Photo Gallery, Τοπικά

Πανεπιστήμιο: 24ωρη απεργία αποφάσισαν οι καθηγητές

Απόφαση για 24ωρη απεργία έλαβε στη χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Απόφαση για 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου έλαβε στη χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα, ζητούν από τις Πρυτανικές Αρχές τη διενέργεια ανοικτής συνεδρίασης της Συγκλήτου την επομένη, καθώς και να μη διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου του Ιδρύματος. Στη διάρκεια της συνέλευσης οι καθηγητές περιέγραψαν με δραματικό τρόπο την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και στις νέες περικοπές στους μισθούς τους που προτείνονται μέσω των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών. Πιθανότερη ημερομηνία για τη διενέργεια νέας γενικής συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι η 3η Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Τ. Πολίτης στην τοποθέτησή του αρχικά αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε πανελλαδικό επίπεδο σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα για απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και στο διεκδικητικό πλαίσιό τους. Χαρακτήρισε «προσχηματικές τις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει η Ομοσπονδία», καθώς όπως είπε «οδηγούνται σε γρήγορο ευτελισμό».

Στη συνέχεια, πρότεινε τη λήψη απόφαση για τριήμερη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 26 έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. «Πρέπει να αντικρούσουμε την επίθεση που δέχονται οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Θα πρέπει να υπάρξει ενδοϊδρυματική συνεννόηση με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να ληφθούν αποφάσεις κοινές σχετικά με τις κινητοποιήσεις. Πρέπει να περισώσουμε ό,τι μπορούμε στο Πανεπιστήμιο, αλλά και στο μισθολογικό μας και να πετύχουμε την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Η μείωση των μισθών μας από το 2009 μέχρι σήμερα έχει αγγίξει το 45% έως 50%. Την ερχόμενη εβδομάδα θεωρώ αυτονόητη τη συμμετοχή μας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ και να προχωρήσουμε σε τριήμερη προειδοποιητική απεργία μέχρι την Τετάρτη 28 του μήνα. Οι φοιτητές πρέπει να μπουν σε παράλληλη πορεία μαζί μας, αφού γίνουν συνελεύσεις στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Είμαι αντίθετος στη λογική των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών από σήμερα. Έχουμε καταθέσει αίτημα στις Πρυτανικές Αρχές για τη διενέργεια ανοικτής Συγκλήτου και θεωρώ ότι έστω και συμβολικά θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για συμβολικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Στις τοποθετήσεις τους καθηγητές από διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιέγραψαν την άσχημη οικονομική κατάσταση που υπάρχει με τις συνεχείς περικοπές των κονδυλίων, τασσόμενοι άλλοι υπέρ της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τετάρτης και άλλοι υπέρ της πρότασης του κ. Πολίτη, ενώ ακούστηκαν και φωνές για κινητοποιήσεις διαρκείας.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνέλευσης τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για συντονισμό με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσον αφορά στην απόφαση για κινητοποιήσεις, ενώ το σύνολο σχεδόν των καθηγητών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας ανοικτής Συγκλήτου για να αποφασιστεί το πλαίσιό τους.

Δεν ήταν λίγοι οι καθηγητές που ζήτησαν να τεθεί στην Ανοικτή Σύγκλητο συνολικά το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Το Πανεπιστήμιο καταρρέει και η κατάσταση είναι τραγική. Δεν οδηγούν πουθενά οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δυο – τριών ημερών» επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέλευσης.

Τελικά, όπως προαναφέρθηκε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και να ζητηθεί από τις Πρυτανικές Αρχές η διενέργεια ανοικτής συνεδρίασης της Συγκλήτου την επομένη και να μη διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου του Ιδρύματος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το