Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Παράταση στην αβεβαιότητα

Για την απεργία στις πανελλαδικές
Για την απεργία στις πανελλαδικές

Παρατείνεται η αβεβαιότητα στους υποψηφίους, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ που συνεδρίασε τη Μεγάλη Τρίτη δεν πήρε απόφαση για την πραγματοποίηση απεργιών μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων και θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαΐου, οκτώ ημέρες πριν την έναρξη των πανελληνίων.

Οι παρατάξεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, αν και πρότειναν απεργία, εκτός του ΠΑΜΕ που εξέφρασε επιφυλάξεις, διαφώνησαν τελικά ως προς τη διαδικασία λήψης απόφασης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτείνει μια κινητοποίηση και οι κατά τόπους ΕΛΜΕ αποφασίζουν με γενικές συνελεύσεις. Αν δεν υπάρχει απαρτία, τότε αποφασίζουν τα Δ.Σ. των κατά τόπους ΕΛΜΕ. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, όπου λαμβάνεται η τελική απόφαση.

Η θέση της ΔΑΚΕ ήταν να στηθεί κάλπη και να ψηφίσουν όλοι οι καθηγητές για το θέμα της απεργίας. Επιχείρημά της ήταν πως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η απεργία μέσα στις πανελλαδικές, θα έπρεπε να εκφραστούν συνολικά οι καθηγητές και όχι οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, όπου συνήθως συμμετέχουν 40-50 άτομα, ή σε διαφορετική περίπτωση να λαμβανόταν η απόφαση μόνο από τα Δ.Σ. των κατά τόπους ΕΛΜΕ.

Στην πρόταση της ΔΑΚΕ οι άλλες παρατάξεις αντέδρασαν και έτσι μετά από οκτώ ώρες συνεδρίασης απόφαση δεν πάρθηκε.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαΐου. Η αναβολή όμως στην απόφαση, σύμφωνα με εκτιμήσεις καθηγητών, δεν προοιωνίζεται κάποια δυναμική κινητοποίηση.

Η όλη εξέλιξη δεν άλλαξε το κλίμα στους υποψηφίους και τους γονείς που παρακολουθούν τα πράγματα με μεγάλη αγωνία και προβληματισμό.

Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν η ΟΛΜΕ δεν λάβει απόφαση και στην επόμενη συνεδρίαση, κάποια ΕΛΜΕ μπορεί να αποφασίσει μετά από γενική συνέλευση μέχρι και τρίωρη στάσης εργασίας στη διάρκεια των εξετάσεων, κινητοποίηση που είναι ικανή να τορπιλίσει τις πανελλαδικές εξετάσεις σε κάποια περιοχή και εξεταστικό κέντρο.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως η κατάσταση είναι πολύ αβέβαιη, καθώς υπάρχουν τρεις παράγοντες που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Ο πρώτος παράγοντας είναι η στάση της ΟΛΜΕ. Διαπιστώνουμε μια σοβαρή κατάσταση ασυνεννοησίας και διαφορετικών στόχων των παρατάξεων που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, πράγμα που δεν μας βεβαιώνει ότι θα υπάρξει εμπεριστατωμένη και κοινώς αποδεκτή πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσει ξανά το Δ.Σ. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι τάσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει ως αιτία πολέμου την αύξηση του διδακτικού ωραρίου σε συνδυασμό με το επερχόμενο Προεδρικό Διάταγμα για μετακινήσεις υπεραρίθμων εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα. Και ο τρίτος παράγοντας είναι η έντονη ανησυχία η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει σε κατάσταση νευρικής κρίσης μεταξύ των μαθητών και των γονιών οι οποίοι ζουν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το τι θα γίνει με τις εξετάσεις.  Τέλος πληροφορίες μας με κάθε επιφύλαξη λένε ότι το Υπουργείο έχει θορυβηθεί από τη σοβαρότατη αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους υποψηφίους και ενδέχεται να βάλει νερό στο κρασί. Πάντως η ΕΛΜΕ Μαγνησίας άσχετα από την απόφαση της ΟΛΜΕ, αν υπάρξει, θα αποφασίσει, στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματίσει τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το