Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 09/04/13

Παραπολιτικά 09/04/13

Προς ανασχηματισμό;

Έντονη κινητικότητα επικρατούσε χθες το μεσημέρι στη Συγγρού, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συντείνουν σε διενέργεια ανασχηματισμού από τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Χθες το πρωί, λένε οι ίδιες έγκυρες πηγές, γινόταν «παρέλαση» στελεχών από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Πάντως τη θέση του Θανάση Νάκου στην αντιπροεδρία της Βουλής καταλαμβάνει ο εκ των παλαιών «λοχαγών» της ΝΔ, βουλευτής Καβάλας  Γιώργος Καλαντζής.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Του πρόσφεραν… προβλήματα

Τα γενέθλιά του είχε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μόνον που οι καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης που τον συνάντησαν, για το πρόβλημα των οφειλών προς τους Δήμους, δεν του έκαναν δώρο. Του ζήτησαν λύσεις στα προβλήματα και πρόσθεσαν ακόμη έναν «πονοκέφαλο» στον υπουργό. Ο τελευταίος πάντως, λένε οι καταστηματάρχες, είδε θετικά τις προτάσεις τους και θα τους απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Πολιτευτές για… Νοσοκομεία

Ονόματα της τοπικής πολιτικής σκηνής και όχι μόνον περιλαμβάνει η λίστα των υποψηφίων για θέσεις διοικητών σε Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας. Μεταξύ αυτών οι πολιτευτές Σπύρος Δεσύλλας, Έλενα Αντωνοπούλου και Αργύρης Κοπάνας από τη ΝΔ και Εύη Αδαμάκη-Τζαβέλλα από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο Ιωάννης Ντόκος, αναπληρωτής διοικητής σήμερα στο Νοσοκομείο Βόλου.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Παραιτήθηκε

Παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, καθώς και από το ΔΣ του Επιμελητηρίου Νέων Επιχειρηματιών ο έμπορος Παύλος Πάνος. Πρόκειται για πραγματική απώλεια για τα δύο όργανα, γιατί ο γνωστός έμπορος του Βόλου είναι μια νέα φωνή, με τεκμηριωμένη άποψη, που καλόν είναι να ακούγεται στα εν λόγω όργανα.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Η διανομή φρούτων

Ξεκίνησε η διανομή φρούτων στα Δημοτικά του Νομού. Εδώ και μερικές ημέρες οι μαθητές παραλαμβάνουν μέσα σε καλαίσθητες συσκευασίες τα φρούτα τα οποία είναι σε μεγάλες ποσότητες. Το σχέδιο προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσα φρούτα παράγονται στην Ελλάδα, ακόμη και στον τόπο μας, τη Μαγνησία. Έπρεπε να έρθει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μας νουθετήσει σε τέτοιες πρακτικές; Όλα αυτά τα χρόνια γιατί δεν είχε υλοποιηθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, ώστε οι μαθητές να έρθουν κοντά στη μεσογειακή και υγιεινή διατροφή καταναλώνοντας ντόπια προϊόντα;

Φ.Σ.

 

Με το Χάρβαρντ

Σε πρόγραμμα του φημισμένου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ που σχετίζεται με την ψηφιοποίηση του υλικού της αρχαιότητας θα επιχειρήσει να ενταχθεί από του χρόνου το 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Με το Πανεπιστήμιο συνεργάζονται σχολεία του Νομού Αργολίδας, αλλά σύντομα θα μπορούν να εντάσσονται και μαθητές από άλλα σχολεία της χώρας οι οποίοι μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εκεί το καλοκαίρι.

Φ.Σ.

 

Παραγωγικότητα

Όπως φαίνεται, αυτή φορά μάλλον θα τη γλιτώσουμε και δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα, προκειμένου να πάρουμε ακόμη μία δόση με δανεικά.

Όσο, όμως η Κυβέρνηση δεν προωθεί γρήγορα αλλαγές σε διάφορα μέτωπα, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος μετά από λίγους μήνες ο ελληνικός λαός να υποστεί νέες θυσίες. Και ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα για να πούμε «δε βαριέσαι».

Έπρεπε να γίνει ειδική διαπραγμάτευση, για παράδειγμα, για τους επίορκους υπαλλήλους και πώς θα αποπεμφθούν από το δημόσιο; Άντε μετά να μας πάρουν στα σοβαρά οι ξένοι.

Αν δεν «τρέξει» η Κυβέρνηση μέσα στους προσεχείς μήνες, όχι το 2014 θα δούμε κάτι να γίνεται με την ανάκαμψη, αλλά ούτε το 2015, ούτε το 2016…

Φ.Σ.

 

Προβλήματα

Με πολλά προβλήματα λειτούργησε χθες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φαρμακεία και τα ιατρεία του Νομού Μαγνησίας, λόγω αναβάθμισης του συστήματος που επιχειρεί το Υπουργείο.

Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς ήταν μεγάλη, ενώ εκνευρισμός επικρατούσε τόσο στους γιατρούς όσο και στους φαρμακοποιούς.

Φ.Σ.

 

Πρωτοβουλία πρύτανη

Το θέμα του αριθμού εισακτέων συζητήθηκε στη Σύνοδο Πρυτάνεων, όπου εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα. Η πρωτοβουλία για τη συζήτηση ανήκει ουσιαστικά στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννη Μεσσήνη ο οποίος προ ημερών απέστειλε σχετική επιστολή, ώστε να υπάρξει ενεργοποίηση. Άλλωστε το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα θα έχει μεγάλο πρόβλημα, αν υλοποιηθεί το σχέδιο του Υπουργείου για διπλασιασμό των θέσεων εισακτέων.

Φ.Σ.

 

Διάσταση απόψεων

«Δεν είναι αργία, είναι απεργία» φαίνεται ότι θα απαντήσει η ΓΣΕΕ στην απόφαση του υπουργού Εργασίας για μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς από τη Μεγάλη Τετάρτη την τρίτη ημέρα του Πάσχα. Η απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας θα ληφθεί αύριο, αλλά ήδη πολλά Εργατικά Κέντρα, μεταξύ των οποίων και του Βόλου, έχουν αντιταχθεί στη μετάθεση της Πρωτομαγιάς. Παράλληλα το ΠΑΜΕ, καθώς και ομοσπονδίες εργαζομένων, έχουν πάρει απόφαση για γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς τη Μεγάλη Τετάρτη.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο τα συνδικάτα να αλλάξουν άποψη και όπως όλα δείχνουν θα προκηρύξουν απεργία για την 1η Μάη. Μένει να δούμε τι θα κάνει το Υπουργείο Εργασίας σ’ αυτή την περίπτωση, με δεδομένο ότι ο εμπορικός κόσμος έχει εδώ και καιρό ταχθεί υπέρ της μεταφοράς της αργίας την τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Γ. Τσ.

 

Στα σκαλιά της εκκλησίας

Το θέμα της ακύρωσης της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank κυριάρχησε χθες στην ειδησεογραφία. Ακούστηκαν πολλές απόψεις, έγιναν πολλά σχόλια, ένα από το οποίο είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έγινε από οικονομικό αναλυτή σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας και παρουσίασε την ακύρωση του εγχειρήματος σαν ένα γάμο, που ματαιώθηκε στα σκαλιά της εκκλησίας. Σκεφθείτε, είπε, η νύφη και ο γαμπρός να φτάσουν στην εκκλησία για να παντρευτούν και ο παπάς να τους πει ότι δεν θα τελεσθεί το Μυστήριο.

Άκρως παραστατική η ματαίωση του γάμου των δύο τραπεζών. Για να καταλάβει και ο απλώς κόσμος τι έγινε. Τώρα γιατί ο παπάς δεν έκανε το γάμο, είναι θέμα των ειδικών.

Γ. Τσ.

 

Ζεστό-κρύο

Από το « δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά» πάνε οι Έλληνες με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καθημερινά για την οικονομία. Εκεί που ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να μας δώσουν την επόμενη δόση του δανείου, χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα, καινούργια «σύννεφα» παρουσιάστηκαν στον ορίζοντα. Το ΙΟΒΕ βγήκε να δώσει τα άσχημα μαντάτα για την ύφεση, προειδοποιώντας ότι φέτος πιθανώς να ξεπεράσει το 4,6%, επαναφέροντας παράλληλα τον κίνδυνο επιστροφής της Ελληνικής Οικονομίας σε καθεστώς αβεβαιότητας. Το ίδιο απογοητευτική είναι και η εκτίμηση του Ινστιτούτου για την ανεργία, καθώς προβλέπει να αυξηθεί φέτος στη χώρα μας στο 27,6%, την ώρα που και η προοπτική της αναζήτησης δουλειάς στο εξωτερικό δείχνει να δυσκολεύει. Είναι χαρακτηριστική η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, σύμφωνα με την οποία 26 εκατ. Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Η Οργάνωση εκτιμά ότι για να επιστρέψει η Ευρώπη στα προ του 2008 επίπεδα απασχόλησης απαιτείται η δημιουργία 6 εκατ. θέσεων εργασίας.

Γ. Τσ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το