Κατηγορίες: Τοπικά

Παρέμβαση Δήμου Ρήγα Φεραίου για τις εκτάσεις στην Κάρλα

 

Την τροποποίηση της απόφασης, ώστε οι εκτάσεις να παραχωρηθούν στους χιλιάδες ακτήμονες με ενοικίαση και όχι με δημοπρασία ζητεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με επιστολή του που απέστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα ζητεί την χρηματική και κοινωνική αποκατάσταση των 2.500 ακτημόνων και κτηνοτρόφων.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σε 2000 και πλέον ακτήμονες και συνεταιριστές μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάθεση των παρακάρλιων εκτάσεων μέσω δημοπρασίας.

Πρόκειται για μια απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα χιλιάδων αγροτών οι οποίοι μέσα από την καλλιέργεια των εκτάσεων μπορούσαν και συντηρούσαν τις οικογένειές τους και παρήγαγαν προϊόντα που ενίσχυαν τη διατροφική επάρκεια στην τοπική κοινωνία, πόσο περισσότερο μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης που ζούμε. Με το νόμο 4061/2012, όπου προβλέπεται η δημοπρασία, το Υπουργείο κινδυνεύει να δυναμιτίσει την κοινωνική συνοχή και την οικονομική προσπάθεια χιλιάδων ακτημόνων οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Όπως θα γνωρίζετε μετά την επανασύσταση της λίμνης πολλοί αγρότες των παρακάρλιων περιοχών που εντάσσονται πλέον στον καλλικρατικό Δήμο Ρήγα Φεραίου, προσπαθούν να επιβιώσουν νοικιάζοντας εκτάσεις. Οι ίδιοι οι ακτήμονες εδώ και μια δεκαετία κάνουν τιτάνιο αγώνα για να επιβιώσουν και να μην εγκαταλείψουν την ύπαιθρο.

Με την επιστολή μας αυτή σας ζητούμε να προχωρήσετε στην αναθεώρηση της απόφασης και να διατεθούν οι καλλιέργειες στους ακτήμονες χωρίς τη διαδικασία της δημοπρασίας, καθώς υπάρχει ο πολύ σοβαρός κίνδυνος της παραχώρησης των εκτάσεων αυτών σε μία εταιρεία ή ένα ιδιώτη που θα διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και έτσι να πλειοδοτήσει στη δημοπρασία. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ακτήμονες και οι συνεταιριστές θα μείνουν στο περιθώριο και την οικονομική απόγνωση, ενώ ο αγροτικός κόσμος της επαρχίας θα υποστεί ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα με πολλαπλές κοινωνικές συνέπειες.

 

Η αποζημίωση

 

Παράλληλα σας επισημαίνουμε την άμεση ανάγκη για τη χρηματική και κοινωνική αποκατάσταση των 2.500 ακτημόνων και κτηνοτρόφων του Ριζομύλου, του Στεφανοβικείου, των Καναλίων, του Κεραμιδίου, της Κερασιάς και του Βενέτου.

Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο δύο Δικαστήρια έχουν αποφασίσει θετικά, αλλά το ελληνικό Δημόσιο κωφεύει προκλητικά .

Το ύψος της εφάπαξ χρηματικής και κοινωνικής αποκατάστασης έχει προσδιοριστεί με διάταξη Νόμου που έχουν εισηγηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, καλλιεργητικής περιόδου 1999-2000, όταν τους είχε παραχωρηθεί το δικαίωμα να καλλιεργούν ως μισθωτές και να βόσκουν τα ζώα τους στις δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή της πρώην λίμνης Κάρλας.

Δύο δικαστήρια, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και το Ειρηνοδικείο Βόλου, με αποφάσεις τους το 2008 δικαιώνουν τους ακτήμονες και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι μάλιστα προσέφυγαν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σας ζητούμε λοιπόν να ενεργήσετε άμεσα και να προωθήσετε το αίτημα για την καταβολή της χρηματικής και κοινωνικής αποκατάστασης με στόχο την ανακούφιση χιλιάδων ακτημόνων και κτηνοτρόφων στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας.

Αποτελεί ένα δίκαιο κοινωνικά και ηθικά αίτημα των ακτημόνων και των κτηνοτρόφων που έχασαν εκτάσεις και σταβλικές εγκαταστάσεις λόγω της επανασύστασης της λίμνης, να ζητούν μια αποζημίωση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μαρινάκης για τα χαλιά στο υπουργείο Τουρισμού: Να προσέχουμε ακόμα και το 1 ευρώ, όλοι είμαστε περαστικοί από τα υπουργεία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αγορά χαλιών στο υπουργείο Τουρισμού για το γραφείο της υπουργού…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ποδοσφαιριστής της Νίκης ο Εντ Κάρλος

Ο Εντ Κάρλος ανήκει και επίσημα στην "οικογένεια" της Νίκης, με τους "κυανόλευκους" να ανακοινώνουν…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Τη νέα του εμφάνιση παρουσίασε ο Πύρασος

Την εμφάνιση της περιόδου 2024-25 παρουσίασε ο Πύρασος. Στην ανακοίνωση της διοίκησης αναφέρονται μεταξύ άλλων…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Παν. Λιαδέλης: Περισσότερες από 100 υποψηφιότητες, μερικές ημέρες από την παρουσίαση της παράταξής μας και συνεχίζουμε

Πρωτοφανής για τα Επιμελητηριακά δεδομένα της περιοχής, είναι η ανταπόκριση και η στήριξη της Επιχειρηματικής…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Διάρρηξη και σε τρίτο υπουργείο: Έκλεψαν οθόνες υπολογιστών και μία… καφετιέρα

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις διαρρήξεις πραγματοποίησαν οι άγνωστοι δράστες που τις προηγούμενες ημέρες…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Πανόπουλος: Στόχος του Σαρακηνού ο πρωταθλητισμός

Ο προπονητής του Σαρακηνού Βασίλης Πανόπουλος έκανε την κάτωθι δήλωση ενόψει της έναρξης της Α'…

20 Σεπτεμβρίου 2024