Photo Gallery, Πολιτική

Παπαδήμος: Ώρα ευθύνης και αποφάσεων

 

Προκρίνει διαρθρωτικές αλλαγές και έλεγχο δαπανών αντί νέων φόρων

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμβάλουν με επενδύσεις στην έξοδο από την κρίση

 

Αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο πως στην επόμενη φάση η εξυγίανση δεν θα πρέπει να επιτευχθεί με περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά με έλεγχο δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων.

 

«Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται» τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας τους επιχειρηματίες να συμβάλουν με επενδύσεις.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στη σημασία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του και το πώς μπορούν να συμβάλουν οι επιχειρηματίες στην έξοδο από την κρίση.

 

Υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου αποτελεί τη «βάση του προγράμματος ευνοϊκής αναδιάρθρωσης» του χρέους, το κεκτημένο της οποίας εμπεδώνουν οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «αναπόσπαστο μέλος στην πρώτη ταχύτητα του της Ευρώπης, σε όλα τα βήματα ενοποίησης του ευρώ, όχι όμως χωρίς υποχρεώσεις», δηλαδή, εξήγησε, την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων με εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου.

 

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τόνισε, «απαιτεί την εθνική υπευθυνότητα ως προϋπόθεση συμμετοχής στην κοινή πορεία». Η Ελλάδα, συνέχισε, «χαιρετίζει τη δημοσιονομική σύγκλιση», τονίζοντας πως η χώρα έχει συμφέρον να στηρίξει τη στενότερη οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, η οποία είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης. «Δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω οικονομική ενοποίηση χωρίς διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» επανέλαβε.

 

«Σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι η Ευρωζώνη πορεύεται συμπαγής, ακέραιη και ενωμένη» τόνισε. Η υιοθέτηση του «δημοσιονομικού συμβολαίου θα αποτρέψει σε μία οικονομία χρόνιων ελλειμμάτων, όπως η ελληνική, την επανεμφάνιση των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων» υποστήριξε.

 

«Στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης»

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα κρατικού υπερδανεισμού, του στρεβλού μοντέλου που βασίστηκε στην εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση και διόγκωσε τις εισαγωγές και τον εξωτερικό δανεισμό και των ανισορροπιών που διογκώθηκαν επί σειρά ετών.

 

Αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύτερο σημείο της ύφεσης», υποστήριξε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013. Ως τέτοιες ανέφερε το ότι δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, την ανάκαμψη των εξαγωγών και την επανεκκίνηση μεγάλων έργων με  την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

 

Μέχρι το τέλος του 2012 εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει περιορίσει κατά «τρία πέμπτα τη μεγάλη απώλεια ανταγωνιστικότητας, σε όρους σχετικού κόστους, που κατέγραψε μεταξύ 2001-09» ανέφερε ο Λ.Παπαδήμος.

 

Βάσει αυτών, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο «να διακρίνει τις σημαντικές ευκαιρίες» και να συμβάλει με επενδυτικές δράσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης.

 

Επαναλαμβάνοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή όσων μέτρων έχουν συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις, ο Λ. Παπαδήμος ανέφερε πως «η κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει το καθήκον της και ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει και αυτός να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια με τα κεφάλαια που διαθέτει και τις επενδυτικές του δράσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το