Photo Gallery, Κόσμος, Πρώτο Θέμα (old)

Παραιτείται ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος

Την παραίτησή του θα υποβάλει ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, λόγω φυσικής αδυναμίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας

Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος στο τέλος του μήνα.

Την είδηση, την οποία αρχικά μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα το Βατικανό, και στη συνέχεια ο ίδιος ο Πάπας, με σύντομη δήλωσή του.

Ο Βενέδικτος θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη παραίτηση Ποντίφικα από την εποχή του Μεσαίωνα. Σε δήλωσή του ο πάπας Βενέδικτος αναφέρει ότι λόγω προχωρημένης ηλικίας (85 ετών σήμερα) δεν έχει πλέον τη δύναμη για να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο, οι μόνοι όροι για να είναι έγκυρη η παραίτηση του Πάπα είναι να υποβληθεί «με ελεύθερη βούληση» και να δημοσιοποιηθεί «δια της προβλεπόμενης οδού».

Ο Πάπας αναγνωρίζει ότι οι δυνάμεις του τον έχουν εγκαταλείψει σε τέτοιο βαθμό τους τελευταίους μήνες, ώστε να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντα του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας.

Αιφνιδιασμένος από την απόφαση του Πάπα δήλωσε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Βατικανού, καθώς, όπως είπε, ούτε τα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος δεν γνώριζαν την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο νέος Πάπας θα εκλεγεί πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου.

Ο γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ είχε αναλάβει καθήκοντα τον Απρίλιο του 2005, σε ηλικία 78 ετών, διαδεχόμενος τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ. Ήταν ο δεύτερος γηραιότερος Ποντίφηκας την ημέρα της εκλογής του μετά τον Κλήμη ΙΒ το 1730.

Απόφοιτος της Θεολογικής Ακαδημίας έγινε αρχιεπίσκοπος του Μονάχου το 1977 και τέσσερα χρόνια αργότερα έφτασε στη Ρώμη και διορίστηκε επικεφαλής του “υπουργείου Θεολογίας” του Βατικανού, γνωστό ως η Επιτροπή για το δόγμα και την πίστη, θέση που διατηρεί έως σήμερα.

Ως επικεφαλής της Συνέλευσης για το Δόγμα της Πίστης (CDF, η διάδοχη κατάσταση της Ιεράς Εξέτασης) πήρε μέτρα κατά της φιλελεύθερης θεολογίας στη Λατινική Αμερική και κατήγγειλε τη σεξουαλική απελευθέρωση στη Δύση.

Ο αδελφός του γερμανού Ποντίφικα δήλωσε ότι ο πάπας Βενέδικτος είχε δεχθεί εδώ και μήνες συμβουλές να εγκαταλείψει την προοπτική κάθε υπερατλαντικού ταξιδιού.

Ο Γκέοργκ Ράτσινγκερ συμπλήρωσε ότι ο αδελφός του είχε σοβαρή αδυναμία να περπατήσει και η παραίτησή του ήταν μέρος μιας «φυσικής βιολογικής διαδικασίας».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε «ιδιαίτερα σοκαρισμένος από τα αναπάντεχα νέα».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης «βαθιά συγκινημένος» από την ξαφνική παραίτηση του Ποντίφικα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το