Παράταση συντάξεων λόγω αναπηρίας

Από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ λόγω αδυναμίας κρίσης από τα ΚΕΠΑ

 

Παρατείνεται για ένα εξάμηνο το δικαίωμα συνταξιοδότησης των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ λόγω αναπηρίας. Πρόκειται για δικαιούχους, των οποίων το δικαίωμα έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013 και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος και υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει τους συνταξιούχους του λόγω αναπηρίας, των οποίων το σχετικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα έληξε ή πρόκειται να λήξει έως 31/10/2013, ότι κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013, εφόσον εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., η καταβολή της σχετικής σύνταξης μπορεί να παραταθεί για ένα εξάμηνο, χωρίς να απαιτείται καμιά ενέργεια από μέρους τους, με την προϋπόθεση ότι κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν λάβει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Η καταβολή των σχετικών συντάξεων θα είναι μηνιαία, θα παρατείνεται δε αυτοδίκαια για έξι μήνες από τη λήξη τους.

Η πρώτη καταβολή θα αφορά στο χρονικό διάστημα από 1/5/2013-30/6/2013 για τις εκκρεμείς περιπτώσεις και θα γίνει στις 30/5/2013.

Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της χορήγησης των συντάξεων λόγω αναπηρίας, εξακολουθεί να παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Στο μεταξύ από σήμερα θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία (στην ιστοσελίδα www.ika.gr) που επιτρέπει στους συνταξιούχους να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις Βεβαιώσεις Αποδοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΟΤΕ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).

Η νέα υπηρεσία θα εξυπηρετεί και τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζουν στο εξωτερικό και για πρώτη φορά θα έχουν άμεση πρόσβαση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, οι Βεβαιώσεις Αποδοχών Συνταξιούχων αποστέλλονταν ταχυδρομικά από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

Οι συντάξεις ΟΓΑ

Να βγάλουν σύνταξη έχουν τη δυνατότητα όσοι οφείλουν στο Ταμείο ασφαλιστικές εισφορές κάτω των 4.000 ευρώ.

Ειδικότερα θεσπίζεται διάταξη για συμψηφισμό ή παρακράτηση από τη δικαιούμενη σύνταξη των οφειλόμενων στο Ταμείο ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι την εξόφλησή του από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.

Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά και σε όσους έχουν υπαχθεί σε διακανονισμό των καθυστερούμενων οφειλών τους (αφορά μεγαλύτερα ποσά που ρυθμίζονται σταδιακά). Με βάση τη νομοθεσία, η σύνταξη καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα της εξόφλησης της οφειλής.

Με την κοινοποιούμενη διάταξη του άρθρου 68 του Ν. 4144/2013 προβλέπεται ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τους αυτοτελώς απασχολούμενους οφειλέτες του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών, σε περίπτωση υπαγωγής τους σε διακανονισμό των καθυστερούμενων οφειλών τους.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πουρσαϊτίδης: Ο θεός του ποδοσφαίρου ήταν Βόλος

Μπορεί ο Βόλος στο Πανθεσσαλικό να έχει αποσπάσει ένα βαθμό σε τέσσερα παιχνίδια, ωστόσο, εκτός…

8 Οκτωβρίου 2024

Δύο αδέρφια σκότωσαν με μαχαιριές τον ξάδερφό τους, υποστήριξαν ότι τους κακοποιούσε

Θύματα κακοποίησης ισχυρίστηκαν ότι είχαν πέσει από τον ξάδερφό τους τα δύο αδέρφια που σκότωσαν…

8 Οκτωβρίου 2024

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση στα ορεινά Αλμυρού

Η απευθείας εκμίσθωση από τα Τοπικά Συμβούλια ή και τους εκπροσώπους των Δημοτικών Κοινοτήτων, με…

8 Οκτωβρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τρίτης 8/10

NOVASPORTS PRIME 19.00 Λιετκαμπέλις-Άρης -Ζ- (Eurocup) NOVASPORTS 4 19.00 Γουλβς  Βίλνιους-Ουλμ -Ζ- (Eurocup) NOVASPORTS 5…

8 Οκτωβρίου 2024

Ομάδα Βολιωτών μηχανικών κέρδισε χρυσό βραβείο – Πρώτη πρότυπη πολυκατοικία με πλεόνασμα ενέργειας

Σημαντικές διακρίσεις έλαβε η ομάδα Βολιωτών μηχανικών «XG group of engineers» στο πλαίσιο των «Environmental…

8 Οκτωβρίου 2024

Εκδήλωση για την πλατφόρμα στήριξης και προβολής του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στον Αλμυρό

  Ο Δήμος Αλμυρού, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και η Ένωση Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού,…

8 Οκτωβρίου 2024