μεταφέρθηκαν στον Ιούνιο.

Φ.Σ.

 

Αιχμές

Έντονη είναι η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου κ. Νικ. Πρίντζου σχετικά με την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θαν. Τσαυτάρη να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου η έκταση της υπερτοπικής αγοράς «Ιάσων». Ο επικεφαλής της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Βόλου κάνει λόγο για «περίεργες συμπεριφορές ορισμένων» στη λήψη της απόφασης, επικαλούμενος στοιχεία, τα οποία δεσμεύεται να παρουσιάσει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Ο ίδιος κρίνει ότι ακόμη είναι νωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του και δεσμεύεται για αποκαλύψεις το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι οι χειρισμοί στην όλη υπόθεση δεν ήταν τουλάχιστον κατάλληλοι…

Β.Κ.

 

Επένδυση

Με οργανωμένες και νοικοκυρεμένες κινήσεις η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου προχωρεί σε μία ακόμη επένδυση σε περίοδο οικονομικής κρίσης, γενικότερης ύφεσης και έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας. Μετά την ολοκλήρωση σε τρεις μήνες της μονάδας παστερίωσης και εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος της ΕΒΟΛ στην πρώτη βιομηχανική περιοχή, εκπονείται ήδη για λογαριασμό της Ένωσης μελέτη σχετικά με την κατασκευή και τη λειτουργία αντίστοιχης επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Επιπλέον, η ΕΑΣ Βόλου κατάφερε να πετύχει την επέκταση του δικτύου διανομής της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και τη σύναψη συμφωνίας με τη ΔΕΗ για τη διάθεση φρέσκου γάλακτος σε λιγνιτωρυχεία και μονάδες παραγωγής σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Φλώρινα. Η ΕΑΣ Βόλου αποπνέει ζωντάνια και υγεία στη «μαυρίλα» της οικονομικής κρίσης, ενισχύοντας τους παραγωγούς μέλη της, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και σε τελική ανάλυση αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει ανάπτυξη και πώς επιτυγχάνεται.

Β.Κ.

 

Με καθυστέρηση

«Τα νομοθετήματα που οδήγησαν στην αποδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων δεν συνεισέφεραν ούτε στην ανάπτυξη, ούτε στην ανταγωνιστικότητα» επισημαίνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Μια επισήμανση σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ποιος είναι ο στόχος των μέτρων που έχουν ληφθεί. Βέβαια, η Επιτροπή ήρθε με καθυστέρηση να δει το πρόβλημα και να διαπιστώσει ότι η λήξη των κλαδικών συμβάσεων που έχει συντελεστεί το τελευταίο έτος έχει οδηγήσει τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου το 60%, στην πλήρη απομάκρυνση τους από την προστασία των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έληξαν και στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους. Η ΟΚΕ βέβαια ζητεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα πρέπει να ανακτήσει τη γενική εφαρμογή της για όλους τους εργαζόμενους στη χώρα. Μακάρι η θέση της να υιοθετηθεί, αλλά….
Γ. Τσ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το