Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού

Μετά τις αντιδράσεις και ενστάσεις του υπουργού Οικονομικών

Αφορμή την έκθεσή της για τον εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους.

 

 

Την παραίτησή της υπέβαλε η πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Στέλλα Μπαλφούσια, μετά το ζήτημα που προέκυψε με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή την έκθεσή της για τον εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους.

 

 

Η κ. Μπαλφούσια υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε το πρωί την εγκυρότητα της έκθεσης, αναφέροντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν διαθέτει ακόμη «τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα» των διεθνών οργανισμών.

 

«Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», προσέθετε ο κ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με την έκθεση, η δυναμική του δημόσιου χρέους κινείται εκτός ελέγχου.

Ειδικότερα την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για το χρέος της χώρας. «Το κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Η έκθεση ανέφερε ότι η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, εντοπίζοντας αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης.

 

Κληθείς να σχολιάζει την ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

 

«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

 

»Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.

 

»Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της νεοσύστατης υπηρεσίας που απευθύνεται στους βουλευτές, η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του.

 

Μεταξύ άλλων στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη απαρέγκλιτης και έγκαιρης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς όπως επισημαίνεται, μόνο έτσι μπορούν «να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος». Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η ενίσχυση των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και μείωσης των πρωτογενών δαπανών.

 

Κριτική Νέας Δημοκρατίας

 

«Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι πλέον ξεμπροστιάζουν την αδιέξοδη πολιτική τους» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.

 

Διερωτήθηκε ακόμη «γιατί η κυβέρνηση πριν μόλις ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή, αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις, για την κατάσταση της οικονομίας; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη;» «Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά», κατέληξε.

 

Ποια είναι η Στέλλα Μπαλφούσια

 

Η διδάκτωρ Οικονομικών και ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Στέλλα Μπαλφούσια είναι επικεφαλής του εν λόγω Γραφείου από τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από πρόταση του Φ. Πετσάλνικου, η οποία έγινε ομοφώνως αποδεκτή στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

 

Είναι απόφοιτος της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Γιορκ.

 

Στο ΚΕΠΕ είναι υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και προβλέψεων από το 2003. Επίσης, είναι μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 2009 μετείχε στην επιτροπή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σε συναγερμό Αστυνομία και ΕΚΑΒ για βρέφος στο Βόλο

Συναγερμός σήμερα το απόγευμα σε Αστυνομία κι ΕΚΑΒ για βρέφος μέσα σε όχημα στο Βόλο.…

2 Ιουνίου 2024

Σύστημα αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ σε τέσσερις παραλίες της Σκιάθου

Φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά, τέσσερεις παραλίες του Δήμου μας μπορούν να φιλοξενήσουν ΑμεΑ και…

2 Ιουνίου 2024

Πλήθος Βολιωτών στο Αναστάσιμο πανηγύρι στον Άγιο Δημήτριο (photos)

Ένα πρωτότυπο πασχαλιάτικο πανηγύρι πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου…

2 Ιουνίου 2024

Δ. Μάντζος από τον Βόλο: “Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο για τον πλανήτη μας” (video- photos)

Στον Βόλο βρέθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος για να συμμετέχει σε…

2 Ιουνίου 2024

Μπραντ Πιτ: Η κόρη του Σιλό πλήρωσε μόνη της δικηγόρο για να απαλλαγεί από το επίθετο του πατέρα της

Η κόρη του Μπραντ Πιτ, Σιλό, προσέλαβε και πλήρωσε τον δικό της δικηγόρο όταν κατέθεσε…

2 Ιουνίου 2024

“Να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στα παιδιά μας” – Συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου (photos, video)

Συγκέντρωση για το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην παραλία του Βόλου με τα από…

2 Ιουνίου 2024