Photo Gallery, Τοπικά

Παρέμβαση «Μ. Παπαρήγα» στη Χαλυβουργία

Στην Επιθεώρηση Εργασίας προσέφυγε το Συνδικάτο Μετάλλου
Στην Επιθεώρηση Εργασίας προσέφυγε το Συνδικάτο Μετάλλου

Τριμερής συνάντηση για τη Χαλυβουργία ορίστηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας τη Δευτέρα 1η Απριλίου μετά από προσφυγή του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» θεωρώντας καταχρηστική τη μονομερή επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας.

Η ενέργεια του Συνδικάτου, που είχε παρέμβει και στο πρόσφατο παρελθόν στα δρώμενα της Χαλυβουργίας με διανομή έντυπου υλικού στις πύλες των δύο εργοστασίων σε Βόλο και Βελεστίνο, φαίνεται πως θορύβησε το επιχειρησιακό σωματείο, αλλά και την εταιρεία που καλείται στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συνδικάτο Μετάλλου θεωρεί καταχρηστική τη μονομερή επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας καθώς το άρθρο 2 παρ. 2 εδάφιο γ’ του Ν. 2639/1998  (όπως ισχύει, μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 2 του Ν. 3846/2010 ) παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα, αντί καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας, να επιβάλει μονομερώς σύστημα εκ περιτροπής εργασίας λόγω περιορισμού της οικονομικής του δραστηριότητας, αφού προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νομίμους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Συνδικαλιστές επισημαίνουν πως από τα στοιχεία της δραστηριότητας των δύο παραγωγικών μονάδων της Χαλυβουργίας Ελλάδας ΑΕ σε Βόλο και Βελεστίνο, όχι μόνο δεν προκύπτει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά καταγράφεται υπεραπασχόληση προσωπικού για την κάλυψη των παραγγελιών.

Ειδικότερα αναφέρουν πως το Φεβρουάριο καταγράφτηκαν 4.000 ώρες υπερωρίες και πως το 2013 πραγματοποιήθηκαν 36 προσλήψεις συμβασιούχων. Επισημαίνουν μάλιστα πως το πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλει από την περασμένη Δευτέρα η εργοδοσία δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί και καλούνται να εργαστούν και σήμερα σε υπερωριακή απασχόληση αρκετοί εργαζόμενοι ή να δουλέψουν στα ρεπό τους.

Τα ίδια περίπου αναφέρονται και στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας»: «Το Δ.Σ. του Συνδικάτου όλες αυτές τις μέρες, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους μεταλλεργάτες της Χαλυβουργίας, απέναντι στη νέα επίθεση του βιομήχανου στα δικαιώματά τους.

Όλο αυτό το διάστημα έχοντας συζητήσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων χαλυβουργών έχουμε γίνει αποδέκτες της δυσφορίας τους σε σχέση με τη στάση του Δ.Σ. του επιχειρησιακού σωματείου που ουσιαστικά έχει μείνει άπραγο. Η μονομερής απόφαση του Μάνεση να προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία, μετά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργατών που κράτησαν θαρρετή στάση, καταψηφίζοντας την πρόταση της εταιρείας για μείωση μισθών, θα έπρεπε και πρέπει να απαντηθεί.

Έχουμε τονίσει ότι το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, όπως οι διαθεσιμότητες και άλλα μέτρα φανερώνουν περίτρανα ότι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι για τα κέρδη των βιομηχάνων! Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η εργατική τάξη δεν έχει άλλο όπλο από τον αγώνα! Ταυτόχρονα όμως, ακόμα και αυτό το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, η εταιρεία δεν έχει κανένα επιχείρημα να το εφαρμόσει, μιας και απαιτείται να παρουσιάσει ότι ο κύκλος εργασιών είναι τέτοιος που δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων, κάτι που δεν έκανε και ούτε μπορεί να κάνει μιας και η δουλειά στο εργοστάσιο είναι στο φουλ. Μόνο οι υπερωρίες των εργατών έχουν χτυπήσει κόκκινο! Οι ισχυρισμοί της εταιρείας αλλού αποβλέπουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε να προσφύγουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας την Τρίτη 19 Μαρτίου, ώστε να καταγγείλουμε την απόφαση της εταιρείας. Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ορίσει τριμερή συνάντηση την 1η Απρίλη, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Συνδικάτου Μετάλλου.

Ασφαλώς, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους, παρά μόνο στα δικά τους χέρια, στις δικές τους δυνάμεις! Η πρωτοβουλία του Συνδικάτου θα πρέπει να στηριχθεί από τους ίδιους τους εργάτες της χαλυβουργίας, με πρώτο βήμα την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Μετάλλου στις 28 Μάρτη κάτω από την πίεση και τη δράση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο. Μαζί να παρθεί απόφαση για κινητοποίηση την 1η Απρίλη, μέρα που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση. Μόνο έτσι, θα μπορέσει να μπει φρένο στη νέα επίθεση της εταιρείας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους χαλυβουργούς να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τα δικαιώματά τους!».

 Ερμηνεία της έννοιας του «περιορισμού» δραστηριοτήτων

Η διατύπωση του όρου «περιορισμού» των δραστηριοτήτων της επιχείρησης γεννά, κατ’ αρχήν, το ερώτημα, τι εννοεί ο νομοθέτης ως δραστηριότητες του εργοδότη, ο περιορισμός των οποίων του παρέχει το δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς σύστημα εργασίας εκ περιτροπής στους εργαζομένους του. Γεννάται, επίσης, το εύλογο ερώτημα, εάν ελέγχεται δικαστικώς και σε ποία έκταση ο επικαλούμενος, από τον εργοδότη, περιορισμός των δραστηριοτήτων του, η συνδρομή του οποίου, ως αναγκαία εκ του νόμου προϋπόθεση, παρέχει στον τελευταίο το δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς στους εργαζομένους του σύστημα εκ περιτροπής εργασίας.

Εργατολόγοι εκτιμούν πως «ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του εργοδότη, ως προϋποθέσεως για τη μονομερή (εκ μέρους του) επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας στους εργαζομένους του, δεν συνεπάγεται αναγκαίως οικονομική ζημία ή κρίση στην επιχείρησή του, είναι προφανές ότι δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση να υποστηριχθεί, ότι ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας του εργοδότη (ως λόγος ο οποίος του παρέχει το δικαίωμα μονομερούς επιβολής συστήματος εκ περιτροπής εργασίας) θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολύ σοβαρός, με μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα αρκεί, για να είναι νόμιμη και έγκυρη η επιβολή του μέτρου τούτου, ταμειακή μόνο δυσχέρειά του ή και άσχημη συγκυρία στην αγορά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το