Photo Gallery, Τοπικά

Παράταση μέχρι αύριο στις φορολογικές δηλώσεις

Στη ΔΟΥ Βόλου έχουν παραληφθεί μέχρι στιγμής 60.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός φορολογουμένων ζητεί πληροφορίες για τον τρόπο καταβολής του φόρου εισοδήματος σε επτά μηνιαίες δόσεις

 

Παράταση έως και αύριο Παρασκευή 10 Αυγούστου στην προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στη ΔΟΥ Βόλου έχουν παραληφθεί μέχρι στιγμής 60.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός φορολογουμένων ζητεί πληροφορίες για τον τρόπο καταβολής του φόρου εισοδήματος σε επτά μηνιαίες δόσεις μετά την ενεργοποίηση της σχετικής ρύθμισης από το υπουργείο Οικονομικών.

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως και τις 10 Αυγούστου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, παρατείνεται:

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2012, έως και τις 10 Αυγούστου 2012.

Η παράταση αυτή, κατόπιν αιτημάτων πολλών επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων, δίνει τη δυνατότητα αφενός να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές τους δηλώσεις και αφετέρου όσοι φορολογούμενοι από παραδρομή έκαναν λάθος στην ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης τους (π.χ. μη αναγραφή στον κωδ. 049 του ποσού των αποδείξεων που κατέβαλλαν για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών κλπ.), δύνανται να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ για την αποφυγή τυχόν επιβαρύνσεων.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μετά την 10η Αυγούστου 2012, επιφέρει μεταξύ άλλων εκτός από προσαυξήσεις εκπροθέσμου υποβολής ή προστίμου, την απώλεια του αφορολογήτου του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας διότι δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών του κωδ. 049 καθώς και τη δυνατότητα του αυτοελέγχου για τους επιτηδευματίες.

Η ρύθμιση των επτά δόσεων

Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η νέα ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε έως και 7 μηνιαίες δόσεις αν και το μέτρο προβλέπει πολλούς περιορισμούς για τους φορολογούμενους.

Για να ενταχθεί κάποιος στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να έχει δηλώσει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Ο συνολικός φόρος προς ρύθμιση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 300 ευρώ ενώ δεν μπορούν να ρυθμιστούν ποσά που έχουν βεβαιωθεί ως ληξιπρόθεσμο χρέος.

Η δυνατότητα πληρωμής με επτά δόσεις αφορά στις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν έως τις 31 Ιουλίου. Για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν από την 1η Αυγούστου και μετά ο αριθμός των δόσεων μειώνεται ανάλογα με το μήνα μέσα στον οποίο έγινε η εκκαθάριση. Στο καθεστώς των πολλών δόσεων δεν μπορούν να υπαχθούν όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου 2013 (ώστε τα έσοδα να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2011) ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα εξής:

-Οι φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικό και πλήρωσαν την πρώτη δόση έως τις 30 Ιουνίου μπορούν να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Αυγούστου.

-Οι φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικό και πλήρωσαν την πρώτη δόση στις 30 Ιουλίου μπορούν να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε 6 δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου

-Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό και δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση μπορούν να ρυθμίσουν μόνο το υπόλοιπο ποσό του φόρου καθώς η πρώτη δόση θεωρείται ληξιπρόθεσμο χρέος.

-Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά μέσα στον Ιούλιο, θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 7 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 31 Αυγούστου.

-Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι το Φεβρουάριο 2013.

Όπως προαναφέρθηκε από τη ΔΟΥ Βόλου έχουν παραληφθεί συνολικά 60.000 φορολογικές δηλώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Βόλου κ. Χρ. Τσαμπρινός «για την ένταξη στη νέα ρύθμιση δεν χρειάζεται συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις Εφορίες. Θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

Εναλλακτικά, όσοι επιθυμούν, μπορούν να καταβάλουν το φόρο με το ισχύον καθεστώς των 3 διμηνιαίων δόσεων προσκομίζοντας τα κλασικά κουπόνια που συνοδεύουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 1,5% επί του φόρου».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «μεγάλος αριθμός φορολογουμένων απευθύνεται καθημερινά στην Εφορία προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο καταβολής των δόσεων, καθώς πρόκειται για μια ρύθμιση που θα τους διευκολύνει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το