Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Πανεπιστημιακό: Χιλιάδες χειρουργεία στην Ουρολογική κάθε χρόνο

Το Διαδραστικό Σχολείο Ουρολογίας ξεκινά σήμερα στην Πορταριά Πηλίου από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθησεων (ΙΜΟΠ). Κάθε χρόνο στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποιούνται 3.000 χειρουργεία για διάφορα είδη καρκίνων, όπως νεφρού, προστάτη. Μάλιστα η Κλινική έχει εξειδικευτεί και στην αντιμετώπιση λεμφαδενικών μεταστάσεων από τον καρκίνο του προστάτη στους νέους άντρες έχοντας δε συνεργασία στον τομέα αυτόν και με το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΜΟΠ, «αξιοποιώντας την εμπειρία των  προηγούμενων ετών, το ΙΜΟΠ προχωρεί στη διοργάνωση του 5ου Διαδραστικού Σχολείου Ουρολογίας, όπου οι συμμετέχοντες έχουν «ίσο χρόνο» με τους διδάσκοντες και όπου η τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση συναντά την καθημερινή κλινική πράξη και εμπειρία. Το Σχολείο θα λειτουργήσει στην Πορταριά  Πηλίου μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και απευθύνεται αποκλειστικά σε ουρολόγους που αναζητούν τη νέα γνώση και τη  διαρκή εκπαίδευση.

Σκοπός του σχολείου είναι να εκθέσει τις επικρατούσες τάσεις της επιστήμης και να συζητήσει με τους συναδέλφους ουρολόγους τρόπους σύγχρονης αντιμετώπισης που διέπονται από την ορθή κλινική πράξη και την ιατρική με επίκεντρο τον άρρωστο. Μέσα από φροντιστήρια, διαδραστικά σεμινάρια, βήμα-βήμα συζήτηση χειρουργικών τεχνικών και των επιπλοκών τους, καθώς και με ομάδες εργασίας γίνεται προσπάθεια ομοφωνίας σε διαγνωστικά και θεραπευτικά διλήμματα με γνώμονα την τεκμηριωμένη ιατρική και την κλινική εμπειρία. Δίδεται επίσης η δυνατότητα ευρείας συζήτησης απόψεων και το κυριότερο, η άμεση επικοινωνία εκπαιδευτών / εκπαιδευομένων.

Την ομάδα των εκπαιδευτών φέτος απαρτίζουν 24 διαπρεπείς ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και εκπαιδευτές όλων των πανεπιστημίων της χώρας, με σημαντική παρουσία και αναγνώριση τόσο στον ελληνικό, όσο και στο διεθνή επιστημονικό στίβο, γεγονός που εγγυάται την υψηλή ποιότητα του επιμορφωτικού προγράμματος».

Το ΙΜΟΠ επιμένει στην προσπάθεια να συμβάλλει περαιτέρω στην κλινική εκπαίδευση των Ελλήνων ουρολόγων και σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά Ουρολογικά Κέντρα Αριστείας, θεσμοθέτησε από το 2010 και οργανώνει κάθε χρόνο το πρόγραμμα Urotour. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διακρίσεων μετακίνησης (Travel Awards) σε 10 νέους Έλληνες ουρολόγους με σκοπό να επισκεφθούν για μία εβδομάδα, ένα διεθνώς καταξιωμένο Ουρολογικό Κέντρο. Κάθε χρόνο 5 Κέντρα Αριστείας συμμετέχουν στο πρόγραμμα και φιλοξενούν την ίδια εβδομάδα μαζί 2 νέους Έλληνες ουρολόγους.

Φέτος για πρώτη φορά, διοργανώνεται το Urotour Alumni, στο οποίο μετέχουν οι ουρολόγοι που ήδη έχουν λάβει την διάκριση μετακίνησης στα πρώτα δύο χρόνια του προγράμματος.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών θα είναι και ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και καθηγητής Ουρολογίας κ. Μιχάλης Μελέκος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ουρολογικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται στην Κλινική.

Συγκεκριμένα τόνισε πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 3.000 χειρουργεία στην Ουρολογική Κλινική με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν στον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καθώς και τον καρκίνο του νεφρού. Τα περιστατικά καλύπτουν μια μεγάλη περιφέρεια που ξεκινούν από τη Φθιώτιδα και φτάνουν μέχρι την Κατερίνη. Μάλιστα το ποσοστό επιτυχίας και επιβίωσης των πασχόντων εξαρτάται και από το στάδιο που βρίσκεται η πάθηση του καθενός.

Πάντως σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται μια ανεπαίσθητη αύξηση των περιστατικών.

Στην Ουρολογική Κλινική εργάζονται οκτώ ειδικευμένοι και επτά ειδικευόμενοι γιατροί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουρολογική Κλινική έχει εξειδικευτεί και στο ζήτημα των λεμφαδενικών μεταστάσεων από τον καρκίνο του όρχεως σε νέους άντρες. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα χειρουργείο σε τέτοιου είδους πάθηση.

Ο κ. Μελέκος σημείωσε ότι για αυτό το ζήτημα υπάρχει ήδη συνεργασία με τον καθηγητή Ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας – Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson κ. Louis Pisters, ο οποίος χθες βρέθηκε στο χειρουργείο που έγινε σε νέο άντρα.

 

Αναβρασμός

στους γιατρούς 

Γενική συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με κύρια θέματα συζήτησης την περικοπή ημερομισθίων στις ημέρες που έκαναν επίσχεση εργασίας, αλλά και τη μη πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών για τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης κ. Δημήτρης Βαλαγιάννης, στους γιατρούς επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς η διοίκηση δεν πληρώνει τους γιατρούς για τις επιπλέον των επτά εφημερίες. Παράλληλα οι γιατροί δεν θα πληρωθούν και για τις ημέρες κινητοποίησης στο πλαίσιο της επίσχεσης εργασίας. Το μάξιμουμ των ημερών από την επίσχεση εργασίας είναι πέντε ημέρες. Επίσχεση εργασίας έκαναν και οι γιατροί σε άλλα Νοσοκομεία, αλλά μόνο στο Βόλο κόβεται ο μισθός.

Για την πληρωμή των εφημεριών οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο και της δικαστικής προσφυγής.

Φώτης Σπανός

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Bayesian: Έρευνα για το ναυάγιο – «Βυθίστηκε με μεγάλη ταχύτητα για λόγους που δεν έχουν εξακριβωθεί»

Οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη έρευνας για τον θάνατο τεσσάρων Βρετανών…

5 Οκτωβρίου 2024

Ο βασιλιάς Κάρολος όπως δεν τον έχετε ξαναδεί: Λικνίζεται ρυθμικά σε παραδοσιακούς ήχους της Σαμόα

O βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει στο νησί του Ειρηνικού το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο…

4 Οκτωβρίου 2024

Γαλλία: Παρουσία κοινού και δημοσιογράφων η προβολή σκηνών βιασμού στη δίκη Πελικό

Το δικαστήριο του Μαζάν, όπου εκδικάζεται από τον Σεπτέμβριο η υπόθεση του Ντομινίκ Πελικό, του…

4 Οκτωβρίου 2024

Μυστήριο με δύο δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη: Έγιναν με διαφορά λεπτών, αυτοκτόνησε ο βασικός ύποπτος

Δύο νεαρές γυναίκες δολοφονήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με διαφορά 30 λεπτών και ο βασικός ύποπτος…

4 Οκτωβρίου 2024

Χαμός σε πτήση με ημίγυμνο μεθυσμένο – Έκτακτη προσγείωση στην Αθήνα

Χάος σε πτήση από την Αττάλεια της Τουρκίας προς Λονδίνο, όπου ένας ημίγυμνος άνδρας προκάλεσε…

4 Οκτωβρίου 2024

Καρπενήσι: Συνεχίζουν να υποφέρουν από συμπτώματα δηλητηρίασης οι φοιτητές – Άγνωστα τα αίτια μέχρι στιγμής

Με συμπτώματα δηλητηρίασης συνεχίζουν να νοσηλεύονται κάποιοι από τους 30 φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών…

4 Οκτωβρίου 2024