Κατηγορίες: Πολιτική

Παράταση των διαβουλεύσεων

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Οι διαβουλεύσεις δεν θα τελειώσουν μέχρι το Eurogroup, αλλά θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά την ενημέρωση που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης (χθες) στον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου και ερωτηθείς εάν υπάρχει εμπλοκή, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε αρνητικά. “Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν γιατί είναι πάρα πολλά τα θέματα” δήλωσε, ενώ σε ερώτηση για το θέμα της δόσης είπε ότι “δεν έχουμε πρόβλημα”.

Οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μος μετέβησαν και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά τις 21:30 για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τον κ. Στουρνάρα, που είχαν διακοπεί προκειμένου ο υπουργός να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Ο πρώτος γύρος των σημερινών διαπραγματεύσεων είχε διαρκέσει από 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο παραμένει το υπ’ αριθμόν 1 “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς είναι το βασικό προαπαιτούμενο για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν:

– Άμεσες απολύσεις 2.000 υπαλλήλων έως τον Ιούνιο

– Απομάκρυνση άλλων 5.000 έως το τέλος του χρόνου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τους επίορκους και τους υπαλλήλους που απουσιάζουν ο Γ. Στουρνάρας απάντησε: “Όχι”.

Όπως φαίνεται ο Αντώνης Μανιτάκης δυσκολεύεται να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς και για τις περιπτώσεις των επίορκων και των κοπαναντζήδων που θα απομακρυνθούν άμεσα, αλλά και για εκείνους τους υπαλλήλους που θα κριθούν ανεπαρκείς μετά την αξιολόγηση.

Το πρόβλημα φαίνεται πως δεν λύθηκε ούτε στη σημερινή (χθεσινή) συνάντηση του υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης με τον Φώτη Κουβέλη, αν και η ΔΗΜΑΡ παραδέχεται πως δεν πρέπει να υπάρξει εμπλοκή με την τρόικα στο θέμα του Δημοσίου. “Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να βρεθεί τρόπος. Ο κ. Μανιτάκης το παλεύει αυτό και το ξέρω. Έχει ανάγκη από μια στοιχειώδη συμπαράσταση” δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης στο ρ/σ Βήμα Fm.

Προσέγγιση με την τρόικα φαίνεται πως επιτεύχθηκε στα θέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 48 δόσεις, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων με εισοδηματικό κριτήριο και στη μείωση του φόρου στα ακίνητα κατά 15% μεσοσταθμικά, ο οποίος θα εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και για τη χρήση του 2013. Σύμφωνα με υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, απομένουν λεπτομέρειες κυρίως τεχνικού χαρακτήρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία στα θέματα αυτά.

Το έλλειμμα

Στο 6% του ΑΕΠ ή στα 11,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη Eurostat.  Εάν δε συνυπολογιστούν τα 7,7 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ) που διατέθηκαν για τη στήριξη του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 10% του ΑΕΠ ή στα 19,3 δισ. ευρώ.

Όμως, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα για το οποίο κρίνεται η Ελλάδα από τους δανειστές στο πλαίσιο του Μνημονίου, δεν περιλαμβάνει τα ποσά για τη στήριξη των τραπεζών. Ενώ, το ποσοστό 6% του ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από την αρχική πρόβλεψη για έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ και μπορεί τελικά να υποχωρήσει περαιτέρω στο 5,6% του ΑΕΠ όταν ολοκληρωθούν όλοι οι τεχνικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι, με βάση τους κανονισμούς της Eurostat, στο δημοσιονομικό έλλειμμα εντάσσονται και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τις τράπεζες και προσμετρούνται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Έτσι, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 θα έχει δύο τιμές, μία χωρίς τις κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τις τράπεζες και μια με αυτές. Ομοίως το 2013, θα καταγραφούν τα ποσά που θα διαθέσει το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οικονομικοί παράγοντες, να καθίσταται πιο δύσκολη η προσπάθεια για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Ολυμπιακός έχασε 2-0 από τη Λιόν στη Γαλλία-Ντεμπούτο σε ευρωπαϊκό ματς για τον Κωστούλα

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην πρεμιέρα της Φάσης Πρωταθλήματος του Γιουρόπα Λιγκ χάνοντας με…

27 Σεπτεμβρίου 2024

Αθωώθηκε σε ηλικία 88 ετών ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο

Ο Ιάπωνας Ιουάο Χακαμάντα, 88 ετών, που πέρασε 46 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, αθωώθηκε…

27 Σεπτεμβρίου 2024

Μίκαελ Σουμάχερ: Τρεις άνδρες κατηγορούνται στη Γερμανία για απόπειρα εκβιασμού της οικογένειας του θρύλου της Φόρμουλα 1

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν και κατηγορούνται για σχέδιο εκβιασμού της οικογένειας του Μίκαελ Σουμάχερ, με τις…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Καρυστιανού σε Οικονόμου: «Τα Τέμπη δεν είναι μια ιστορία που πάλιωσε, δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας»

Τη δική της απάντηση στους χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε ο υφυπουργός υποδομών και μεταφορών Βασίλης Οικονόμου…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Σίφνος: Υπάλληλος των ΕΛΤΑ υπεξαίρεσε πάνω από 130.000 ευρώ και σκηνοθέτησε τη ληστεία

Μία υπάλληλος των ΕΛΤΑ στη Σίφνο σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος της, αλλά -όπως αποδείχτηκε από…

26 Σεπτεμβρίου 2024

Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου – Μαρκόπουλου: «Είστε γυμνοσάλιαγκας – Ασκεί bullying»

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον…

26 Σεπτεμβρίου 2024