Photo Gallery, Τοπικά

Παράταση πληρωμής φόρων – οφειλών στην Εφορία

Παράταση έως και σήμερα έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στις προθεσμίες για την πληρωμή όλων των φόρων και οφειλών στις Εφορίες, που έληγαν την προηγούμενη Παρασκευή, λόγω της 48ωρης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων στις 29 και 30 Νοεμβρίου

 

Παράταση έως και σήμερα έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στις προθεσμίες για την πληρωμή όλων των φόρων και οφειλών στις Εφορίες, που έληγαν την προηγούμενη Παρασκευή, λόγω της 48ωρης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ ειδοποιητήρια σε φορολογουμένους, οι οποίοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των διασταυρώσεων με αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν στην Εφορία και των καταθέσεων που έστειλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2011, αποστέλλει η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών.

Η εντολή για την παράταση δόθηκε χθες με καθυστέρηση μιας ημέρας και αφού πολλοί φορολογούμενοι, που είχαν σπεύσει τη Δευτέρα στις Εφορίες, πλήρωσαν επιβαρύνσεις, ενώ άλλοι έχασαν τη ρύθμιση, στην οποία είχαν ενταχθεί, αφού καθυστέρησαν μια ημέρα.

Η μη παράταση, όπως εκ του νόμου ορίζεται, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις φορολογουμένων, τις οποίες κατέγραψε χθες η «Θ».

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’) κ. Χρ. Τσαμπρινό, «τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε όσους φάνηκαν προχθές καθυστερημένοι στο σύστημα, είτε θα επιστραφούν, είτε θα συμψηφιστούν με την επόμενη δόση φόρου, ενώ αναφορικά με όσους έχασαν τη ρύθμιση, αυτή δεν θα ισχύσει και θα συνεχιστεί κανονικά».

Εκείνο πάντως που προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών φορολογουμένων που πήγαν στις Εφορίες τη Δευτέρα, για να πληρώσουν δόση φόρου εισοδήματος, ήταν και η χρέωση ως καθυστέρησης και του χρονικού διαστήματος του Σαββατοκύριακου, όπου τόσο οι τράπεζες, όσο και τα δημόσια ταμεία είναι κλειστά.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (αριθμός πρωτοκόλλου ΔΙΣΚΠΟ/Φ.17/ΟΙΚ./13907/11-06-2004), η απεργία θεωρείται λόγος ανωτέρας βίας για τη δημόσια διοίκηση. Επίσης, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ.1101/19.3.2002), σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Δ.Ο.Υ. παραμένουν κλειστές λόγω ανωτέρας βίας (μεταστέγαση Δ.Ο.Υ., διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, απεργία τραπεζικών ή εφοριακών υπαλλήλων, γενικής συνέλευσης εφοριακών υπαλλήλων σε εργάσιμες ώρες κ.λπ.), οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων και καταβολής βεβαιωμένων χρεών μετατίθενται για την επόμενη εργάσιμη ημέρα επαναλειτουργίας τους. Πιο συγκεκριμένα η ανωτέρω απόφαση, η οποία είναι σε ισχύ, έχει ως ακολούθως:

«Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής περιοδικών, εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων και δηλώσεων INTRASTAT των υποκειμένων αρμοδιότητας των ΔΟΥ στις οποίες κάθε φορά διακόπτεται η λειτουργία τους λόγω: Μεταστέγασης Δ.Ο.Υ., διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, απεργίας τραπεζικών ή εφοριακών υπαλλήλων, γενικής συνέλευσης εφοριακών υπαλλήλων σε εργάσιμες ώρες, ύπαρξης βλάβης του συστήματος ΤΑΧIS και γενικά μη λειτουργία των Δ.Ο.Υ. από λόγους ανώτερης βίας

και ο ΑΦΜ τους τελειώνει σε ψηφίο, του οποίου η λήξη συμπίπτει με την ημέρα που η συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ. παρέμεινε κλειστή, μέχρι την εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας της για το κοινό.

Ακολουθούν ανά εργάσιμη ημέρα οι λήξεις των προθεσμιών των υποκειμένων που ο Α.Φ.Μ. τους τελειώνει στα επόμενα του ανωτέρω ψηφία.

-Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής όλων των άλλων δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών και τελών που λήγουν κατά την ημέρα που οι αρμόδιες για την υποβολή Δ.Ο.Υ. παρέμειναν κλειστές λόγω της ίδιας ως άνω αιτίας, μέχρι την εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.

-Παρατείνεται επίσης η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων χρεών στις ΔΟΥ, που για τον αναφερόμενο στο θέμα λόγο διακόπηκε η λειτουργία τους, κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που αυτά γίνονται (κατά ΚΕΔΕ) ληξιπρόθεσμα μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.

-Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια Διεύθυνση της Κ.Υ., την Οικονομική Επιθεώρηση και το αντίστοιχο υποσύστημα TAXIS, για τις ημερομηνίες μετάθεσης των προθεσμιών, που προκαλούνται από τους ανωτέρω λόγους».

Ειδοποιητήρια σε καταθέτες εξωτερικού

Ειδοποιητήρια σε φορολογουμένους, οι οποίοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των διασταυρώσεων με αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν στην Εφορία και των καταθέσεων που έστειλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2011, αποστέλλει η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών. Οι μεγαλοκαταθέτες με τα αδήλωτα εισοδήματα απειλούνται τώρα με φόρο 45%.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 54.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις συνολικού ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ. Μεταξύ τους σύμφωνα με πληροφορίες είναι βολιώτες.

Με την επιστολή που λαμβάνουν οι καταθέτες, καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους.

Όσοι αμφισβητήσουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό έχουν αποκτηθεί νόμιμα και έχουν φορολογηθεί. Θα πρέπει να προσκομίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από τις οποίες θα προκύπτει ότι τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με τους συντελεστές που ίσχυαν τη χρονιά που απέκρυψαν εισοδήματα. Με την επιστολή που λαμβάνουν, καλούνται μέσα σε προθεσμία 15 ημερών να υποβάλουν ηλεκτρονικά, σε συγκεκριμένη «φόρμα», τροποποιητική δήλωση για κάθε έτος που παρουσιάζεται η απόκλιση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Στην επιστολή αναγράφεται ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων ανά έτος. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα εύλογο διάστημα, προκειμένου να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους για τα αδήλωτα εισοδήματα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το