Photo Gallery, Τοπικά

Πανεπιστήμιο: Ζητεί να σταματήσουν την κατάληψη, γιατί βλάπτει το Ίδρυμα

Η Πρυτανική Αρχή καλεί τους πέντε πρώην εργαζόμενους στη φύλαξη


Να σταματήσουν να κρατούν ομήρους τη διοίκηση, τους καθηγητές και τους φοιτητές κάλεσε τους πέντε πρώην εργαζόμενους στη φύλαξη του προηγούμενου εργολάβου η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζοντας πως η συνέχιση της κατάληψης θα βλάψει και τους ίδιους και το Ίδρυμα. Η κατάληψη στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου συνεχίστηκε και χθες, για τέταρτη συνεχή ημέρα.

Στην ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής τονίζεται πως «σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάληψη στο κτιριακό συγκρότημα της Διοίκησης-Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου, πρέπει να αναφέρουμε προς την πανεπιστημιακή κοινότητα τα παρακάτω:

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την ίδρυση δεν διέθετε ποτέ μόνιμο προσωπικό φύλαξης-συντήρησης-καθαριότητας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στην Καρδίτσα. Για την κάλυψη των υπηρεσιών φύλαξης-συντήρησης-καθαριότητας, δεν είχε άλλη λύση πλην της ανάθεσής τους σε εργολάβους μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό.

Επειδή οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν ήταν πάντοτε οι επιθυμητές, αλλά κυρίως επειδή το κόστος των εργολαβιών καλύπτει σχεδόν το 40% των λειτουργικών δαπανών του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, οι διοικήσεις του ΠΘ εργάστηκαν συστηματικά τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια στην κατεύθυνση της κάλυψης αυτών των βασικών λειτουργικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα:

Ζήτησαν εγγράφως και επανειλημμένως, μόνιμο προσωπικό φύλαξης-καθαρισμού από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. Το ίδιο έπραξαν και στις διάφορες Συνόδους Πρυτάνεων ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Ζήτησαν εγγράφως την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 50 συμβασιούχων 8μηνης διάρκειας για την κάλυψη των αναγκών συντήρησης. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από το ΑΣΕΠ και το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά όχι και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ζήτησαν 9 άτομα με μετάταξη από τον ΟΣΕ σε οργανικές θέσεις του ΠΘ, απαντώντας στο σχετικό αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών, για τις ανάγκες φύλαξης-διοικητικής υποστήριξης.

Για τις συγκεκριμένες εργολαβίες φύλαξης στα συγκροτήματα «Παπαστράτου», Πεδίου Άρεως και Φυτόκου, το Πανεπιστήμιο προκήρυξε διαγωνισμό από το 2009, ο οποίος και κατακυρώθηκε σε άλλους μειοδότες από την εταιρεία που πρόσφατα ανέλαβε τη φύλαξη. Ο λόγος ήταν ότι η προσφορά της εν λόγω εταιρείας κρίθηκε εξαιρετικά χαμηλή αφού παρουσίαζε μηδαμινό εργοδοτικό κέρδος. Παρόλα αυτά, η εταιρεία δικαιώθηκε μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε νόμιμη την προσφορά της.

Για τη διατήρηση των φυλάκων στις θέσεις εργασίας τους, το Πανεπιστήμιο ήρθε σε απευθείας συζητήσεις με τη νέα εταιρεία, όπως είχε κάνει με επιτυχία και στο παρελθόν σε δύο περιπτώσεις. Δυστυχώς, αυτήν τη φορά η μεσολάβηση του αρμόδιου αντιπρύτανη μεταξύ του νέου εργοδότη και των εργαζομένων, δεν κατέληξε παρά σε αόριστες υποσχέσεις για μελλοντικές προσλήψεις.

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην εργασία κάθε εργαζόμενου και συμφωνούμε με όσους θεωρούν ότι το καθεστώς των εργολαβιών είναι ασύμφορο, αναποτελεσματικό και άδικο προς τους εργαζόμενους. Καλούμε ωστόσο, τους 5 πρώην εργαζόμενους στη φύλαξη του προηγούμενου εργολάβου, να σταματήσουν να κρατούν ομήρους τη διοίκηση, τους καθηγητές και τους φοιτητές. Η συνέχιση της κατάληψης θα βλάψει και τους ίδιους και το ίδρυμα».

Επίσης συνάντηση με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο της Ν.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Απόστολο Νάνο, βουλευτή Μαγνησίας, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο ίδρυμα, με τους προς απόλυση φύλακες και καθαρίστριες, τους απλήρωτους 407 καθηγητές και τη συνολική υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου.

Ο βουλευτής Απόστολος Νάνος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ, αφού κάνουν τα Πανεπιστήμια κερδοφόρες επιχειρήσεις, αφού παραδίδουν το σύνολο των υπηρεσιών του πανεπιστημίου σε εταιρίες-εργολάβους που αποκομίζουν κέρδη είτε μέσα από τις κατάπτυστες συμβάσεις που υπογράφουν με το πανεπιστήμιο, είτε μέσα από μισθούς πείνας και εργασιακή υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, αφού γενικεύουν τις ελαστικές μορφές εργασίας με κάθε τρόπο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το