Κατηγορίες: Πολιτική

Παραίτηση Κοππά, αντίδραση Βενιζέλου

Πόλεμος» για την συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Παραιτήθηκε από επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ η Μ. Κοππά

Με επιστολή απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ευρωβουλευτή του κόμματος κυρία Μαριλένα Κοππά, η οποία σήμερα (χθες) ανακοίνωσε την παραίτησή της από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται έντονα ενοχλημένος από την απόφαση της κυρίας Κοππά, αλλά και τον τρόπο που προέβη σε αυτήν. Στην επιστολή που της απέστειλε ο κ. Βενιζέλος της επέστρεψε κλειστό το φάκελο της παραίτησής της, αφού η κυρία Κοππά είχε κοινοποιήσει την επιστολή παραίτησής της προτού την αναγνώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για την παραίτησή της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενή φίλη του πρώην προέδρου κ. Γιώργου Παπανδρέου επικαλείται την απόφαση του συνεδρίου να αποκλείσει από την ex officio συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος τους ευρωβουλευτές. Η κυρία Κοππά αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «η εισήγηση της μη συμπερίληψης των Ευρωβουλευτών, είναι αναίτια και ακατανόητη. Η ομάδα των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έχει δώσει, εν μέσω κρίσης, σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην απάντησή του δηλώνει πως αποδέχεται την παραίτησή της «παρότι αυτή θα έπρεπε να υποβληθεί σε προσωπική μας συνάντηση καν να συνοδεύεται από απολογισμό του έως τώρα συντονισμού της δράσης των ευρωβουλευτών». Εξηγεί πως η αλλαγή του καταστατικού αποφασίστηκε από το συνέδριο, ως εκ τούτου θα μπορούσαν οι ευρωβουλευτές να καταθέσουν τροπολογία για να αλλάξει η εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού. Επίσης σημειώνει πως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν μειωθεί σημαντικά και ότι υπήρχαν σκέψεις να μη συμμετέχει κανείς ex officio, όπως συνέβαινε μέχρι το 2004.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Βενιζέλου

«Αγαπητή Μαριλένα,

σου στέλνω κλειστό το φάκελο που έλαβα σήμερα με αποστολέα εσένα, γιατί πριν τον παραλάβω και πριν διαβάσω το περιεχόμενό του, αυτό είχε δημοσιευτεί σε διάφορα ιστολόγια και ιστότοπους.

Αποδέχομαι την παραίτησή σου από τη θέση του επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, παρότι αυτή θα έπρεπε να υποβληθεί σε προσωπική μας συνάντηση και να συνοδεύεται από απολογισμό του έως τώρα συντονισμού της δράσης των ευρωβουλευτών.

Λυπάμαι γιατί ως αιτία της παραίτησης αυτής δηλώνεται μία ρύθμιση του νέου Καταστατικού του κόμματος, που – πλην των τροπολογιών που κατατέθηκαν- ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Είδα και τη δημόσια δήλωση που κάνατε μαζί με άλλους τρεις Ευρωβουλευτές μας.

Θεωρώ αναγκαίο να σημειώσω τα παρακάτω σε σχέση με τη θεσμική και δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ:

1. Το ζήτημα της ex officio συμμετοχής των Ευρωβουλευτών στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή μπορούσες άνετα να το θέσεις στο ίδιο το Συνέδριο, όπως άλλοι σύνεδροι έθεσαν σημαντικά θέματα με τη μορφή τροπολογιών που έγιναν μάλιστα δεκτές.  Προσωπικά δεν ήμουν καν παρών στη σχετική συζήτηση, ώστε το Συνέδριο να λάβει τις καταστατικές αποφάσεις που ήθελε, χωρίς καμία υπόδειξη ή πίεση. Τα θέματα δεν τίθενται ανεπισήμως και στο παρασκήνιο, αλλά ευθέως. Το καταστατικό δεν το διαμορφώνει ο εκάστοτε Πρόεδρος, αλλά το Συνέδριο.

2. Ο συνολικός αριθμός των μελών της νέας ΚΠΕ έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο του προηγούμενου καταστατικού. Κατά συνέπεια μειώθηκαν και οι θέσεις των ex officio μελών. Είχε μάλιστα διατυπωθεί προσυνεδριακά και η άποψη να εκλέγονται όλα τα μέλη, όπως συνέβαινε μέχρι το 2004.

Τελικά διατηρήθηκε η ex officio συμμετοχή των βουλευτών (μεταβατικά συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών του Μαΐου), γιατί έχουν πολύ πρόσφατη νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα της Παράταξης που άντεξε υπό τις συνθήκες της κρίσης και επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας.

3. Οι Ευρωβουλευτές μας επιλέγησαν με το σύστημα του δεσμευμένου συνδυασμού το 2009, υπό τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, με κριτήριο την δυνατότητα καλής εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς άλλου είδους επαφή με την εκλογική μας βάση. Η επιλογή για τα υψηλά και υπεύθυνα καθήκοντα του Ευρωβουλευτή δεν συνεπάγεται αυτομάτως και συνεχώς επιλογή για τα κομματικά όργανα και μάλιστα για ex officio συμμετοχή σε ένα νέο κομματικό όργανο που συγκροτήθηκε από το Συντακτικό Συνέδριο.

4. Εφόσον εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος Ευρωβουλευτής μας επιθυμούσατε να συμμετέχετε στην ΚΠΕ μπορούσατε να θέσετε υποψηφιότητα, όπως έκανε η Συλβάνα Ράπτη.  Το επιχείρημα ότι όταν ολοκληρώθηκε η ψήφιση του Καταστατικού, είχε λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, δεν ισχύει. Εάν οι Ευρωβουλευτές μας ζητούσαν από το Συνέδριο να τροποποιήσει τη σχετική πρόταση και να περιληφθούν ex officio στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και αυτό δεν γινόταν δεκτό, είναι βέβαιο ότι θα δινόταν η δυνατότητα συμπληρωτικής υποβολής υποψηφιοτήτων από Ευρωβουλευτές που επιθυμούσαν κάτι τέτοιο.

Ολόκληρη η επιστολή της κας Κοππά

Κύριε Πρόεδρε,

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μετά από σχετική εισήγηση αποφάσισε, κατά την ψηφοφορία του καταστατικού, για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικού κόμματος αλλά και ευρωπαϊκού να αποκλείσει από το κεντρικό πολιτικό όργανό του τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πάντα μετείχαν αυτοδικαίως, όπως και οι λοιποί, εκλεγμένοι με σταυρό προτίμησης ή μη, βουλευτές.

Σε μια χρονική στιγμή  που η ευρωπαϊκή πολιτική είναι βασική συνιστώσα της εθνικής πολιτικής, και που σε λίγο θα ξεκινήσει η ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2014.

Σε μια περίοδο που η επερχόμενη  Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εθνική υπόθεση και που είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να πετύχει.

Η εισήγηση της μη συμπερίληψης των Ευρωβουλευτών, είναι αναίτια και ακατανόητη. Η ομάδα των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έχει δώσει, εν μέσω κρίσης, σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα.

Για να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της χώρας όταν αυτή δεχόταν επιθέσεις από παντού.

Για να παρουσιάσει στη Σοσιαλιστική Ομάδα αλλά και συνολικά στο Κοινοβούλιο τις μεγάλες προσπάθειες αλλά και θυσίες του ελληνικού λαού.

Για να καταστήσει σαφή τη δυσβάσταχτη ευθύνη που ανέλαβε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας το 2009 για να κρατήσει τη χώρα όρθια και μέσα στην ευρωζώνη.

Όλοι οι Ευρωβουλευτές, μηδενός εξαιρουμένου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτήν την προσπάθεια.

Η απόφαση του Συνεδρίου στην πράξη απαξιώνει την προσπάθεια αυτή.

Για το λόγο αυτό, κύριε Πρόεδρε, υπερασπιζόμενη αυτή τη σκληρή δουλειά που γίνεται καθημερινά και σε πολλαπλά επίπεδα καθώς και για λόγους αρχής, προσωπικής και πολιτικής ευθιξίας, παραιτούμαι από τη θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παραμένω στρατευμένη στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και ενεργό μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, το εθνικό καθήκον για την υπεράσπιση της χώρας στις δύσκολες αυτές στιγμές είναι και πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας.

Επιτακτική η συνεργασία με την Τουρκία, λέει ο Γ. Παπανδρέου

Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζει την ικανοποίησή του για την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντάς την θετικό γεγονός.

Στη σχετική δήλωση που έκανε,  σημειώνει ότι η βελτίωση των σχέσεων παραμένει ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας επισημαίνοντας για το θέμα της ΑΟΖ ότι «το διεθνές δίκαιο και η υπεράσπισή του, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπανδρέου:

Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδα – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μετά την πρώτη συνεδρίαση που  έγινε στην Αθήνα τον Μάϊο του 2010, αποτελεί θετικό γεγονός.

Συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν νέα δεδομένα.

Η χώρα και ο Ελληνικός  λαός απαιτούν πολυμερείς συνεργασίες  που ανοίγουν νέους ορίζοντες  ανάπτυξης, ενώ εμπεδώνουν την σταθερότητα και τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Αυτό γίνεται όλο και  πιο επιτακτικό μέσα στις συνεχώς -και  ταχύτατα- μεταβαλλόμενες συνθήκες στην Ευρώπη και την Μεσόγειο, αλλά και  στο ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Η διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων που θα διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας επ’ οφελεία της χώρας και του Ελληνικού λαού, παραμένει ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.

Η θέση μου, υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, όπως και της συνεργασίας προς όφελος των λαών, είναι γνωστή και είναι πάγια.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, το διεθνές δίκαιο και η  υπεράσπισή του, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ.

Με αυτές τις αρχές  και τις θέσεις πορεύτηκα από  την πρώτη στιγμή και από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και ως Πρωθυπουργός.

 

Έτσι οδηγηθήκαμε και  στην απόφαση για την συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας  Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα, κάτι που  αποτέλεσε σημαντικό αλλά και συμβολικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Θα σας ανατινάξουμε όπως τα αδέρφια μας στο Παρίσι»: Αυτό είναι το απειλητικό email που εστάλη σε 35 σχολεία

Παραληρηματικό ήταν το κείμενο του απειλητικού email που έλαβαν το πρωί 35 σχολεία της Αττικής…

29 Μαΐου 2024

Θεσσαλονίκη: Καναντέρ έριξε τόνους νερού σε ξενοδοχείο κατά της διάρκεια άσκησης

Ενα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Ακτή Ελιάς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όταν καναντέρ έκαναν ρίψεις νερού,…

29 Μαΐου 2024

Απίστευτο ατύχημα για παρουσιάστρια: Κατάπιε μύγα ενώ προλόγιζε είδηση!

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το ατύχημα που είχε παρουσιάστρια στις ΗΠΑ. Η δημοσιογράφος Vanessa…

29 Μαΐου 2024

Συνελήφθη στην Καλαμπάκα για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Συνελήφθη, χθες (28-05-2024) το απόγευμα στην Καλαμπάκα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετεώρων, ένας αλλοδαπός,…

29 Μαΐου 2024

To Μαζί για το Παιδί και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αγκαλιάζουν 107 οικογένειες πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία

Το Μαζί για το Παιδί με την ευγενική δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ανέλαβαν πρωτοβουλία…

29 Μαΐου 2024

Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου

Αναρτήθηκε χθες, Τρίτη 28 Μαΐου 2024, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής…

29 Μαΐου 2024