Κατηγορίες: Πολιτική

Παραιτήθηκε ο Χόσνι Μπουμπάρακ

Στον στρατό η εξουσία, με την διεθνή κοινότητα να ζητά ομαλή μετάβαση


Ξέφρενοι πανηγυρισμοί από χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Αίγυπτο


Νέα σελίδα ανοίγει στην Αίγυπτο, καθώς μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, 17 ημέρες έντονων διαδηλώσεων και κλιμακούμενων διεθνών πιέσεων, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου ο Χόσνι Μουμπάρακ, αναθέτοντας τη διακυβέρνηση της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο. Την ανακοίνωση της παραίτησης έκανε ο αντιπρόεδρος, Όμαρ Σουλεϊμάν.

Διευκρίνισε ακόμα ότι ο Χ. Μουμπάρακ εξουσιοδότησε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να διευθύνει τις υποθέσεις του κράτους. «Ο Θεός να μας προστατεύει και να μας οδηγεί», κατέληξε. Επικεφαλής του Συμβουλίου θα είναι ο υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι.

Ο πανίσχυρος, κάτω από την παρούσα συγκυρία, αιγυπτιακός στρατός διαβεβαίωσε σήμερα το βράδυ ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει «τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου», καθιστώντας τούτο σαφές ώρες μόνον αφότου εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο στρατιωτικό ανακοινωθέν «χαιρετίζεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ κι ό,τι προσέφερε στην Αίγυπτο –σε καιρούς ειρήνης και πολέμου– επίσης γιά την πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέρονται του αιγυπτιακού έθνους».
«Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, γιά μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις…με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται» γράφει επίσης το σημερινό ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων, μετά την παραίτηση του 82χρονου Μουμπάρακ από την προεδρία στην Αίγυπτο.

Μιλώντας στο Reuters, ο νομπελίστας διπλωμάτης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι αυτή είναι «η μεγαλύτερη ημέρα» για τον ίδιο και τον αιγυπτιακό λαό. Όπως είπε, θα συνεργαστεί με τον αιγυπτιακό στρατό, ενώ απέκλεισε εκ νέου ενδεχόμενο να παίξει ηγετικό πολιτικό ρόλο στο μέλλον της χώρας.

Η παράταξη της αντιπολίτευσης, Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης ζήτησε από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. Ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του είναι από το πρωί της Παρασκευής στην εξοχική του κατοικία στο θέρετρο του Σαρμ-ελ-Σέιχ.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι που έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και σε μια έκρηξη χαράς αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε.
«Ο λαός έριξε το καθεστώς» «ο Λαός νίκησε», φώναζε το τεράστιο πλήθος από την πλατεία-σύμβολο της έναρξης των λαϊκών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην έξοδο του επί 30 χρόνια προέδρου της Αιγύπτου.
Πολλοί κρατούσαν σημαίες της χώρας, άλλοι κρατούσαν τα χέρια των στρατιωτών ενός τεθωρακισμένου που βρίσκονταν κοντά στην πλατεία ενώ κομβόι χιλιάδων αυτοκινήτων διέσχιζε το Κάιρο, αλλά και την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας με τους επιβάτες να ζητωκραυγάζουν για τη νίκη του λαού.
Κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο αλλά και στα κυβερνητικά κτίρια στην Αλεξάνδρεια οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) , «Ο εγκληματίας έφυγε» «Ζήτω ο νικητής λαός μας».
Πολλοί ήταν αυτοί που χόρευαν, που αγκάλιαζαν τους διπλανούς τους, που έκλαιγαν από χαρά για τη νίκη τους μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεις και πορείες κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και του καθεστώτος του, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την έκκλησή της για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο επανέλαβε η διεθνής κοινότητα, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάληψη της ηγεσίας από τον στρατό.
«Διαφανή, ειρηνική και ομαλή» μετάβαση ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, λέγοντας: «Σήμερα ακούστηκε η φωνή του αιγυπτιακού λαού. Επικράτησε η πολιτική υπευθυνότητα και η απόφαση που έλαβε ο Χόσνι Μουμπάρακ θα έπρεπε να καθοδηγήσει την δημοκρατική μετάβαση, χωρίς άλλες πράξεις βίας».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παραίτηση Μουμπάρακ ως «το πρώτο βήμα», λέγοντας ότι θα πρέπει απλά να αποτελέσει μια κίνηση προς μια «ανοιχτή, δημοκρατική και ελεύθερη Αίγυπτο». Έκανε, επίσης, έκκληση για μια «πολιτική διακυβέρνηση».
Το Ισραήλ τόνισε πως ελπίζει ότι η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Αιγύπτιου προέδρου να είναι ομαλή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.
Η Χαμάς χαιρέτισε την παραίτηση του Μουμπάρακ ως «την αρχή της νίκης της επανάστασης», την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.
Την εμπιστοσύνη τους στο στρατιωτικό συμβούλιο που θα κυβερνήσει το επόμενο διάστημα την Αίγυπτο έδειξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμπιράτα. Η κυβέρνηση των Εμιράτων παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, αναφέρεται σε ανακοίνωση, ενώ δεσμεύεται στη διατήρηση της στενής σχέσης με την Αίγυπτο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλεξανδρούπολη: Καταδικάστηκε ο καθηγητής για παρενόχληση μαθήτριας

Ποινή φυλάκισης 22 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε στον καθηγητή στην Αλεξανδρούπολη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας…

30 Μαΐου 2024

Κυψέλη: Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 4χρονης και της 76χρονης προγιαγιάς της

Η περιπέτεια της Αμαρίσα Μεϊντάνι, 4 ετών, και της προγιαγιάς της, Έσμα Μεϊντάνι, 76 ετών,…

30 Μαΐου 2024

Δημοσκόπηση ProRata: Ανατροπή – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της ProRata, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία…

30 Μαΐου 2024

Κασσελάκης: Μπάζωναν επί τρεις μέρες στα Τέμπη και έκρυψαν τη συνάντηση – Γνώριζε ο Μητσοτάκης;

Απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη και τη μυστική συνάντηση που…

30 Μαΐου 2024

Η Φινλανδία «έσπασε το φράγμα» των 25 βαθμών κελσίου και έχει… καύσωνα

Νέο ρεκόρ «έσπασε» η Φινλανδία τον μήνα Μάιο, ξεπερνώντας το επίσημο όριο του καύσωνα στη…

30 Μαΐου 2024

Ξαφνικό μπουρίνι έπληξε τα Ιωάννινα – Διεκόπη η κυκλοφορία σε δρόμο λόγω συσσώρευσης υδάτων

Μικρή σε διάρκεια αλλά μεγάλη σε ένταση ήταν η κακοκαιρία που ξέσπασε σήμερα Πέμπτη, κατά…

30 Μαΐου 2024