Photo Gallery, Τοπικά

Παπαρήγα: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλή εφεδρεία του συστήματος

Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο από την κρίση παρουσίασε στο Βόλο η Γραμματέας της Κ.Ε.

Τους άξονες της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και τη σύγκρουση με τα μονοπώλια, παρουσίασε χθες η Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση της ΝΕ του ΚΚΕ Μαγνησίας στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ στο Βόλο.

Σε ένα χώρο που αποδείχτηκε ιδιαίτερα μικρός, η κα Παπαρήγα ξεκαθάρισε εξ αρχής στην ομιλία της ότι στο ερώτημα αν υπάρχει σήμερα λύση στην κρίση, άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, απαντάμε ότι η φιλολαϊκή λύση δεν είναι θέμα ημερολογιακό. «Γίνεται σπέκουλα για το θέμα αλλά είμαστε ξεκάθαροι. Οι συσχετισμού δυνάμεων δεν επιτρέπουν τώρα άμεση λύση. Σήμερα η πλειοψηφία του λαού είναι ανοργάνωτη, υπάρχει μικρή συμμετοχή σε σωματεία, σε συνελεύσεις και αν δεν υπάρχει συμμετοχή στην πάλη, λύση δεν προκύπτει. Άμεση λύση θα προκύψει μόνο όταν ο λαός χειραφετηθεί πολιτικά και ιδεολογικά, αν καταργήσει και ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου και εγκαταστήσει τη δική του εξουσία. Αλλά το σύστημα έχει εναλλακτικές και κρατάει το λαό στη γωνία ή τον τσακίζει. Μέχρι το 2012, τόνισε η κα Παπαρήγα, είχαμε δικομματική εναλλαγή και η ζωή του λαού βελτιώθηκε λίγο, κάτω και από την πίεση του ΚΚΕ αλλά και των διεθνών συσχετισμών με το σοσιαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη τότε να ασκεί πιέσεις στο κεφάλαιο για κοινωνικές εκχωρήσεις, όπως κι έγιναν. Σήμερα όμως ο καπιταλισμός της Ευρώπης έχει γεράσει, ότι ήταν αν δώσει το έδωσε και έχει στραφεί στην αντίδραση.

Στην Ελλάδα, όταν το πολιτικό σύστημα δεν μπορούσε να υποστηρίξει άλλο την δικομματική εναλλαγή, προχώρησε στην τρικομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ αλλά φαίνεται πως και αυτή η λύση δεν περπατάει. Θα επιχειρήσουν κάτι άλλο», ανέφερε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής πριν στρέψει τα βέλη της στον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. «Σήμερα υπάρχουν δύο πόλοι, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι το κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΚΚΕ καθώς έχει διευρυνθεί από το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, την κυβερνητική γραφειοκρατία, ανώτερα και μεσαία στρώματα και άλλους που συσπειρώνονται εκεί με την ελπίδα ότι ως εργατική αριστοκρατία θα διατηρήσουν προνόμια. Θέλουν να εξασφαλίσουν τον διπολισμό αυτό για τα επόμενα χρόνια αν και ο καπιταλισμός ήθελε μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως αποτελεί γι αυτούς καλή εφεδρεία και θα στήριζαν μια τέτοια κυβέρνηση. Όπως αντιλαμβάνεται καθένας, κάνουμε διμέτωπο αγώνα. Αναγκαστικά κάνουμε διμέτωπο αγώνα και κατά της ΝΔ και κατά του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι χειρότερα. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αδοκίμαστος σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά έχει δοκιμαστεί σε Δήμους και Νομαρχίες, σε Σωματεία κ.α. ψηφίζοντας αντιλαϊκές πολιτικές και με τη συνεργασία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.»

Από καταστηματάρχες, υπάλληλοι

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια της ομιλίας της, πτυχές του συστήματος λαϊκής εξουσίας, η κα Παπαρήγα ανέφερε πως η Ελλάδα έχει τεράστιο αναξιοποίητο φυσικό πλούτο, τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου στην Ευρώπη, ουράνιο κ.α. και πως μόνο αν ο λαός πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, θα προκύψει η λαϊκή εξουσία και οικονομία προς όφελός του. «Θα μπορέσουν τότε να στηθούν λαϊκοί αγροτικοί συνεταιρισμοί με τον αγρότη να πληρώνει ελάχιστο ίσως και μηδενικό κόστος για την καλλιέργεια συγκεκριμένων προϊόντων και να του παρέχονται δωρεάν και τα μέσα ενώ θα μπορεί να πουλάει κι ένα μέρος της σοδειάς του σε λαϊκές αγορές χωρίς να αισχροκερδεί.

Επίσης τα εμπορικά μικρομάγαζα θα γίνουν κρατικά μαγαζιά και οι σημερινοί καταστηματάρχες υπάλληλοι με σταθερό μισθό. Είναι καλύτερα σήμερα που δουλεύουν χωρίς ωράριο και χρωστάνε παντού και δεν έχουν προοπτική; Βέβαια άλλα μαγαζιά, όπως ας πούμε τα κομμωτήρια, δεν θα κοινωνικοποιηθούν.»

Αναφερόμενη σε πιθανή αντίδραση των μονοπωλίων σε μια αντίδραση των λαών, είπε ότι την περίοδο ’29-’31η καπιταλιστική κρίση βρήκε διέξοδο μέσα από τον πόλεμο. «Είναι πιθανό να έχουμε πόλεμο και στην περιοχή μας αλλά δεν θα είναι ένας τοπικός πόλεμος καθώς θα αντιπαλεύουν ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία κ.α.»

Τέλος, μιλώντας για την απόφαση της ΚΕ του κόμματος να μην συμμετέχει σε κυβέρνηση αριστεράς εν όψει των δεύτερων εκλογών, τόνισε πως η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της θέσης του ΚΚΕ, στοίχισε εκλογικά τη μισή περίπου εκλογική δύναμη. «Μείναμε με 12 βουλευτές από 22 που είχαμε, χάσαμε πολιτική δύναμη αλλά χτυπηθήκαμε άγρια και οικονομικά λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης, μέρος της οποίας ελπίζουμε να καλύψει ο λαός από το υστέρημά του συμμετέχοντας στην οικονομική εξόρμηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια συμμετοχή μας όμως σε κυβερνητικό σχήμα αριστεράς, θα προκαλούσε μεγαλύτερη απογοήτευση στο λαό και στη συνέχεια αύξηση συντηρητισμού όπως έγινε σε Ιταλία, Γαλλία κ.α. Θα ήταν η αρχή του τέλους για το ταξικό κίνημα αν μπαίναμε στην κυβέρνηση και λάθος που θα μας κυνηγούσε για δεκαετίες», ανέφερε η κα Παπαρήγα καλώντας τον κόσμο να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία με απειθαρχία και ανυπακοή στα μέτρα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το