Photo Gallery, Τοπικά

Πανεπιστήμιο-Δεκάδες παραγωγοί καλλιεργούν το… καύσιμό τους

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μια οικογένεια καλλιεργώντας έξι στρέμματα αγριαγκινάρας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για τη θέρμανση του σπιτιού της για δέκα χρόνια

Στην καλλιέργεια της αγριαγκινάρας για να παράγουν καύσιμο και να θερμαίνουν το σπίτι τους εξοικονομώντας πολλά χρήματα προχωρούν δεκάδες παραγωγοί από τη Θεσσαλία με την τεχνογνωσία να παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι υπογράφουν σύμβαση. «Καλλιεργώ το καύσιμό μου» είναι η νέα πρωτοβουλία των Εργαστηρίων Γεωργίας και Αγροτικού Χώρου του τοπικού Ακαδημαϊκού ιδρύματος σε εποχή όπου η θέρμανση κοστίζει ακριβά και πολλά νοικοκυριά στενάζουν.

Ποιο είναι όμως το σκεπτικό της όλης πρωτοβουλίας; Σε μια εποχή, όπου το κόστος αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης εκτινάχτηκε στα ύψη και οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλες λύσεις θέρμανσης του σπιτιού τους, για τους γεωργούς, αλλά και τους παραγωγούς ευρύτερα παρουσιάζεται μια πολύ καλή ευκαιρία, να καλλιεργήσουν δηλαδή το καύσιμό τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από την καλλιέργεια φυτών που αποδίδουν βιομάζα και μετατρέπεται σε ενέργεια, σε καύσιμο.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Εργαστηρίου Γεωργίας της Σχολής Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης εξειδικεύονται στο θέμα της καλλιέργειας τέτοιων φυτών, αλλά και της οργανωτικής διαδικασίας αξιοποίησης τέτοιων ενεργειών.

Πλέον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάνει ένα βήμα παραπέρα και προχωρεί μέσω της Επιτροπής Ερευνών στην υπογραφή συμβάσεων με ενδιαφερόμενους γεωργούς, παραγωγούς και άλλους που θέλουν να καλλιεργήσουν το καύσιμό τους. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Τμήμα Χωροταξίας, όπου οι καθηγητές κ.κ. Νίκος Δαναλάτος (διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας) και Δημήτρης Γούσιος (διευθυντής του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου) παρουσίασαν στους ενδιαφερόμενους τις προοπτικές που ανοίγονται από δω και πέρα.

Μάλιστα από σήμερα οι παραγωγοί προχωρούν στην καλλιέργεια του φυτού, ενώ άμεσα θα υπογράψουν και τις συμβάσεις.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο ενδιαφερόμενος παραγωγός ή γεωργός θα υπογράφει σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την παροχή της τεχνογνωσίας τόσο της τεχνικής, όσο και της οργανωτικής. Πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο θα του παρέχει τεχνογνωσία και υποστήριξη σε θέματα σποράς, καλλιεργητικών φροντίδων, συλλογής, μεταποίησης. Στην ουσία η βοήθεια θα παρέχεται από την ώρα που ο γεωργός θα σπείρει το καύσιμο μέχρι τη στιγμή που θα το πάρει στο σπίτι του για να το κάψει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μια οικογένεια σε ένα χωριό καλλιεργώντας έξι στρέμματα αγριαγκινάρας, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για τη θέρμανση του σπιτιού της για δέκα χρόνια. Επομένως μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Το ίδιο μπορεί να γίνει σε επίπεδο οικισμού ή και χωριού. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το κόστος της καλλιέργειας των έξι στρεμμάτων με αγριαγκινάρα δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ, όταν βέβαια η απόδοση θα είναι δεκαετής.

Ο καθηγητής κ. Γούσιος έχει θέσει εδώ και ενάμιση χρόνο το ζήτημα των οργανωτικών ενεργειών που μπορεί να αναλάβει ένας παραγωγός, μόλις καλλιεργήσει την αγριαγκινάρα.

Ο κ. Δαναλάτος τόνισε πως «μετά τις τελευταίες αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων γενικότερα, καλούμε αυτούς που έχουν ενστερνιστεί τα οφέλη της βιομάζας και του στερεού καυσίμου, να έρθουν και να κάνουν μαζί μας συμβάσεις για να τους παρέχουμε την τεχνογνωσία, ώστε να καλλιεργήσουν το καύσιμό τους. Για παράδειγμα θα δώσουμε συμβουλές για την καλλιέργεια πέντε-έξι στρεμμάτων με φυτά που μπορούν να δώσουν βιομάζα, πώς να αγοράσουν ένα λέβητα και μια συσκευή για την παραγωγή πελέτας, ώστε να έχουν πολύ φθηνή θέρμανση στο σπίτι τους, ενώ για τα επόμενα χρόνια η θέρμανση θα είναι σχεδόν χωρίς κόστος. Το καλύτερο φυτό για την παραγωγή βιομάζας είναι η αγριαγκινάρα, ενώ υπάρχουν και άλλα φυτά και αυτό εξαρτάται από τη γονιμότητα των εδαφών, τις δυνατότητες άρδευσης. Στη Θεσσαλία ενδείκνυται κυρίως η αγριαγκινάρα, αλλά σε κάποιες περιοχές που υπάρχουν δυνατότητες άρδευσης μπορούμε να βάλουμε και καλάμια».

Σε δεύτερη φάση ο παραγωγός πέρα από τη θέρμανση του σπιτιού του, μπορεί να κινηθεί και επιχειρηματικά καλλιεργώντας περισσότερα στρέμματα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το